-
-
LOTNISKA - FRANCJA, DOJAZD
ewela522 > 01-07-2013, 14:13
Hej,
Mam pytanie, będę na lotnisku Charles de Gaulle i w necie wyskakują mi jakies pociągi, autobusy itp żeby dostać się do centrum Paryża. Może ktoś z Was orientuje się, czy jakoś niedaleko od lotniska jest jakaś stacja metra? Na stronce ratp a Paris wyskakuje mi stacja Charles de Gaulle- etoile, więc w sumie powinno być gdzieś w pobliżu, ale na stronce lotniska nie bardzo znalazłam informacji o metrze. Najwięcej piszą o autobusach, tgv itp. -
Re: LOTNISKA - FRANCJA, DOJAZD
gresja > 01-07-2013, 14:17
Na lotnisko De Gaulle nie dojeżdża metro, ale alternatywą autobusów może być RER B. -
yves > 01-07-2013, 15:56
Właśnie miałam zakładać podobny temat więc może już dołączę się tutaj. Ja z kolei wyląduję na lotnisku Beauvais i stamtąd będę musiała dostać się do Nantes. Są oczywiście samoloty z Polski z przesiadką (przylatuję do Paris i przesiadka i lecę do Nantes), ale chyba wolałabym skorzystać z jakiegoś autobusu albo TGV.
Czy TGV jest tam gdzieś niedaleko? Ktoś coś wie na ten temat? Chodzi mi o to, czy ciężko jest się tam zgubić
Pozdrawiam -
gresja > 01-07-2013, 17:26
Jeśli chodzi o Beauvais,to od razu po wyjściu z lotniska (trzeba przejść jakieś 5 metrów) można złapać autobus do Paryża który jest dosłownie co 15 minut i który kosztuje 16e w jedną stronę (kasy biletowej też nie sposób przeoczyć ). A dojazd do Nantes będzie najlepszy prosto z Paryża właśnie. -
ewela522 > 02-07-2013, 1:03
Tak tak, dzięki wielkie. Obczaiłam sobie już na stroncea co do Beauveais, to tak jak wyżej, nie da się tam zgubić, po wyjściu, przy odbiorze bagażów odrazu są stoiska z kasami do kupna biletów .
Co do Charles de Gaulle, na RER B można kupić normalnie bilety za gotówkę w kasach o których piszą na stronce czy tylko w automatach, które niestety nie przyjmuja wszystkich kart? I czy jest jakaś opłata za bagaż? -
gresja > 02-07-2013, 11:44
Jeśli chodzi o RER to nie ma żadnych dodatkowych opłat za bagaże, a bilet możesz kupić w automacie płacąc gotówką bez problemu. -
ewela522 > 02-07-2013, 18:14
[quote name="gresja"]Jeśli chodzi o RER to nie ma żadnych dodatkowych opłat za bagaże, a bilet możesz kupić w automacie płacąc gotówką bez problemu.[/quote]
ok dzięki wielkie, a opłaty w metrze za bagaż są? wolę się upewnić, żeby potem nie trafić na nieprzyjemności, jeśli zdarzyłaby się kontrolaa na metro paris visite, można przy wejściu na metro kupić w tych okienkach czy też są jakieś automaty? -
gresja > 02-07-2013, 19:06
Nie musisz nic płacić za bagaż w metrze ani w RER, a jeśli chodzi o karty Paris Visite i tego typu, najlepiej zapytać w biurze informacji turystycznej, od razu na lotnisku de Gaulla. -
ewela522 > 02-07-2013, 22:13
Dzięki wielkie -
bogna77 > 22-12-2014, 12:53
z tego co pamiętam to na stronie <URL url="http://www.centerfly.pl"><s></s>http://www.centerfly.pl<e></e></URL> a dokładniej gdzieś na dole strony są opisy lotnisk, tam jest dojazd i jakieś dane dodatkowe, korzystałam kiedyś, także zerknij