• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Kontrola Celna - Co możemy wwozić?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Kontrola Celna - Co możemy wwozić?

michal9o90 > 16-05-2013, 1:49

Był trochę podobny temat o tym, jesli moderatorzy uznają, że powielam, to najwyżej połączą.

Otóż, co możemy wwieźć do stanów a czego nie?

Ja słyszałem, że nie można przywozić produktów spożywczych w żadnej formie: owoców, warzyw, mięsa, produktów mlecznych, co jest według mnie chore, bo możesz przywieźć 2KG tytoniu, 100 cygar itp, czyli OFCOURSE produkt, który zabija setki tysięcy ludzi na świecie, a nie pozwalają przywieźć produktów, które są dla zdrowia... Jakaś paranoja. Myślałem, że jak zostanę au pair, to będę mógł przywieźć sobie z kilo wędliny i chleba.
  • Re: Kontrola Celna - Co możemy wwozić?

balbina > 16-05-2013, 2:09

[quote name="michal9o90"]Był trochę podobny temat o tym, jesli moderatorzy uznają, że powielam, to najwyżej połączą.

Otóż, co możemy wwieźć do stanów a czego nie?

I drugie pytanie z tym związane, komu udało się wwieźć coś czego nie wolno i czy w ogóle ryzykujecie? No bo jednak tu chodzi o prace au-pair, a nie o zwykłe odwiedziny, gdzie najwyżej wykręcisz się w drugą stronę i wrócisz do kraju.

Ja słyszałem, że nie można przywozić produktów spożywczych w żadnej formie: owoców, warzyw, mięsa, produktów mlecznych, co jest według mnie chore, bo możesz przywieźć 2KG tytoniu, 100 cygar itp, czyli OFCOURSE produkt, który zabija setki tysięcy ludzi na świecie, a nie pozwalają przywieźć produktów, które są dla zdrowia... Jakaś paranoja. Myślałem, że jak zostanę au pair, to będę mógł przywieźć sobie z kilo wędliny i chleba, żeby przeżyć jakoś pierwszy tydzień, a tu ZONG! Z drugiej strony, czytałem, iż nie raz polacy przywożą konfitury, nie zaznaczając nic na formularzu co przywożą i liczą na szczęście. Też bym tak chciał, ale czy warto ryzykować w sytuacji przyjazdu jako au pair?[/quote]

eee to jakiś żąrt?

po jaki ch*j Ci wędilina, chleb skoro będziesz miał wszystko na szkoleniu?

Jakiś troll na forum się tu wkradł chyba

michal9o90 > 16-05-2013, 2:26

Nie rozumiem twej odpowiedzi? Coś źle zrobiłem?....Jak tak to przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem o co chodzi, próbuję wszystko wybadać, zanim jeszcze rodzinkę znajdę, dopiero umowę z prowork podpisałem, także masa rzeczy do załatwienia, zresztą noo nie widze nic z złego w mym pytaniu, każdy by chciał przywieźć swój ulubiony produkt z kraju. Także, naprawdę przepraszam ale nie pojmuje za co jesteś na mnie zła.

balbina > 16-05-2013, 11:23

[quote name="michal9o90"]Nie rozumiem twej odpowiedzi? Coś źle zrobiłem?....Jak tak to przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem o co chodzi, próbuję wszystko wybadać, zanim jeszcze rodzinkę znajdę, dopiero umowę z prowork podpisałem, także masa rzeczy do załatwienia, zresztą noo nie widze nic z złego w mym pytaniu, każdy by chciał przywieźć swój ulubiony produkt z kraju. Także, naprawdę przepraszam ale nie pojmuje za co jesteś na mnie zła.[/quote]

Nie, no nie zrobiłeś nic złego.

Jesteś pierwszym przypadkiem, który"chce zabrać swój ulubiony produkt", dlatego też mnie to tak dziwi.

Jak jedziesz na szkolenie do USA to dostejesz pełne wyżywienie, nigdy nei będziesz głodny, rodzina zapewnia Ci jedzienie, więc to jest ostatnia rzecz o którą musisz się martwić

madz > 16-05-2013, 11:50

Po pierwsze masz polskie sklepy w stanach wiec mozesz sobie wszystko kupic.

Po drugie takich produktow nie mozna wiezc poniewaz moga one zawierac jakies bakterie o ktorych ty nawet nie wiesz. A Amerykanie sa przewrazliwieni na tym punkcie.

michal9o90 > 16-05-2013, 12:21

Heh wiesz co, to już chyba wynika, z jakby to powiedzieć no nie wiem, wychowania, zachowań w mej rodzinie (gdzie nie wyjeżdżamy, bierzemy wałówkę ), korzeni wiejskich, uzależnienia od wiejskiej wędliny, od schabów pieczonych przez mamę, czy chleba na zakwasie pieczonego czasem przez tatę, mieszkam w sumie od urodzenia w mieście, ale mam tak dużo rodziny na wsi, tak wiele wspólnego, iż po prostu, właśnie żarcie to jest jedyna rzecz jaką się martwię (zapominając nawet jak sobie poradzę z językiem, dzieciakami itp), bo jestem wręcz przekonany, że nie przełknę amerykańskiej wędliny LOL, bo oni tam wszędzie walą wypełniacze, po czym poznać kiepską wędlinę? złota skórka, świeci po przekrojeniu, może także wypływać płyn, oraz nie poleży dłużej, niż tydzień, po kilku dniach wyłazi cała chemia, a prawdziwa wędlina, moze leżeć 2 tygodnie i nic, dalczego? prawdziwa wędlina usycha, tylko i wyłącznie usycha, trzeba wielu tygodni aby zaczęła się psuć.

Cóż mogę powiedzieć więcej, jestem uzależniony od zdrowego żarcia

[quote name="madz"]Po pierwsze masz polskie sklepy w stanach wiec mozesz sobie wszystko kupic.

Po drugie takich produktow nie mozna wiezc poniewaz moga one zawierac jakies bakterie o ktorych ty nawet nie wiesz. A Amerykanie sa przewrazliwieni na tym punkcie.[/quote]

No właśnie zauważyłem, czytając taką stronę http://www.interameryka.com , naprawdę szkoda, bo strasznie ograniczają swoje państwo, zaczyna mi to przypominać chiny sprzed wieków, a chyba zapomnieli, że sami są tam gośćmi, pochodzą z europy i wybili indian. A za co uwielbiam amerykę? właśnie za otwartość, szczególnie jeśli chodzi o kulturę hip-hopu w której pewien czas siedziałem.

Edit: A co do polskich sklepów, to faktycznie jestem nawet dość zaskoczony, że nawet nałęczowianka tam jest. Poczytałem trochę i tak, wiem, są tam sklepy typu polskie zieleniaki, więc jakoś to będzie.

merti > 16-05-2013, 14:23

No michał, na jakieś ustępstwa trzeba iść .Pamiętaj tylko, że to ty teraz będziesz tam gościem i nie ma co narzekać na to co w Stanach jest a czego nie ma. Jedziesz tam=pasuje ci A mając 23 kg bagażu bezsensem byłoby ciągnięcie jedzenia ze sobą.

michal9o90 > 16-05-2013, 15:20

Ta dokładnie jadę jako gość, masz całkowitą rację, z tego względu chciałem się dowiedzieć, jakie są restrykcje, co można czego nie, po części już znalazłem, można np. czekoladę, ale już nadziewanej alkoholem nie.

DariaAnnaJoanna > 17-05-2013, 19:14

Nie bierz żadnego żarcia! Skąd ci przyszło do głowy, że w stanach wszystko tylko na spulchniaczu. Tutaj maja obsesje na punkcie zdrowego odżywiania. W każdym markecie masz osobną sekcję z produktami organicznymi, bez chemii więc z głodu nie umrzesz nawet jak hosci w lodówce beda miec tylko nugetsy Ponadto polską kiełbasę można kupic na kazdym rogu, nie potrzeba polskiego sklepu, jest to produkt bardzo popularny.

To jest chyba logiczne, że żadnego mięsa wwieźć nie można. Może być zakażone jakąś bakterią o której przewożący może nie mieć bladego pojęcia. Czekolada itp nie jest liczone jako jedzenie więc jak będziesz brał jakieś prezenty dla hostów tego typu w deklaracji celnej broń boże nie zaznaczaj, ze wwozisz jedzenie bo możesz mieć nieprzyjemności. Co do samej deklaracji to wpisujesz tam tylko rzeczy które wwozisz do USA z zamiarem zostawienia ich tam na zawsze, jak prezenty. Słyszałam o geniuszach które musiały płacić podatek za laptopa bo tam wpisały. Jak coś jest Twoje to się z tego nie rozliczasz

michal9o90 > 18-05-2013, 9:59

Dzięki wielkie za poradę na pewno się przyda. Udało, mi się też dowiedzieć, iż jogurt powinien być akceptowany, bo jest szczelnie zamknięty. A co do tego mięsa, to już okaże się jak to jest na miejscu, ale z relacji przyjaciół, to wiem, iż nawet te droższe wędliny, to nie mają żadnego porównania do naszych. Ale muszę się sam przekonać.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna