-
-
Summer au pair w USA
mikakus > 17-01-2013, 4:16
Witam
mam pytanie, czy można wyjechać do US na krócej niż rok ? słyszałam coś o 9 miesiącach ? -
Re: Summer au pair w USA
Nimell > 17-01-2013, 5:29
Nie można, wyjazd jest tylko na rok (oczywiście nikt Cię nie będzie trzymał dłużej, ale to się wiąże z licznymi konsekwencjami, jeśli wrócisz szybciej )
można przedłużyć program o 6,9 lub 12 miesięcy ale po pierwszym pełnym roku! -
Saiisuke > 17-01-2013, 17:39
Możesz zrezygnować w połowie jeśli bardzo chcesz na krócej, konsekwencji wielkich nie ma. Ale to już wiadomo - kombinowanie, dodatkowe koszty itd. Jak chcesz na krócej to może pomyśl o jakimś wakacyjnym campie. -
karski1 > 17-01-2013, 17:47
W US krócej niż rok często nie opłaca się wyjeżdżać.. wiesz, wizy i te sprawy. -
marlenao > 18-01-2013, 13:15
[quote name="Saiisuke"]Możesz zrezygnować w połowie jeśli bardzo chcesz na krócej, konsekwencji wielkich nie ma. Ale to już wiadomo - kombinowanie, dodatkowe koszty itd. Jak chcesz na krócej to może pomyśl o jakimś wakacyjnym campie.[/quote]
Są konsekwencje. Jeżeli kiedyś jeszcze zdecydowałabyś się na taki wyjazd to miałabyś duży problem jako osoba , która nie ukończyła wcześniejszego programu au-pair. -
mikakus > 19-01-2013, 16:22
Czyli jest taka opcja - jadę na rok, po 6 miesiącach chce wrócić, przerywam program, wracam za własną kasę itp. ? Mając 26 lat to i tak bym wyjechała tylko raz ? bo program obejmuje do 27 lat ? Wiem, że takie przerywanie programu jest troche samolubne i nie fair, ale nie chce zostawać roka camp... nie wiem co o tym myśleć -
ona20 > 19-01-2013, 16:48
Z tego co wiem to tak dziewczyny robią,nawet ze po pół roku odchodzą od rodzinki bo chcą zmienić miejsce zamieszkania albo im się ta rodzinka przejadła... -
mikakus > 19-01-2013, 17:00
Czyli robią tez tak, że wracają do domu po 4-6 miesiącach przerywając program ? -
madz > 19-01-2013, 17:19
[quote name="mikakus"]Czyli jest taka opcja - jadę na rok, po 6 miesiącach chce wrócić, przerywam program, wracam za własną kasę itp. ? Mając 26 lat to i tak bym wyjechała tylko raz ? bo program obejmuje do 27 lat ? Wiem, że takie przerywanie programu jest troche samolubne i nie fair, ale nie chce zostawać rok :( a camp... nie wiem co o tym myśleć[/quote]
Ale tu nie chodzi tylko o program, chodzi bardziej o wizę J1, choć słyszałam też że można mieć problemy z dostaniem innych wiz. No i koszt powrotu też jest spory. Moim zdaniem bez sensu jechać na mniej niż rok, no chyba że się trafi do beznadziejnej rodziny.