• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

jakie wybrać ubezpieczenie ?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• jakie wybrać ubezpieczenie ?

jeanetteee7 > 17-05-2013, 12:29

Hej ! Przeszukałam tematy w dziale USA i niczego nie znalazłam na ten temat. W sierpniu wylatuję do Stanów, z APiA. Zastanawiam się nad wyborem rodzaju ubezpieczenia.

W tej agencji do wyboru mam:

Basic Plan ( 0 zł )

Travel & Sports Package ( 515 zł )

Medical Upgrade ( 875 zł )

Travel & Sports + Medical ( 1280 zł )

Jak widzicie, różnica w cenie nie jest wcale mała. Zastanawiam się, gdyż w sumie nigdy nie miałam większych problemów ze zdrowiem, nigdy nie miałam skłonności do łamania sobie czegokolwiek, rzadko kiedy jestem na tyle chora, żeby zostać w łóżku i faszerować się antybiotykami, z zębami nie mam problemów, noszę soczewki ale z tym też żadnych problemów nie mam. Jednak z drugiej strony, rok to bardzo dużo czasu, mimo wszystko. Wszystko może się zdarzyć. Jak myślicie, na które ubezpieczenie najlepiej jest się zdecydować ? Na co wy się zdecydowaliście ? Czy aby na pewno warto inwestować ten ponad 1000zł w ubezpieczenie ? Z kasą u mnie jest krucho póki co, tak więc każdy 500 zł to mnóstwo pieniędzy.

Liczę na Wasze odpowiedzi )
  • Re: jakie wybrać ubezpieczenie ?

MalaMe > 17-05-2013, 15:27

Ja na Twoim miejscu wykupiłabym najdroższe ubezpieczenie. Z tego co wiem, leczenie w Stanach jest strasznie drogie, a podstawowe ubezpieczenia pokrywają niewiele. Więc, jeżeli nie chcesz narobić sobie ewentualnych sporych długów, to nawet się nie zastanawiaj! Takie jest moje zdanie.

merti > 17-05-2013, 18:36

A moim zdaniem to podstawowe w APiA nie jest takie złe I to nie jest tak, że NIC nie dostaniesz majac to zwykle. A i rozszerzone wszystkiego nie pokrywa i trzeba płacić i tak

MalaMe > 17-05-2013, 21:22

Masz rację merti. Jednak ja bym nie ryzykowała. Nie wiem jak to jest w APiA, ale z tego co czytałam o ubezpieczeniu w CC, nie mam żadnych wątpliwości co do rozszerzonego. Wolę żyć sobie spokojnie i nie martwić się o to, że ubezpieczenie nie pokryje mi kosztów ew. choroby/wypadku.

Lennyk905 > 23-06-2013, 23:06

Nawet nie wiedziałam, że w APiA są do wyboru 4 różne ubezpieczenia :O W ich biuletynie nic o tym nie ma i na spotkaniu też nic o tym nie słyszałam. jeanetteee7 czy mogłabyś podesłać mi linka do informacji o tych ubezpieczeniach?

Jolly > 13-07-2013, 1:18

zgadzam z MalaMe - zdrowie jest dla nas najważniejsze, a tanie mięso psy jedzą ... sama nie mam łatwej sytuacji finansowej, jednak spinam się teraz w Polsce, żeby tak żyć spokojnie ... nie myślę nawet o większym wypadku, ale wystarczy, że będę skakała z dzieciakami i źle stanę - skręcę kostkę i co wtedy? nie chce wracać do Polski z zadłużeniem na 40 000$ ... a słyszałam o takim przypadku

MalaMe > 14-07-2013, 13:22

Ja też słyszałam o tym, że dziewczyna na podst. ubezpieczeniu złamała nogę. Później dostała do domu rachunek na 250 tys dolarow. Dla mnie to brzmi jak ściema, ale musimy pamietać, że to jednak nie jest polska służba zdrowia.

carly15 > 15-07-2013, 1:26

Nie wiecie jak to jest jakas mozliwosc by sobie wykupic lepsze (rozszerzone) ubezp bedac juz w us?

Zeby poprostu je zwiekszyc. Nie wiem czy funduszy mi wystarczy a zalezy mi na ubezpieczeniu rozszerzonym.

kasiara > 15-07-2013, 20:19

[quote name="MalaMe"]Ja też słyszałam o tym, że dziewczyna na podst. ubezpieczeniu złamała nogę. Później dostała do domu rachunek na 250 tys dolarow. Dla mnie to brzmi jak ściema, ale musimy pamietać, że to jednak nie jest polska służba zdrowia.[/quote]

250 tys dolarów??!! Cholera jasna! Do końca życia można się nie wypłacić! Ściema, nie ściema, ale może rzeczywiście lepiej brać rozszerzone?

irmina > 17-07-2013, 17:15

[quote name="carly15"]Nie wiecie jak to jest jakas mozliwosc by sobie wykupic lepsze (rozszerzone) ubezp bedac juz w us?

Zeby poprostu je zwiekszyc. Nie wiem czy funduszy mi wystarczy a zalezy mi na ubezpieczeniu rozszerzonym.[/quote]

Jeżeli chodzi o APiA to dziś Pani powiedziała mi, że takiej możliwości nie ma. Trzeba wykupić w Polsce
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna