-
-
Jak porozumiewać się z prawie 2 letnim dzieckiem?
yves > 13-07-2013, 11:50
Witam, jeśli ktoś mnie kojarzy - chciałam wyjechać jako au pair do Francji i miałam wiele wątpliwości czy mi się to uda. Ale udało się!!! Jestem aktualnie nad Oceanem Atlantyckim, z okna widzę piękną wodę i plażę a jest to miejscowość St Pierre Quiberon.
Jeszcze nie opiekowałam się "moimi host dziećmi" dopiero dzisiaj będę miała okazję zająć się moim 6letnim podopiecznym, który jest przemiły i grzeczny. Rozmawiałam z nim kilka razy i bardzo go polubiłam
Natomiast jest jeszcze drugie dziecko - prawie 2letnia dziewczynk ( 1 sierpnia skończy 2 latka) no i jest problem... Boję się jak to będzie jak hości zostawią mnie z nią. Ona jest straszna xD Cały czas biega gdzieś, widać że ma charakterek(zupełne przeciwieństwo jej brata). Boję się, że nie będzie chciała ze mną siedzieć i będzie mnie odpychać od siebie albo płakać cały czas.
No i właśnie, co ja mam do takiego dziecka mówić? Bo głupio chyba jak nic nie będę mówić? No i jak udobruchać ją mogę? W co mam się z nią bawić żabym nie musiała dużo mówić?
Aidez-moi s'il vous plait!!!!!! -
Re: Jak porozumiewać się z prawie 2 letnim dzieckiem?
Monika_ > 13-07-2013, 11:59
Ja co prawda nie pomogę, ale bardzo chętnie poczytam opinie kogoś, kto był w podobnej sytuacji - ja też troszkę się boję, bo też będę się zajmowała 6letnim chłopcem i 2letnią dziewczynką. Też się boję, że będzie płakać, że nie będzie chciała ze mną siedzieć...zwłaszcza że wiem, że jest strasznie zżyta z ich obecną au pair. I tak trochę no...boję się! A wylatuję już 8 sierpnia ;dd -
Cassie > 21-07-2013, 22:44
Ja mam pod opieką 7 letnią dziewczynkę i 3 letniego chłopca .
Dziewczynka jest cudowna, bardzo grzeczna i dużo mi pomaga . Chłopiec to mały diabełek i potrafi krzyczeć i płakać przez godzinę bez powodu .
Ja się nad nim nie trzęsę i zaprowadzam go do pokoju i siedzi tam dopóki się nie uspokoi . Jemu się nie dzieje nic złego i płacz wynika tylko z jego "humorków" lub chęci wymuszenia czegoś . Później przychodzi i dopóki mnie nie przeprosi nie może się bawić i rozmawiać ze mną i młodą -
Olesya94 > 15-09-2013, 18:03
Witajcie!
Ja też będe mieć 2-letnie dziecko - chłopiec i też nie wiem jak to będzie z komunikacją, boję się, że go nie zrozumiem...chociaż nie wiem czy mówi, ale strach jest, że nie bede wiedziala o co mu chodzi..
eh..pożyjemy, zobaczymy :-) -
Klarasek > 17-09-2013, 22:51
Olesya, no raczej go nie zrozumiesz bo pewnie niewiele Ci powie
Dzieci 2 letnie wypowiadają zazwyczaj tylko pojedyncze słowa a chłopcy z reguły w ogóle zaczynają później mówić także się nie przejmuj