• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

aparat ortodontyczny

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• aparat ortodontyczny

• aparat ortodontyczny
  • aparat ortodontyczny

malaa71 > 18-02-2013, 21:03

hej,

mam pytanie, nie mogłam tego jakoś za bardzo znaleźć nigdzie dlatego tworze nowy wątek jestem zielona na tym forum..

do rzeczy, chciałabym wyjechać jako AP do ameryki, ale przed wyjazdem będę miała zakładany stały aparat. Czy wiecie jak wygląda tam leczenie i jakie są koszta? Bo zależy mi bardzo na tym wyjeździe.
  • Re: aparat ortodontyczny

madz > 18-02-2013, 23:49

Powiem Ci tak: to bedzie cie BARDZO duzo kosztowac.

Leczenie w stanach jest bardzo drogie, szczegolnie leczenie styomatologiczne do ktorego wlicza sie ortodoncja.moim zdaniem to bez sensu, poczekaj rok z zalozeniem aparatu, albo przesun wyjazd.

Jesli chodzi o nasze ubezpieczenie to chyba nie pokrywa takich wydatkow.

blanca > 19-02-2013, 0:51

Nawet u nas aparat ortodontyczny to bardzo dużo kasy. Wiem, bo sama aparat noszę:p Za sam aparat zapłaciłam 5000 zł+ co 2 mies. wizyta kontrolna po 300 zł+ po leczeniu retainer, pewnie około 500 zł+ środki do higieny jakieś dodatkowe, dodatkowe wizyty, jak się coś psuje. MASAKRA.

N jakimś forum dziewczyna w 2010 roku pisała, że mieszka w USA i cytuję "Mieszkam w USA i wlasnie zalozylam sobie aparat tylko na gore...co do ceny..zaplacilam prawie 4.5 tys dolarow.To tak dla porownania z cenami w Polsce."

Tutaj ta strona: http://www.stylistka.pl/forum/temat/apar...-staly/14/

Tak jak poprzedniczka napisała- jak chcesz jechać do USA, to lepiej przełożyć o rok założenie tego aparatu, albo wybrać inny kraj. Nie sądzę, żeby jakiekolwiek ubezpieczenie pokrywało takie leczenie.

Anjaa > 19-02-2013, 1:01

[quote name="blanca"]Nawet u nas aparat ortodontyczny to bardzo dużo kasy. Wiem, bo sama aparat noszę:p Za sam aparat zapłaciłam 5000 zł+ co 2 mies. wizyta kontrolna po 300 zł+ po leczeniu retainer, pewnie około 500 zł+ środki do higieny jakieś dodatkowe, dodatkowe wizyty, jak się coś psuje. MASAKRA.

.[/quote]

Loo! to duzo! Ja za gore i dol płaciłam 3600+400 (zalozenie i sciagniecie) zł + 1,5 miesiaca wizyta kontrolna po 100 zł, jak cos sie poluzowało i mocno uwierało, wymagało wizyty, to free... Ale powinien byc ten sam lekarz i stałe wizyty, takze duzo dziewczyn mialo jak juz zakładane przed wyjazdem duzo z wyprzedzeniem(1,5 rou- 2lata, u kazdego inaczej) i tak sie sładało, ze przed wyjazdem sciagany

Jakbym byla na Twoim miejscu malaa71... jechałabym bez do USA, no hyba, ze naprawde chcesz.. to i poczekać musisz, bo to w koncu długotrwałe leczenie

blanca > 19-02-2013, 1:42

Anjaa,Mam aparat Damona, one są trochę droższe, wizyty nie są co miesiąc, więc też trochę droższe- ale i tak uważam, że za wizyty orto za dużo bierze, gdyby brała 200 zł byłoby ok...

Ja właśnie podczas mojego wyjazdu do Niemiec jako Au Pair zarobiłam sobie częściowo na aparat, bo nie chciałam brać kasy od rodziców

A rok bez aparatu da się wytrzymać i po powrocie do PL sobie założyć- chyba, że już jesteś na takim etapie, że aparat i tak założysz- bo piszesz, że będziesz miała zakładany aparat- to już postanowione?

Anjaa > 19-02-2013, 13:10

[quote name="blanca"]Anjaa,Mam aparat Damona, one są trochę droższe, wizyty nie są co miesiąc, więc też trochę droższe- ale i tak uważam, że za wizyty orto za dużo bierze, gdyby brała 200 zł byłoby ok...

[/quote]

Też mam ten Ale mi tak dużo nie bierze, wizyty mialam co 1,5 miesiąca kontrolne i tak Hmm, dziwne

roark > 19-02-2013, 13:42

Anja a w jakim mieście zakładałaś aparat? To zależy gdzie go zakładasz, w każdym rejonie Polski jest inna cena, tak samo każdy ortodonta ma inni cennik.

Też planuję założyć aparat ale dopiero jak wrócę z US. Mam już 24 lata więc nawet jakbym teraz założyła to minimum 2 lata by minęło czyli w najlepszym wypadku miałabym 26 lat a wtedy byłoby już za późno na wyjazd do US...

malaa71 > 19-02-2013, 16:02

No sądzę, że założenia aparatu nie mogę odwlec, potrzebuję go..

A wyjazd, eh też z pewnych względów jest sprawą priorytetową :< jestem w kropce w takim razie ..

A chociaż jakieś przybliżone ceny wizyt ktoś zna??

balbina > 19-02-2013, 16:10

musisz poszukać w sieci, najwyraźniej nikt jeszcze nie ryzykował aż tak.

Hospitalizacja jest bardzo droga w U.S.A. a dentysta/ ortodonta razy dwa.

Moim zdaniem wyjazd z aparatem to pakowanie się w bagno na własną prośbę.

Jeżeli chcesz jechać i wszystkie pieniądze z kieszonkowego = 10.000$ rocznie wydać na ortodonte to spoko

ale uwierz mi, nie warto!

malaa71 > 19-02-2013, 16:27

to racja, wyjeżdżać i wszystko wydać na wizyty to nie za kolorowo..

to mam duuuuży problem :c
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna