-
-
Ponowny wyjazd do USA
marlenao > 21-01-2013, 12:50
Hej! Nie wiem czy nowe dziewczyny śledzące to forum mnie kojarzą, ale w 2009 roku wyjechałam do USA jako au pair. Rok spędziłam u tej samej rodziny , później wróciłam do PL, bo dostałam się na studia i ... teraz ponownie myślę o wyjeździe . W tym roku bronię licencjatu i zastanawiam się co dalej. Jak czytam Wasze posty o życiu w USA to staję się powoli zazdrosna i myślę, jakby to było drugi raz wyjechać? Odkąd wróciłam z USA , nie mogę przestać myśleć o Ameryce , a to już 3 lata minęły. Jak uważacie, opłaca się lecieć kolejny raz? Czy któraś z Was wróciła do PL, postudiowała i znów wyjechała? Nie wiem co mam zrobić. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie będzie to rok stracony , bo w sumie mogłabym nadal tu kontynuować studia... -
Re: Ponowny wyjazd do USA
madz > 21-01-2013, 15:17
Znam dwie osoby które powtórnie wyjechaly i nie żalu ją chyba. Także ja gdybym byka zadowolona z wyjazdu to pewnie bym wrocila na program au pair albo w innej formie (co mam zamiar zrobić jeśli mi się ten ok spodoba) -
Sharon > 21-01-2013, 16:04
Ale co to znaczy "rok stracony"? Juz o tym rozmawiałysmy w watku aupair2013, ale tu powtórze - tam również żyjesz, pracujesz, uczysz się, poszerzasz kwalifikacje - idziesz naprzód, nie śpisz przecież
Jeśli ci sie podobalo to jak najbardziej jedz ponownie. USA to czesto najwieksze marzenie, jesli wspomnienia sa dobre -
agnieszka89 > 21-01-2013, 17:40
Co do ego straconego roku to myślę że po prostu inaczej na to patrzą osoby już po pewnym etapie studiów i te które dopiero kończą liceum. Faktycznie możemy się rozwijać chodząc na kursy, ale może być tak że nie znajdziemy kursu który by pasował do naszego kierunku studiów.
Myślę, że to zależy też od tego co chcesz robić jak ew wrócisz czy po studiach. Zazwyczaj jak ktoś wyjeżdża po raz drugi jest zadowolony.
Musisz to dobrze przemyśleć -
magda-lenka > 26-01-2013, 5:54
ja wyjechalam po raz drugi jako aupair (3ci pobyt w USA) i nie zaluje!
przed wyjazdem balam sie ze to krok wstecz, powtorka z rozrywki, a tymczasem to zupelnie nowe doswiadczenie.
ilosc rzeczy, jakie zrobilam przez minione 8 mies sama mnie zadzwiwia
jesli chcesz jechac, nie zastanawiaj sie, warto!
ps pomijajac fakt, ze to wyjatkowo szitowa praca)) -
Tina > 03-02-2013, 2:02
Ja też wyjechałam po raz drugi. Słowo "żałuję" jest zbyt mocne...ale mogłam ten wyjazd trochę lepiej przemyśleć. Czuję, że tracę tutaj czas i mogłabym robić coś bardziej interesującego. Uwielbiam moją HF, mieszkam w świetnym mieście, mam świetnych znajomych...ale to już nie jest to samo uczucie za pierwszym razem. -
marlenao > 06-02-2013, 15:04
Tina , wlasnie tego sie obawiam. Pierwszy raz to było takie łaaaaaaaaaaaaaaaaał a teraz to już pewnie bedzie taki standard. No ale zobacze, w czerwcu sie bronie i pozniej podejme decyzje