• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Ubezpieczenie w Irlandii, Euro26 czy ISIC?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Irlandia

• Ubezpieczenie w Irlandii, Euro26 czy ISIC?

loui > 18-03-2013, 21:57

Hej!

Chciałabym zasięgnąć porady na temat ubezpieczenia w Irlandii.

Planuję wyjechać jako au-pair.. (ze statusem studentki)

Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

Co możecie doradzić?

Z góry dziękuję.
  • Re: Ubezpieczenie w Irlandii, Euro26 czy ISIC?

angelaa > 18-03-2013, 22:15

ja miałam euro 26, ale nie korzystałam z usług żadnego lekarza

angelaa > 18-03-2013, 22:16

skoro masz status studentki to idź po EKUZ

kasiulek91 > 26-03-2013, 21:16

Ale na tych kartach ma się tez ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej - jeśli coś się stanie dziecku pod nasza opieką to ubezpieczenie to pokryje.

Ja miałam kartę euro26 - dzięki niej miałam zniżki w autobusach no i ubezpieczenie w razie co. Wiem, że karta ISIC upoważnia do biletów ulgowych na pociągi w Irlandii. Poza tym karty nie różnią się zbytnio. Musiałabyś zobaczyć ofertę obu kart - ile kosztują i jakie ubezpieczenie oferują żeby zdecydować

dosiunia > 01-04-2013, 12:56

ISIC bez ubezpieczenia jest tania okolo 20-30zł plus ja zawsze sobie wyrabiam EKUZ właśnie. Tu znajdziesz opis tych dwóch kart: http://lecewkulki.blogspot.com/2011/06/ ... -ekuz.html

Właśnie z tego, co wiem to ISIC nie upoważnia do zniżki na cholernie drogie pociągi w Irlandii tylko na autobusy. Na pociągi trzeba mieć osobno Travel Student Card, ale ja jej nigdy nie mialam... Rok temu była jakaś promocja, że ISIC wyjątkowo dawała tę zniżkę

mika1988 > 03-04-2013, 20:31

[quote name="dosiunia"] Właśnie z tego, co wiem to ISIC nie upoważnia do zniżki na cholernie drogie pociągi w Irlandii tylko na autobusy. [/quote]

a właśnie, że upoważnia , bo jeżdżę z ISIC ze zniżką na pociągi :]. Jak mówię na stacji, że chcę bilet studencki to panowie zawsze chcą zobaczyć legitymację i konduktor też sprawdza i zawsze wszystko było ok. Zresztą na stronie kolei też jest info, że można z ISIC. Polecam ISIC, bo jest mega dużo zniżek w IE

polandaga > 09-08-2013, 13:43

[quote name="loui"]Hej!

Chciałabym zasięgnąć porady na temat ubezpieczenia w Irlandii.

Planuję wyjechać jako au-pair.. (ze statusem studentki)

Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

Co możecie doradzić?

Z góry dziękuję.[/quote]

Jako była AuPair a obecnie założycielka agencji GlobHop proponuję kartę Planeta Młodych. Przez moment zwątpiłam, czy jest ona nadal w sprzedaży bo towarzystwo ubezpieczeń Signal Iduna wprowadziła konkurencyjną kartę SIC. Z karty SIC niekorzystałam ale kartę Planeta Młodych mogę szczerze polecać, wykorzystałam ją gdy byłam 'po prostu' chora, bolało mnie gardło i miałam temperaturę, zadzwoniłam na infolinię i już po 2 godzinach umówili mnie z lekarzem na spotkanie. Kartę ISIC czyli Intrernational Student ID Card odpuść sobie, wydaje się fajna bo możesz używać jak karty bankomatowej tyle tylko, że pytanie brzmi w jakiej walucie są środki na niej przechowywane? Idź do banku, który ją wydaje i zapytaj się najpierw o konto walutowe.

Powodzenia z wyjazdem

Aga (agencja AuPair GlobHop www.globhop.pl www.aupair.globhop.pl)
  • Starszy wątek Nowszy wątek