-
-
SUMMER AU PAIR - zaczynam wątpić
yves > 20-05-2013, 17:19
Zgłosiłam się do agencji na wyjazd summer au pair do Francji a tu już prawie miesiąc minął i ani widu ani słychu... Zaczynam się martwić, że mój wymarzony wyjazd nadal pozostanie tylko marzeniem...
Już prawie czerwiec a żadna rodzinka się nie zgłosiła
Czy ktoś z Was wyjeżdzał jako summer au pair? Jak długo czekaliście na rodzinkę w takim przypadku? Podkreśle, że chodzi mi o wyjazdy summer au pair, a nie o półroczne czy całoroczne.
Pozdrawiam! -
Re: SUMMER AU PAIR - zaczynam wątpić
ewe7 > 21-05-2013, 22:37
ja dopiero w lipcu pojadę jako Au Pair ale na rok, myślę że mało jest takich rodzin, które chcą Au Pair tylko na te 2-3 miesiące, wolą raczej na dłuższy czas, bo jak by mieli tak co 3 msc szukać kolejnej dziewczyny to by oszaleli -
madeleine33 > 22-05-2013, 1:17
Racja , we Francji nie ma zbyt wielu rodzin które chciałyby aupair na te 2 miesiące .. ja zgłosiłam się do dwóch agencji(polskiej i francuskie) - zeeeeero propozycji ! Dopiero na aupair world mi się udałoWięc polecam spróbować !
Powodzeniaa ! -
yves > 22-05-2013, 14:10
Okej... Zarejestrowałam się na au pair world, ale mam pewne obawy.
Czy ktoś korzystał z tej stronki? Pytanie do koleżanki wyżej, nie bałaś się? -
Ronie > 22-05-2013, 17:58
Odpowiem za koleżankę - naprawdę wiele dziewczyn korzysta lub korzystało z tej strony, ja również.Oczywiście należy zachować pewne środki ostrożności przy wyborze rodziny, ale naprawdę nie ma czego się bać. Choć nie ma też co ukrywać, że gdybyś wcześniej się zarejestrowała, to Twoje szanse byłyby dużo większe. -
Gosia1423 > 22-05-2013, 22:10
APW jest dla mnie jedną z najlepszych stron. Przejrzysta i dosyć bezpieczna. -
yves > 22-05-2013, 22:43
Ale przecież nie ma tam żadnej gwarancji ani niczego, tak jak to jest w konkretnych agencjach...
Naprawdę nie ma się czego bać? Założyłam konto i wysłałam kilka 'messages' to rodzinek, które spełniały moje kryteria. Dostałam na razie jedną pozytywną odpowiedź i chyba rozpocznę konwersację... Ale naprawdę boję się -
Saiisuke > 22-05-2013, 23:30
Trzeba być ostrożny, ale generalnie nie ma się czego obawiać. W zeszłe wakacje wyjechałam do włoskiej rodziny właśnie przez apw i nic złego się nie stało, a nawet było lepiej niż wtedy gdy pojechałam z agencji. Po prostu uważaj na rodziny, które proponują za dużo pieniędzy, np. 200 euro/tydz to oszustwo, albo na takie które dają Ci kilka stron obowiązków, albo takie, które nie chcą płacić za Twoje jedzenie. Pamiętaj, że standardowo w UE aupair pracuje od 30 do 40 h/tydz, a kieszonkowe waha się od 60 (np. Hiszpania, ale za 30h/tydz) euro/tydz do 130 euro/tydz. (Irlandia za 40h/tydz). Samotni ojcowie, którzy poproszą o Twoje zdjęcie w bikini też są niebezpieczniZawsze spróbuj wygooglać adres, nazwisko rodziny, sprawdź czy mają facebooka, umów się na skype, poproś o kontakt z poprzednią aupair. A jak będziesz mieć wątpliwości i konkretne pytania to możesz tutaj pytać -
madeleine33 > 23-05-2013, 21:50
No i dawaj nam znac jak ci idzie -
yves > 25-05-2013, 10:41
Otóż kilka rodzinek pozytywnie odpowiedziało na moje zgłoszenia na APW... ALE, przecież nie mogę tak naprawdę się z żadną umówić, bo przecież jestem w tej agencji. A co jeśli nagle zgłosi się ktoś z agencji a ja sobie na własną rękę znajdę? Szkoda mi trochę kasy, wpłaconej jako zaliczka... I może na razie się wstrzymam. Gdy zacznie się zbliżać połowa czerwca wtedy pomyślę i zacznę może działać.
Ale dziękuję za podsunięcie mi tej stronki, faktycznie tam to można coś znaleźć... Ewentualnie jeśli nie dostanę się na moją wymarzoną uczelnie, to w takim przypadku będę szukać rodzinki na cały rok, wtedy może łatwiej mi to pójdzie niż szukanie jej na 2-3 msc
Pozdrawiam!