-
-
Kurs językowy.
Zieleniec > 23-03-2013, 23:46
Witajcie!
W maju pisze maturkę i jestem już prawie zdecydowany, by po niej pojechać na 3-4 miesiące jako au pair. Znam dobrze francuski oraz angielski i myślałem przede wszystkim o Francji. Jednak to, co przeczytałem na aupair world trochę ostudziło mój zapał. Jest tam napisane w zakładce o informacjach o Francji, że dla każdego au pair jest tam obowiązkowy kurs językowy francuskiego, oczywiście płatny i z tego co się na szybko zorientowałem nie mało - a nie ukrywam, że chciałbym raczej coś zaoszczędzić, niż dokładać to operostwa ;d
Czy moglibyście udzielić jakichś informacji na ten temat? Czy ten kurs rzeczywiście jest tak wymagany, ile kosztuje, czy opłaca się go samemu czy robi to rodzina (na stronce nie jest jednoznacznie określone ale z przewagą na samemu) i w ogóle cokolwiek o tym wiecie?
Z góry dzięki -
Re: Kurs językowy.
ma.329 > 17-09-2013, 11:31
We Francji kurs językowy jest obowiązkowy, bez niego nie można pracować jako au pair. Kto opłaca kurs- zależy od host rodziny. Jedni opłacają wszystkie koszty, drudzy połowę. Inni zostawiają to opiekunce, tak było w moim przypadku. I tu mała przestroga: zanim zdecydujecie się na wyjazd wypytajcie dokładnie host rodziców o szkoły językowe, głównie o sposób płatności. Wiedziałam, że będę sama opłacać kurs językowy ale nie byłam przygotowana na to, że trzeba zapłacić za cały rok nauki przed rozpoczęciem zajęć... Zazwyczaj szkoły językowe mają w ofercie kursy dla au pair, za które płaci się ratami, po każdym miesiącu, tygodniu czy nawet po każdym dniu zajęć. Wątpię, żeby ktoś kto chce pracować jako opiekunka wyjeżdżał z 1400 euro w kieszeni:/. Na szczęście rodzina goszcząca pomogła mi załatwić tę sprawę. Żeby uniknąć takich nieprzyjemności poproście hostów aby sprawdzili jak i kiedy należy dokonać wpłaty. -
Margaretka > 22-09-2013, 17:30
Chciałabym zapytać czy istnieje może we Francji coś takiego jak bezpłatne kursy językowe np.na uczelniach? -
serbri999 > 01-11-2013, 18:34
Dla Polaków? Raczej coś mi się nie wydjaę. -
mar > 28-11-2013, 14:14
A może poszukaj kursów na uniwersytetach. Ja będę uczęszczała na kurs francuskiego dla obcokrajowców, który jest niezmiernie tani, gdyż za 26 seansów (każdy trwa po 1,5 h) płacę jedynie 100 euro. Może w Twojej okolicy także będę dostępne niedrogie kursy dla obcokrajowców. Słyszałam, że w Paryżu niektóre kursy dla obcokrajowców są za darmo.