-
-
Rozmowy telefoniczne.
Ronie > 07-05-2013, 18:51
Za granicą byłam co prawda w zeszłym roku, ale jedynym kontaktem z Polską były SMS-y, dlatego nie orientuję się, jak to wygląda z kosztami rozmów telefonicznych. Obie strony pokrywają koszty czy dzwoniąca? -
Re: Rozmowy telefoniczne.
Foxy Lady > 07-05-2013, 20:49
Jeśli dzwoni do ciebie ktoś zza granicy, ale ty jesteś w Polsce to płaci tylko dzwoniący.
Z kolei jeśli ty jesteś za granicą, ale dzwoni do ciebie ktoś z Polski, to koszty zależą od twojej sieci, bo wtedy włącza się roaming za który osobno się płaci. Niektóre sieci pobierają wtedy opłatę nawet za odbieranie rozmów i SMSów.
Jeśli będziesz w obrębie Europy, to koszta na pewno będą mniejsze. Do mnie ostatnio dzwonił kolega z Kolumbii, ja nie zapłaciłam nic, ale on na pewno nieźle zabulił. Za SMSa tam zeżarło mi prawie 5zł. Z kolei ostatnio dzwoniłam do znajomego z Hiszpanii i za niecałe 2 minuty rozmowy zapłaciłam ok. 4zł o ile dobrze pamiętam.
Ja mam również pytanie do doświadczonych au pairek: jeśli wyjeżdżałyście na rok, to kupowałyście na miejscu kartę "miejscowej" sieci? I czy znacie jakąś dobrą, międzynarodową europejską sieć godną polecenia? -
Re: Rozmowy telefoniczne.
Ronie > 08-05-2013, 14:47
Na różnych stronach różne wersje już czytałam, dlatego dzięki za dokładne wytłumaczenie.
Twoje pytanie w sumie do mnie skierowane nie jest, ale jak wyjeżdżasz na dłużej, to rodzinka nie załatwi Ci na ten czas telefonu? Z tego, co wiem czasem zapewniają jakąś komórkę.
PS. Może tutaj coś znajdziesz:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forumaupair.pl/viewtopic.php?f=4&t=5655">viewtopic.php?f=4&t=5655</a><!-- l -->