-
-
związanie umową
gpz > 05-03-2013, 14:32
witajcie,
jestem nowy na forum i nieustannie nurtuje mnie jedno pytanie.
jeżeli złoże swoją aplikacje i jakimś szczęściem uda się mi znaleźć rodzinę którą ja zaakceptuje, to czy ja jestem tym prawnie związany? podpisuje jakąś umowę z biurem na konkretny wyjazd do tej rodziny?
wyjaśnię może moją sytuacje. Chciałbym jechać mniej więcej w końcu listopada/początku grudnia. Rodziny chciałbym już szukać, bo in wcześniej tym lepiej. W październiku czeka mnie ważny egzamin. Jeżeli go zdam, to miałbym wątpliwości, czy jechać czy nie. jeżeli nie zdam, to jadę.
I dajmy na to że go zdam i nie będę chciał jechać, ale z rodziną będę umówiony na wyjazd. Są jakieś negatywne prawem określone konsekwencje takiego zachowania? -
Re: związanie umową
balbina > 05-03-2013, 19:27
Na pewno są, jak dostaniesz umowe to tam bedzie wszystko napisane, bo nie mam Ci teraz na jakiej podstawie tego mówić.
Możesz się zapytać agencji np " co jeśli np stanie mi się coś przed wylotem, jakie są konsekwenscje" to Ci odpowiedzą -
Damian011 > 05-03-2013, 20:39
Niektore biura w takim przypadku wymagaja zwrotow kosztow biletu lotniczego + $300 kary (jezeli chodzi o wyjazd do USA). Ale na pewno kazde biuro ma jakies zabezpieczenie przed tym, aby takich sytuacji unikac. -
Gosia1423 > 05-03-2013, 21:13
Ok. A ja mam pytanie jaką umowę się podpisuje w momencie wyjazdu na własną rękę? -
olusz > 06-03-2013, 0:31
Fragment umowy z GAWO: "Zgodnie z warunkami umowy z amerykańską firmą partnerską po zaakceptowaniu Rodziny Goszczącej i ustaleniu daty wylotu oraz terminu pobytu, Gawo obciąży Uczestnika Programu kosztami w kwocie 300 USD oraz kosztami biletu lotniczego (w przypadku gdy bilet został wykupiony przed data rezygnacji) za rezygnację z wyjazdu lub zmianę okresu pobytu u rodziny. Uczestnik oświadcza, że dokona opłat wynikających z rezygnacji lub zmiany okresu pobytu w ciągu 7 dni od daty zgłoszenia rezygnacji." -
Saiisuke > 06-03-2013, 16:36
Z tego co pamiętam to jeśli chodzi o Europę to traci się tylko całą opłatę dla agencji, nie ma żadnych kar.
Natomiast jeżeli zrezygnowałabym z wyjazdu do Chin po podpisaniu umowy to zapłaciłabym 1000$ kary i straciła pieniądze za bilety.