• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

związanie umową

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• związanie umową

• związanie umową
  • związanie umową

gpz > 05-03-2013, 14:32

witajcie,

jestem nowy na forum i nieustannie nurtuje mnie jedno pytanie.

jeżeli złoże swoją aplikacje i jakimś szczęściem uda się mi znaleźć rodzinę którą ja zaakceptuje, to czy ja jestem tym prawnie związany? podpisuje jakąś umowę z biurem na konkretny wyjazd do tej rodziny?

wyjaśnię może moją sytuacje. Chciałbym jechać mniej więcej w końcu listopada/początku grudnia. Rodziny chciałbym już szukać, bo in wcześniej tym lepiej. W październiku czeka mnie ważny egzamin. Jeżeli go zdam, to miałbym wątpliwości, czy jechać czy nie. jeżeli nie zdam, to jadę.

I dajmy na to że go zdam i nie będę chciał jechać, ale z rodziną będę umówiony na wyjazd. Są jakieś negatywne prawem określone konsekwencje takiego zachowania?
  • Re: związanie umową

balbina > 05-03-2013, 19:27

Na pewno są, jak dostaniesz umowe to tam bedzie wszystko napisane, bo nie mam Ci teraz na jakiej podstawie tego mówić.

Możesz się zapytać agencji np " co jeśli np stanie mi się coś przed wylotem, jakie są konsekwenscje" to Ci odpowiedzą

Damian011 > 05-03-2013, 20:39

Niektore biura w takim przypadku wymagaja zwrotow kosztow biletu lotniczego + $300 kary (jezeli chodzi o wyjazd do USA). Ale na pewno kazde biuro ma jakies zabezpieczenie przed tym, aby takich sytuacji unikac.

Gosia1423 > 05-03-2013, 21:13

Ok. A ja mam pytanie jaką umowę się podpisuje w momencie wyjazdu na własną rękę?

olusz > 06-03-2013, 0:31

Fragment umowy z GAWO: "Zgodnie z warunkami umowy z amerykańską firmą partnerską po zaakceptowaniu Rodziny Goszczącej i ustaleniu daty wylotu oraz terminu pobytu, Gawo obciąży Uczestnika Programu kosztami w kwocie 300 USD oraz kosztami biletu lotniczego (w przypadku gdy bilet został wykupiony przed data rezygnacji) za rezygnację z wyjazdu lub zmianę okresu pobytu u rodziny. Uczestnik oświadcza, że dokona opłat wynikających z rezygnacji lub zmiany okresu pobytu w ciągu 7 dni od daty zgłoszenia rezygnacji."

Saiisuke > 06-03-2013, 16:36

Z tego co pamiętam to jeśli chodzi o Europę to traci się tylko całą opłatę dla agencji, nie ma żadnych kar.

Natomiast jeżeli zrezygnowałabym z wyjazdu do Chin po podpisaniu umowy to zapłaciłabym 1000$ kary i straciła pieniądze za bilety.
  • Starszy wątek Nowszy wątek