-
-
Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?
Ronie > 26-02-2013, 20:08
Po przeczytaniu dziesiątek postów na tym forum, napiszę swój własny. Działu raczej nie pomyliłam, bo w sumie opiera się on na zapytaniu. Także tego...
Mam 17 lat, rocznikowo 18, dokładniej to w maju urodziny, także na wakacje będę już pełnoletnia. O Au Pair dowiedziałam się jakoś ponad rok temu, jednak od ok. miesiąca nie mogę przestać o tym myśleć, zwłaszcza, że jeśli nie on, to całe wakacje jestem zmuszona spędzić w domu. Ba, powiedziałabym więc nawet, że jestem już zdecydowana. No bo kiedy, jak nie teraz, zwłaszcza, że Summer Au Pair byłoby świetnym przygotowaniem do ewentualnego rocznego wyjazdu w przyszłości, a wcześniej - do matury. Niestety (albo właśnie stety) nie zdecyduję się na wyjazd z agencją, gdyż nie mam udokumentowanego doświadczenia, a to wszędzie podstawowy wymóg. Swoją drogą również finansowa kwestia nie jest tutaj bez znaczenia. Dlatego pozostają mi te wszystkie stronki, które swoją drogą już parę razy z ciekawości przeglądałam.
Siedząc tam właśnie, zajrzałam też na podstronę przeznaczoną dla rodzin szukających Au Pair, szukałam osób podobnych do mnie (wiek, termin "przydatności" do pracy, a także możliwości do zaoferowania). Fakt faktem, wg informacji na ich profilach, ilość zainteresowanych rodzin jest znikoma, często po prostu ich nie ma.
Jakie są więc realne szanse na znalezienie rodzinki dla takiej osoby, jak w moim przypadku? Któraś może nawet wyjeżdżała już po 2 klasie liceum?
Jeśli już, kiedy najlepiej się zabrać za założenie profilu? -
Re: Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?
Anjaa > 26-02-2013, 21:23
Ja jestem teraz w II LO, byłam rok temu jako Summer Au Pair.. dodatkowo, duzo dziewczyn ma obecnie pozakładane profilowe na APW i juz szukaja rodzinek, znajdują na wakacjeWięc w sumie już teraz byś musiała -
Ronie > 26-02-2013, 21:58
Dodatkowym moim problemem jest to, że szukałabym dzieci od około 5 roku życia, więc dodatkowy minus dla ewentualnej rodzinki.
Anjaa, więc będąc AP rok temu miałaś 16 lat, nie przeszkadzało to poszukiwaniach? Bo w takim razie też musiałaś robić to na własną rękę... I w jakim wieku miałaś dzieci (te do opieki oczywiście)? -
Anjaa > 27-02-2013, 0:07
[quote name="Ronie"]Dodatkowym moim problemem jest to, że szukałabym dzieci od około 5 roku życia, więc dodatkowy minus dla ewentualnej rodzinki.
Anjaa, więc będąc AP rok temu miałaś 16 lat, nie przeszkadzało to poszukiwaniach? Bo w takim razie też musiałaś robić to na własną rękę... I w jakim wieku miałaś dzieci (te do opieki oczywiście)?[/quote]
17 lat miałam, jakoś nie za bardzo, są kraje w których Au pair jest dopuszczalna od 17 roku zyciu - jest to m.in. Finlandia, UK, Holandia, miałam pod opieką 2 dzieci (3 latka - chłopca i 5 letnią dziewczynkę) -
kasiulek91 > 27-02-2013, 2:39
Myślę, że jak szuka się odpowiednio długo i ma wypełniony ciekawie profil (w sensie podane te wszystkie informacje o sobie, dlaczego chcemy być au pair itd.) to każda osoba może znaleźć rodzinkę
U Ciebie może być ciężko, bo chcesz wyjechać na dość krótki okres, ale myślę że jak założysz profil już teraz to masz szansę znaleźć rodzinkę dla siebieWiek nie powinien być problemem, bo jeśli będziesz pełnoletnia to rodzinkom wystarczy -
Ronie > 27-02-2013, 20:42
Dzięki za odpowiedzi, widać czas zacząć się starać o rodzinkę, a nóż coś z tego wyjdzie... -
Alivagom > 05-03-2013, 1:51
Ja w sumie mam 19 lat (więc mam ten plus pełnoletności) i szukam na wakacje jako au pair w Hiszpanii. I w piątek konto założyłam a już mam kilka propozycji i akceptacji tego co ja wysłałam do rodzin. Tak więc myślę, że spokojnie możesz coś znaleźć.
W tamtym roku chciałam lecieć na wakacje i zaczęłam szukać w połowie czerwca (!), bo dopiero wtedy sobie uświadomiłam że to jest to czego chcę. I znalazłam rodzinkę- taką typowo perfect (jak dla mnie). Niestety jednak z powodów rodzinnych nie mogłam pojechać. Ale Pamiętam że miałam do nich leciec na samym początku Lipca. A to nie była jedyna rodzina która chciała na wakacje. Byłam w szoku. Ale teraz z pewnością masz większe szanse.
A gdzie chcesz leciec i konkretnie w jakim terminie? -
Ronie > 05-03-2013, 20:30
[quote name="Alivagom"]A gdzie chcesz leciec i konkretnie w jakim terminie?[/quote]
UK, nie zaskoczę nikogo, jeśli napiszę, że im bliżej Londynu, tym lepiej, choć na rodzinkę bezpośrednio z miasta nawet nie liczę.
Termin - wakacje, od połowy czerwca do końca sierpnia, więc 2,5 miesiąca. -
Alivagom > 05-03-2013, 20:41
W uk z jednej strony plus bo wiecej jest rodzin niz w Hiszpanii ale z drugiej strony w uk dużo wiecej rodzin chce na dłużej niz na wakacje, ale jest sporo czasu. Wysyłaj zapytania nawet do rodzin w których jest minimalna różnica wieku. Jak masz fajne zdjęcia i fajne informacje o sobie to na pewno znajdziesz rodzinie.
Ja tez w zasadzie myśle o uk bo mozna zarobić od 70-160f za tydzień a w Hiszpanii proponują od 50-80€ więc jest to bardzo duża różnica. I jednak tak trochę średnio z 50€ cały tydzień jak chce sie zwiedzać :/
A oprócz Londynu masz jeszcze miasto które Cię interesuje ? A Irlandia ? -
Arvis > 15-03-2013, 0:17
Ja nad tym samym się zastanawiam, dodam jeszcze, że jestem ograniczona tylko do Włoch, bo tam chcę jechać ze względu na język, którego się uczę.
Założyłam konto niedawno, myślę, że profil mam całkiem fajny( usmiechniete zdjecie, napisałam, że w Polsce uczę angielskiego, mam fajne hobby...)
i dostałam jedną propozycję, ale te rodzinka nie mieszka nad morzem, a bardzo bym chciała, bo to wakacyjny wyjazd.
Nie wiem, czy wysyłanie dzięsiątek aplikacji pomaga, czy może być tak, że w ogóle nie pojadę, bo nikt nie jest zainteresowany, bo mają lepsze opcje.
Na au pair world wyskakuje mi 5 stron z rodzinam, które pasują do mojego profilu, a kiedy wpiszę odwrotnie jest chyba 15 stron z kandydatkami.
Co robić ? : (
Może tak, jak radzicie, rozszerzyć krąg krajów którymi jestem zainteresowana, chociaż szkoda mi włoskiego...
Czy opłaca się jechać, gdzieś gdzie Ci średnio pasuje?