• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Międzynarodowe Prawo Jazdy? Jak naprawdę z tym jest?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Międzynarodowe Prawo Jazdy? Jak naprawdę z tym jest?

michal9o90 > 13-05-2013, 22:06

Witam, kolejny temacik, mam nadzieje, ze nie przesadzam, znalazłem temat o prawku ale traktujący zupełnie o czym innym.

A więc, jak to naprawdę jest z tym MPJ, dzisiaj mi Anna Cebula z prowork powiedziała, że jest wymagane, ale w niektórych stanach czasem trzeba zdawać. Za to kolega au pair Szymon powiedział mi, iż trzeba wyrobić sobie stanowe, przeszukując neta znowu przeczytałem, iż można już na miejscu w USA poprosić aby na podstawie własnego wydali pozwolenie na okres trwania wizy, że możesz jeździć samochodem po stanach, ale podobno to jest tylko na max 6 miechów, no to już zgłupiałem. Po cholere w ogóle wyrabiać to MPJ w poslce i tracić kasę?

Może lepiej jakbym powidzial agencji, że na miejscu wyrobię stanowe? Ale z tego co mi mówił szymon, to MPJ trzeba na początek w USA, żeby móc się poruszac, potem stanowe.

Powiedzcie co o tym wiecie? Jak to jest? Ile kosztuje taki egzamin? Czy host'ci wam za to zapłacili? itp.
  • Re: Międzynarodowe Prawo Jazdy? Jak naprawdę z tym jest?

merti > 13-05-2013, 22:12

Wymaganiem agencji amerykanskich jest posiadanie prawka międzynarodowego. Będziesz pewnie podpisywal papierek , ze do wylotu je sobie zrobisz

W niektórych stanach można sobie jeździć na międzynarodowym a w niektórych trzeba wyrobić. Z tą wymianą nie jestem pewna, ale niektóre dziewczyny bez egzaminu praktycznego mialy wydawane amerykanskie prawko.

michal9o90 > 13-05-2013, 22:25

Hmm ciekawe, a trudny jest egzamin teoretyczny? Z moim angielskim mniej więcej pre-intermediate da radę zrozumieć? Chodź podejrzewam, że jak już uda mi się wyjechać, to i tak zanim pójdę zdawać, to już podszkolę angielski. W każdym razie tak czy siak, jeśli ktoś zdawał, podzielcie się wrażeniami, jaki poziom trudności, jakie pytania, czy różni się bardzo od polskiego? Na pewno ograniczenia prędkości się różnią, autostrada, ekspres, uliczki osiedlowe. Zważcie na to, iż zdawałem 2 lata temu, jeszcze przed zmianami w polsce, teraz jest podobno dużo trudniej. A ja mam manie na egzaminach, puls milion i przez to zdawałem 3 razy.

Johnson > 13-05-2013, 23:40

Z tego co wiem w wielu stanach można pisać testy po polsku,

a po drugie tego egzaminu nie pisze się/zdaje zaraz po przylocie, także nie martw się

michal9o90 > 13-05-2013, 23:45

Btw. Ciekawi mnie to.... jest tam coś na temat tramwajów? Czy u nich nie istnieją takie udziwnienia? Czy to tylko w europie istnieją tramwaje?

merti > 16-05-2013, 14:29

Jakikolwiek transport publiczny masz tylko w większych miastach. W małych generalnie masz tylko połączenia z innymi miastami w okolicy.
  • Starszy wątek Nowszy wątek