• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

w jaki sposób zdobyć tzw. godziny w opiece nad dziećmi?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• w jaki sposób zdobyć tzw. godziny w opiece nad dziećmi?

theszprycha > 20-04-2013, 0:29

Przeszukałam forum i nie znalazłam Jak wiemy doświadczenie u AP jest badzo ważne i nie oszukujmy się z dużą ilością godzin doświadczenia rodzina lepiej patrzy na Nasz profil.Powiedzcie dla dziewczyn, które planują AP, w jaki sposób zdobyłyście doświadczenie w opiece nad dziećmi (tzw godziny)? O jakch możliwościach słyszałyście lub jakie bałyście pod uwagę, ile czasu zajmuje zdobywanie takiego doświadczenia rok, dwa ? Ile godzin powinniśmy mieć, aby nasza aplikacja dobrze się prezentowała?
  • Re: w jaki sposób zdobyć tzw. godziny w opiece nad dziećmi?

margo > 20-04-2013, 13:17

[quote name="theszprycha"]Przeszukałam forum i nie znalazłam Jak wiemy doświadczenie u AP jest badzo ważne i nie oszukujmy się z dużą ilością godzin doświadczenia rodzina lepiej patrzy na Nasz profil.Powiedzcie dla dziewczyn, które planują AP, w jaki sposób zdobyłyście doświadczenie w opiece nad dziećmi (tzw godziny)? O jakch możliwościach słyszałyście lub jakie bałyście pod uwagę, ile czasu zajmuje zdobywanie takiego doświadczenia rok, dwa ? Ile godzin powinniśmy mieć, aby nasza aplikacja dobrze się prezentowała?[/quote]

Polecam zapisanie się np. do jakiegoś wolontariatu i np. rozwieszenie ogłoszeń typu podejmę prace "opiekunki nad dziećmi" . Dobrym sposobem na podłapanie doświadczenia

jest opieka nad dziećmi znajomych czy rodziny . Co do pytania ile powinnaś mieć godzin opieki nad dziećmi wiadomo im więcej tym lepiej ale też bez przesady , dziewczyny które mają 600 h też wyjeżdżają więc nie trzeba mieć 20 000 h żeby znaleźć rodzinę goszczącą . Powodzenia !

madz > 20-04-2013, 13:25

Tak jak najbardziej jakis wolontariat, np w przedszkoku, lato czy zima w miescie. Ale najlatwiej chyba opiekowac sie dziecmi znajomychh, jakiejs dalszej rodziny.

By zapisac sie do agencji musisz miec minimum 200h opieki nad dzieckiem.

balbina > 20-04-2013, 13:47

Dokładnie jak MAdz napisała, ja tylko podkreślę

MINIMUM.

Dziewczyny z Niemiec, z Afryki mają tych godzin mnóstwo! Ładnych kilka tysięcy.

ale jak będziesz miała coś koło 1000 też będzi dobrze

nie znam osoby, która miała 200h wiec nie wiem jak to jest - czy jest ciężko znaleźć rodzinę.

Wiadomo, im więcej tym lepiej

merti > 20-04-2013, 14:03

No tak jak dziewczyny mówią Popytaj rodziców, może mają jakieś koleżanki z dziećmi , z którymi mogłabyś posiedzieć troszkę, pójdź do pobliskiego przedszkola itp. Dobrze będzie, jak bedizesz miała referenje od rodziny z kilkoma dziećmi, a nie tylko jednym, bo jednak większość rodzin amerykańskich ma conajmniej 2 dzieci

balbinaa- na APC jest jedna Polka co ma mało godzin, nie pamietam dokladnie ile , ale chyba wiecej niz 200 i ciężko

PorcelainGirl > 20-04-2013, 15:12

[quote name="theszprycha"]Przeszukałam forum i nie znalazłam Jak wiemy doświadczenie u AP jest badzo ważne i nie oszukujmy się z dużą ilością godzin doświadczenia rodzina lepiej patrzy na Nasz profil.Powiedzcie dla dziewczyn, które planują AP, w jaki sposób zdobyłyście doświadczenie w opiece nad dziećmi (tzw godziny)? O jakch możliwościach słyszałyście lub jakie bałyście pod uwagę, ile czasu zajmuje zdobywanie takiego doświadczenia rok, dwa ? Ile godzin powinniśmy mieć, aby nasza aplikacja dobrze się prezentowała?[/quote]

wszystko zależy od tego ile masz lat nikt nie uwierzy, że 18latka może mieć tysiące godzin opieki nad dziećmi... W przypadku osób młodych, wybierają je zazwyczaj rodziny, które poszukują aupair na zasadzie "starszej siostry"... co do typowego doświadczenia w opiece nad dziećmi, uczą nas tego przede wszystkim nasi właśni rodzice i środowisko w jakim przebywamy i tak przez tysiące lat zauważ, że zwierząt też tego nikt nie uczy to już typowy atawizm.... więc etap zdobywania doświadczenia...hmm wydaje mi się, że całe życie trwa, a predyspozycje do opieki nad młodszymi/starszymi czy słabszymi, posiada każdy jest wymóg godzinowy minimum 200h, jednak wiadomo im więcej tym podobno lepiej... skąd 18latki mają tyle godzin? większość to niestety sfingowane sama w wieku 18lat chciałam wyjechać i wiem, że to było niestety niemożliwe...miałam szkołę, lekcje, i dodatkowe obowiązki...więc fizycznie nie jest to możliwe. Jedynie w przypadku rodzeństwa czy bliższej rodziny... i tego jest niestety świadoma i agencja, jak również same rodziny goszczące...dlatego mam nadzieję, że zrozumiałaś

PS dziewczyny wspomniały o wolontariacie, bardzo fajna sprawa, do tego i uczciwie zdobyte godziny doświadczenia)

Powodzenia i Pozdrawiam

freckled > 22-04-2013, 11:59

Ja ze swojej strony, oprócz wolontariatu/szukania wśród znajomych z dziećmi/na stronach do tego przeznaczonych, mogłabym jeszcze polecić korepetycje (oczywiście gdy poziom języka jest wystarczający). To bardzo przyjemny sposób na dorobienie, przypomnienie sobie różnych zagadnień gramatycznych i przy okazji złapanie dodatkowych godzin z dzieciakami

madz > 22-04-2013, 12:26

[quote name="freckled"]Ja ze swojej strony, oprócz wolontariatu/szukania wśród znajomych z dziećmi/na stronach do tego przeznaczonych, mogłabym jeszcze polecić korepetycje (oczywiście gdy poziom języka jest wystarczający). To bardzo przyjemny sposób na dorobienie, przypomnienie sobie różnych zagadnień gramatycznych i przy okazji złapanie dodatkowych godzin z dzieciakami:)[/quote]

Przecież korepetycje nie muszą być tylko z języka ;)

Tak na prawdę jest tyle możliwości na zdobycie tego doświadczenia, że każda osoba która chce wyjechać zdobędzie je.

rozalia > 09-06-2014, 14:23

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc przy okazji chciałabym was wszystkich bardzo serdecznie przywitać
    Wprawdzie temat datowo stary, ale dla mnie jak najbardziej aktualny. 
    Otóż mam problem z referencjami. I to ogromny. Bo jak się okazuje nie jest łatwo dostać się na wolontariat do przedszkola, byłam już w kilku i ludzie strasznie krzywo patrzyli z miną czego ja od nich chcę... A że nie mieszkam w ogromnym mieście to i ilość takich ośrodków też jest ograniczona, zwłaszcza w mojej okolicy. Od bliższych osób też nie mam jak zdobyć referencji (mała rodzina, wszyscy znajomi młodzi, bezdzietni...), praca opiekunki w ogóle odpada w wieku 19 lat z racji tego iż wszyscy chcą albo emerytek albo pań co najmniej 25+ (za 600zł miesiecznie  ). I teraz jak żyć panie premierze... Do Stanów chciałoby się jechać jak najszybciej, a tu taka przeszkoda prawie nie do pokonania. Jest ktoś w stanie mi coś sensownego doradzić, żebym chociaż te 200h miała.. 

johnnorton > 14-08-2014, 13:06

Właśnie najlepszhy jest jakiś wolontariat, może być też opiekunka na koloniach, teraz w czasie wakacjii jest tego bardzo dużo. Albo porozwieszać ogłoszenia, ze podejmę się pracy opiekunki, tak aby zebrać jak najwięcej doświadczenia. Bo to jest najważniejsze przy zdobyciu rodziny.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna