-
-
Dużo obowiązków, małe wynagrodzenie?
Justyna05 > 10-03-2013, 13:52
Cześć Dziewczyny,
Znalazła mnie rodzina, do której mogłabym jechać. Podobno długo kogoś szukają. Nigdy nie byłam au pair, ale sporo u Was czytałam i wydaje mi się, że wynagrodzenie jest zbyt małe jak na taką ilość obowiązków.
Troje dzieci 2,4,6 lat. Dwoje szkolnych, jedno jest w domu, do tego wchodzi sprzątanie, prasowanie i gotowanie dla całej rodziny. Opieka nad dziećmi od 8:30 do 17:30, a nawet 18:30. Czasami weekendy i babysittingi, ale nie płatne dodatkowo. Rodzina także nie oferuje szkoły angielskiego, bo twierdzą, że nie ma na to czasu.Mówią, że oni będą poprawiać język swojej au pair. Kwota to 100 EUR na tydzień.
Co o tym myślicie?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. -
Re: Dużo obowiązków, małe wynagrodzenie?
Saiisuke > 10-03-2013, 14:42
To co Ci proponują to w zasadzie praca house keeper połączona z opiekunką. Do tego wychodzi ok. 50h/tydz pracy. Wynagrodzenie za te obowiązki i to za 40h pracy wynosi 750e+/miesiąc w UE. Nawet gdyby to miała być tylko opieka nad dziećmi, bez tego całego sprzątania i gotowania, to i tak należy Ci się więcej. No i do tego brak kursu... Kolejna pazerna rodzina.
Dużo rodzin szuka housekeeperek za grosze na stronach dla aupair, nie dajmy się wykorzystać takim ludziom.
Jestem przerażona, że ostatnio coraz więcej dziewczyn rozważa takie słabe oferty - szanujmy się!!! -
Justyna05 > 10-03-2013, 17:51
No właśnie tak mi coś nie pasowało, a że nigdy wcześniej nie byłam au pair chciałam się upewnić czy mam rację. Poza tym ciężko zajmować się dzieckiem, jak trzeba posprzątać. Rozmawiałam z ich aktualną au pair i ona twierdziła, że bardzo jej się podoba. Mówiła, że oni pojęcia o gotowaniu nie mają i to gotowanie to dla niej nie jest wielki problem. Mi się jednak wydaje, że to zbyt dużo obowiązków jak na taką kwotę. No i brak kursu...
Wielkie dzięki za odpowiedź. -
agata. > 11-03-2013, 0:55
Obecna aupair pewnie powiedziala ci że jest tak wspaniale, dlatego że chce jak najszybciej sie od nich wynieść (bez awantur itp.) -
marika299 > 11-03-2013, 2:39
zgadzam się z Agataniestety duzo operek tak postepuje...mogłabys niedowierzac,ze jak to mozlwie,ze jakas operka chcialaby Cie wkopac,skłamac,ze jakas rodiznka jest super,ale jednak to sie BARDZO czesto zdarza.
a co do pracy.no oczywiscie oferta do koszaja zostalam oszukana przez moja ostatnia rodzinke,powiedzieli,ze bede pracowac 30h,a wychodzilo ponad 50/tyg za marne 110e. ich poprzednia oeprka tez mnie zbajerowala. mialam sie stamtad wyniesc po kilku dniach pracy, ale jakos wzielam sie w garsc i przetrzymalam. glownie dlatego,ze zalezalo mi na kasie,a ze byla to praca tylko na troche ponad 2 miesiace,to zostalam.
niesetety zostajac tam,utwerdzilam chyba hostow w przekonaniu,ze wykorzystywanie operrek jest normalne,bo my sie na to godzimy.pozniej sie dowiedzialam,ze jakims dziwnym trafem,zadna z ich operek nie byla z nimi dluzej niz 3 mies;p a bo jedna miala problemy rodzinne,druga teskinila za chlopakiem bla bla.jaasne.
szanujmy się dziewczyny.
aa i moze jesli rodzinki oferuja wam kwoty zupelnie nieadekwatne do ilosci pracy,to warto im odpisac,czemu nie jestescie zainteresowane,a nie poprstu odrzucac.ja tak robiemoze to nie da az tak duzo,ale dobre i troche -
Justyna05 > 11-03-2013, 14:51
Dziewczyny, poprosiłam o dokładny plan pracy. Oto co otrzymałam. Au pai twierdziła, że w porządki wchodzi tylko wyciąganie naczyń ze zmywarki (taa). O gotowaniu wspominała, że codziennie dla całej rodziny gotuje.
OB DESCRIPTION
Every Day
-Breakfast, lunch, dinner routine - set table, help feed the children
Play with the children
Put on reading/Muzzy DVD for Peter while doing some daily jobs.
Ironing, putting clothes away - put washed clothes on clothes horse/line to dry
Morning - from 8.30am
Help prepare breakfast for children and school lunch for Abi
Help tidy up after breakfast
Help dress children in time for school & brush their hair
Dress their beds, put pyjamas on bed for bedtime, tidy toys and books in bedrooms
Afternoon
@ 12.30pm - Prepare lunch for Peter & @ 1pm for Liam when he comes home from school.
Give Abigail something to eat when she comes home from school.
Brush their teeth
Put Peter up for his nap @ 2.30pm
Help Abigail with her homework, help change out of uniform, unpack lunch bag and clean out.
If no homework encourage & help her read a book.
Get uniform/tracksuit ready for the following school morning
Evening
Around 5.00pm - prepare dinner & give the children dinner.
Finish the day when the children have finished their dinner and the place is cleaned up, usually 6pm - 6.30pm
Day 1
General cleaning up, tidying & dusting/polishing
Day 2
Sweep/vacuum & then wash the floors
Day 3
General day duties & whatever extra jobs i.e. sort socks and underwear from hotpress
Day 4
General cleaning & tidying of house
Vacuum floors downstairs
Day 5
Hoover the rugs in house and a quick vacuum of floors upstairs - this only takes 10-15 minutes.
Wash downstairs floors - takes about 20 minutes.
-Once a week
Clean downstairs windows from the children’s fingerprints (inside) a few minutes
2 days off each week
Babysitting 2 nights each week (but not always) - help get in to pyjamas, brush teeth, wash faces - but usually we do all of this ourselves before we head out. Read books to them.
Moim zdaniem jak na 100 EUR za tydzień zdecydowanie za dużo tego. Nadal podtrzymujecie też swoją wersję, że za dużo i nie warto jechać? -
agata. > 11-03-2013, 20:43
za dużo obowiązków jak na taka kasę! -
Saiisuke > 12-03-2013, 11:48
Mycie okien - kilka minut? Ten ktoś kto układał ten plan nie ma zielonego pojęcia ile faktycznie trwa praca. Beznadziejna rodzina, powinnaś ich bez żalu odrzucić. -
kasiulek91 > 12-03-2013, 12:26
@Saiisuke wytarcie okien z odcisków trwa kilka minutWiem, bo sama miałam manie sprzątania po odciskach rączek na szklanych drzwiach pozostawianych przez Michaela
Ale mimo wszystko jak na taką ilość obowiązków kasy jest za mało. No i jak by dali więcej to ja mimo wszystko bym się nie zdecydowała, bo ja wolę być au pair - spędzać czas z dziećmi, a nie robić za sprzątaczkę :/ Po całym dniu byłabyś mega zmęczona i nie miała na nic ochoty, a to nie o to chodzi! Także radzę szukać dalej! -
Justyna05 > 12-03-2013, 19:08
Dzięki Dziewczyny. Napisałam, że się miałam sporo wątpliwości i jednak się nie zdecyduję bo to bardziej housekeeper niż au pair. Kobieta mi odpisała, że to naturalne, że mieszkając razem każdy ma sprzątać