• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

au pair a ubezpieczenie w PL?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• au pair a ubezpieczenie w PL?

PolishGirl > 18-05-2013, 13:58

hej. jadę na wakacje do Polski i zastanawiam się nad ubezpieczeniem. będę tam przez 2 tygodnie a w chwili obecnej nie mam tam żadnego tytułu do ubezpieczenia. i tak się zastanawiam czy by się nie zarejestrować w Urzędzie Pracy jak przyjadę a przed wyjazdem do UK się wyrejestrować. bo w momencie jeśli będę potrzebowała pomocy medycznej to na chwilę obecną nic mi nie przysługuje w PL. może mi ktoś coś podpowiedzieć na ten temat?
  • Re: au pair a ubezpieczenie w PL?

Margaretka > 24-10-2013, 22:10

Mogłabyś powiedzieć mi jak sobie poradziłaś?

majulam > 24-10-2013, 23:34

O właśnie,mnie też by to bardzo interesowało. Ponieważ jak wróce w grudniu do Polski to do czasu znalezienia nowej pracy za granicą musze tam być ubezpieczona i też nie wiem czy sie rejestrować w Urzędzie Pracy czy nie (bo pracy nie chce w PL wiec tylko dla ubezpieczenia bym sie rejestrowała).

PolishGirl > 09-12-2013, 22:23

troszkę się zgapiłam z odpowiedzią bo dawno mnie tu nie było. jeśli chodzi o mnie to 2 tygodnie minęło i nie miałam czasu jechać do UP, wiec przetrzymałam bez ubezpieczenia. na szczęście nic groźnego się nie działo.

women > 09-12-2013, 22:52

ale byłaś zarejestrowana na bezrobociu? jesteś dalej? 

PolishGirl > 10-12-2013, 0:37

nie jestem zarejestrowana. i nie byłam. z tego co wiem to tam (w PL) trzeba się zgłaszać osobiście co jakiś czas, więc nie zawracałam sobie głowy.

mude > 06-06-2014, 20:41

Dla innych co zaglądają do wątku. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie w PL z PUP'u to macie je od dnia zarejestrowania. Ale jeżeli np. nie uczycie się już (wasza legitymacja już przepadła) i chcecie iść do PUP'u się zarejestrować dla ubezpieczenia, a  żeby później móc wyrobić kartę KUZ z NFZ to się nie opłaca marnować czasu, ponieważ wasze powiązaniem z PUP-em przepada po 10 dniach pobytu poza granicami kraju. Poza tym po zarejestrowaniu w PUP umawiacie się na kolejne spotkanie na które się trzeba stawić (za miesiąc lub za 4-miesiące), jednak jeżeli wracacie na jakiś czas do PL to dobra opcja i jeżeli nie chcecie latać po urzędach, aby się wypisać wystarczy wysłać maila z rezygnacją. Mam nadzieje, że nic nie poprzekręcałam.

dudek20 > 03-09-2015, 13:06

Jeśli masz kogoś z rodziny, to może cię zarejestrować przy swoim ubezpieczeniu. Nie ma konieczności rejestrowania w Urzędzie Pracy.

PolishGirl > 11-09-2015, 23:23

jest jeszcze coś takiego <URL url="https://www.ehic.org.uk/Internet/emailConfirmation.do"><s></s>https://www.ehic.org.uk/Internet/emailConfirmation.do<e></e></URL>

ale to chyba z NIN się wiąże, wiec jesli kt.óras ma NIN wyrobiony to może mieć taki angielski EKUZ.
  • Starszy wątek Nowszy wątek