-
-
Dokumenty do konsulatu
Jarzebinka > 17-02-2013, 0:49
Cześć, zakładam wątek, bo nie mogłam znaleźć odpowiedzi na ten temat.
Powiedzcie mi jakie dokumenty brałyście do konsulatu? (Oczywiście mówię o tych poza o tych DS)
I jeszcze mam taki delikatny problem, to od razu opisze go tutaj. Moja sytuacja wygląda tak: W maju pisałam maturkę- ZDAŁAM NAWET. Poszłam od października na studia, które zaraz rzuciłam, bo nie był to kierunek dla mnie. Nie pracowałam, a raczej pracowałam BEZ UMOWY i nie mam możliwości wzięcia żadnych dokumentów odnośnie tego. Czyli teoretycznie statusu bezrobotnego nie mam, bo mam status studencki. I teraz nie wiem jakie dokumenty powinnam wziąć do konsulatu. Boję się, że nie dostanę wizy, przez to wszystko... w DS on line wpisałam sobie GAP YEAR.
Moje dokumenty to:
Zaświadczenia mamy i taty z pracy
Wyciąg z ich konta
Akt własności mieszkania
ew. myślałam o ukończeniu LO
Co o tym myślicie i jakie dokumenty mogłabym wziąć? we wtorek jadę do Krakowa i po prostu zaczynam się stresować! -
Re: Dokumenty do konsulatu
merti > 17-02-2013, 0:57
Z tego co słyszałam to o nic nie pytają w ambasadzie. Ja nawet połowy Twoich dokumentów nie będę miała... ale to wymiana jest wiec nie ma problemow z wizamiNie martw się! -
madz > 17-02-2013, 1:05
Serio nie przejmuj sie tymi dokumentami, moim zdaniem nie sa one potrzebne, mnie nawet nie zapytano o to co robie! Nie przejmuj sie, rozmowa bedzie formalnoscia :) -
bama > 17-02-2013, 11:09
Ja tez wzięłam całą teczke dokumentów, a pani ambasador nawet nie zapytala czy coś mam. Sama rozmowa trwała okolo 2/3 minuty. -
madz > 17-02-2013, 11:35
U mnie tez ze 3 minuty lacznie ze wszystkimi formalnosciami :) sama rozmowa po angielsku jakies 30 sekund :P -
Jarzebinka > 18-02-2013, 5:41
ok dzięki, za słowa otuchy! Ale powiedzcie mi o tych dokumentach! Co można jeszcze wziąć?
p.s nie wiedziałam że akt notarialny jest na A3 o.O -
madz > 18-02-2013, 11:38
Ale jak na A3, ze na formacie papieru? Bo nie ogarniam. Ja wszystkie akty notarialne mam na normalnym A4.
Hm co jeszcze, ten wyciag z konta, zaswiadczenia z pracy rodzicow, moze zaswiadczenie ze rodzenstwo sie uczy w polsce. Ale i tak wydaje mi sie to bez sensu :) -
Jarzebinka > 18-02-2013, 16:17
Kurde to może ja mam jakiś dziwny i mam akt notarialny na formacie A3 ;d -
Nimell > 19-02-2013, 3:34
To totalnie bez sensu. Takie rzeczy się zabiera na rozmowę w sprawie wizy turystycznej. Musisz udowodnić że wrócisz. Ja nie wzięłam nic, nawet listu od rodziny, dosłownie nic i o żadne dokumenty mnie nie pytali. -
Jarzebinka > 19-02-2013, 21:55
Ok nie sprawdzili mi, ale w instrukcji z agencji (właściwie 3 instrukcji CC, IE i APiA) jest wyraźnie napisane, żeby wziąć, więc chyba KAŻDA z nas woli się zabezpieczyć.