• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

agencja czy APW ?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• agencja czy APW ?

• agencja czy APW ?
  • agencja czy APW ?

ewe7 > 13-01-2013, 22:18

Tak jak w temacie: szukacie/ szukaliście rodzinki przez jakąś agencję czy na APW lub innej stronie w necie (na własną rękę)?
  • Re: agencja czy APW ?

madz > 13-01-2013, 22:32

a do jakiego kraju chciałabyś wyjechać?

ewe7 > 13-01-2013, 22:51

ja składam papiery przez niemiecką agencję VIJ, do Niemczech, do Hamburga, nauczycielka od niemieckiego tam była 10 lat temu i mi teraz pomaga

Saiisuke > 14-01-2013, 0:23

Jechałam i z agencji i na własną rękę (APW). Uważam, że lepiej przez apw jeśli chodzi o Europę. A tak w ogóle czy nie było już takich tematów?

Foxy Lady > 30-03-2013, 17:27

Nie ma tak naprawdę reguły. Moja koleżanka jechała do Francji przez agencję i trafiła na okropną rodzinę, która traktowała ją jak nędzą służbę. Spróbowała rematchu i wcale nie było lepiej. Wróciła do Polski i jakiś czas potem szukała ogłoszeń przez internet i udało jej się znaleźć naprawdę fajną rodzinkę. Z kolei inna moja koleżanka była w Niemczech też przez neta i wróciła po niecałym miesiącu, bo już nie mogła tam wytrzymać. Trzeba być czujnym i prowadzić rzeczowe rozmowy z rodzinkami

kasiulek91 > 02-04-2013, 14:08

Przyznam się szczerzę, że (jeszcze) nigdy nie korzystałam z usług agencji gdyż w mojej 3 letniej karierze wyjeżdżałam jedynie jako summer au pair i uważam że przy wyjazdach wakacyjnych o wiele lepszą opcją jest szukanie rodzinki poprzez strony internetowe.

Agencja jest bardzo przydatna przy dłuższych wyjazdach a także przy wyjeździe do USA. Wiadomo agencja ma sprawdzone rodziny, opiekuje się nami, pomaga przy rozwiązywaniu wszelkich problemów i konfliktów z rodziną, organizuje spotkania z innymi au parkami itd. Jednak są też pewne minusy: agencji trzeba zapłacić! I to nie mało... Przy wyjeździe do USA na rok agencji musimy zapłacić ok. 2000zł, natomiast wyjazdy na summer au pair z pomocą agencji uszczuplą nasz portfel o ok. 600-700zł. Boli co?

Dlatego ja wyjeżdżając trzykrotnie jako summer au pair zawsze szukałam rodzinek na stronach internetowych - oszczędności muszą być! Zaletą strony internetowej prócz braku kosztów jest także duża możliwość przebierania w przyszłych rodzinkach - nikt nie narzuca nam terminów kiedy powinniśmy ową rodzinę znaleźć i nie czepia się, że odrzucamy wszystkie rodzinki bo zawsze mamy jakieś ale. Szukając na własną rękę to my o wszystkim decydujemy i jeśli rodzinka nie podoba nam się nawet z najgłupszego z najgłupszych powodów możemy jej nie brać pod uwagę i koniec - nie ma dyskusji pod tytułem "a dlaczego ta rodzinka była zła". Niektórzy obawiają się że wyjazd na własną rękę nie jest taki bezpieczny jak wyjazd z agencją, czy mają rację? Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo ja jestem szczęściarą i zawsze trafiałam na super rodzinki - nikt nigdy nie próbował mnie oszukać więc czemu z Wami miało by być inaczej? Oczywiście wiadomo oszuści istnieją ale wydaje mi się, że przy dzisiejszej technologii możemy na przykład pogadać z rodziną na skype, poprosić o maila do byłej au pair czy odnaleźć naszych hostów na facebooku Zresztą jeśli decydujemy się na wyjazd do Europy to naprawdę bilety do Polski nie są takie drogie i jeśli okaże się, że rodzinka to oszuści to możemy spakować manatki i wrócić do kraju lub znaleźć inną rodzinkę. Jak to mówią: no risk no fun!
  • Starszy wątek Nowszy wątek