• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Alimenty a wyjazd au pair

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Porady prawne

• Alimenty a wyjazd au pair

Foxy Lady > 30-03-2013, 17:13

Hej, od paru lat mam zasądzone alimenty od ojca. Nie chce on płacić ich dobrowolnie, toteż są mu one odciągane z konta na konto mojej mamy. W wyroku sądowym - o ile dobrze pamiętam - jest zapis, że alimenty są mi przyznawane do 26 roku życia dopóki się uczę. Mam 20 lat, właśnie kończę szkołę średnią i planuję roczny wyjazd za granicę jako au pair; po tym roku chcę iść na studia. Tutaj rodzi się pytanie: czy alimenty zostaną mi zabrane i po roku znów będę miała do nich prawo (już jako studentka)? Czy może stracę je bezpowrotnie? Udało mi się w sądzie wywalczyć 500 zł alimentów, co nie jest małą sumą - moja koleżanka dostaje 200zł...

Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji? Jak to w praktyce wygląda?

W sumie mój ojciec byłby zadowolony, gdybym straciła te alimenty - oprócz mnie musi płacić jeszcze na dwójkę mojego rodzeństwa...
  • Re: Alimenty a wyjazd au pair

Anjaa > 30-03-2013, 22:04

Sama nie wiem jak to wygląda, ale moja znajoma miała podobnie. Tzn. nie będzie ich otrzymywać, jeżeli przerwie naukę. Czyli z tego wynika, że powinna od razu po liceum iść na studia, bo inaczej jej to "przepada", ale pamiętam, że była jakaś akcja, że odwoływała się, że program Au pair jest projektem.. edukacyjnym w pewnym sensie (wymiana zagraniczna, jedziesz, szlifujesz, poznajesz jezyk, kulture, musisz wyrobić kredyty itp). Tylko tutaj bys sie musiała bardziej w to zagłębić. I porozmawiać akurat w tym wypadku w sądzie, bo do niego powinnaś się odwołać, czy jakoś tak.

dosiunia > 31-03-2013, 13:09

Myślisz, że oni będa wiedzieć, czy się uczysz, czy nie? wątpię..

Anjaa > 31-03-2013, 13:48

[quote name="dosiunia"]Myślisz, że oni będa wiedzieć, czy się uczysz, czy nie? wątpię..[/quote]

z tego co wiem sprawdzają, bo musisz dostarczyć zaświadczenie, że sie w danej instytucji uczysz

Nimell > 01-04-2013, 0:07

Ja wyjedziesz na au pair i wrócisz i zaczniesz studia to alimenty do Ciebie wracają. Co roku składa się podanie do funduszu alimentacyjnego bodajże we wrześniu. Sprawdzone info bo przed wyjazdem sama się dowiadywałam. Pozdrawiam

Foxy Lady > 07-04-2013, 13:43

Ale ja nie mam alimentów z Funduszu tylko od ojca. Kurczę chyba muszę się przejść do jakiegoś prawnika, bo jednak jak by nie patrzeć kasa z alimentów by mi się przydała. Zwłaszcza, że chciałabym zostać już na stałe w kraju do jakiego wyjadę jako au pair i tam podjąć studia.

dosiunia > 08-04-2013, 21:46

mi tam nigdy nic nie sprawdzali jeszcze... tzn ojciec

Foxy Lady > 09-04-2013, 12:37

@dosiunia

Chodzi o to, że wyjechałaś a dalej dostajesz alimenty? Czyli to jednak możliwe? Tak jak już mówiłam, alimenty by mi się przydały jak by nie patrzeć. A nie wiem, czy mój ojciec by je płacił, gdyby nie musiał (nie znosi mnie, więc pewnie bardzo go boli ten hajs, który musi na mnie płacić hehe ).

dosiunia > 09-04-2013, 20:19

no ja bylam 4 miesiące w Irlandii i cały czas dostawałam, w sumie to wiedział, że nie ma mnie w Polsce, ale i tak wysyłał i zawsze wysyła, ale ja jestem córeczką tatusia, więc może dlatego, chociaż niezła wojna była o te alimenty między starszymi te X lat temu...

dosiunia > 09-04-2013, 20:22

moim zdaniem, jak on sie nie dowie, że Ciebie nie ma w kraju to sie nic nie stanie, mi nikt nie sprawdzał, że czy się uczę czy nie, równie dobrze mogłabym ściemniać ojcu przez telefon, że sie uczę, tylko żeby wysyłał... czasami sa w miastach jakieś dni kiedy prawnik przyjmuje za darmo, zorientuj sie i lepiej dopytaj kogoś bardziej rozumnego
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna