• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

małe badanko, pomóżcie ;)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• małe badanko, pomóżcie ;)

Viya > 12-01-2013, 13:33

Z góry przepraszam jeśli umieszczam swoje pytanie w niewłaściwym dziale ale chcę aby było dobrze widoczne. Do wszystkich au pairek kieruję pytanie: co myślicie o wyjeździe jako au pair do Chin? Czy uważacie to miejsce za atrakcyjne do pracy? Jeśli tak to dlaczego i jaki byłby wasz główny motyw do wyjazdu? Jeśli nie jesteście zainteresowane to też dlaczego? co was w Chinach odpycha? Odpowiedzi przydadzą mi się w pisaniu pracy badawczej, każda odpowiedź (1-2 zdania wystarczą) będzie bardzo pomocna. Z góry dziękuję i pozdrawiam was wszystkie
  • Re: małe badanko, pomóżcie ;)

Saiisuke > 12-01-2013, 16:38

1. Dużo myślę i chcę wyjechać. Jeśli nie wypali mój projekt numer 1 to od września będę aupair w Chinach.

2. Do pracy nie jest atrakcyjne, kieszonkowe aupair jest śmiesznie niskie, niecałe 100 euro miesięcznie, więc nie można liczyć na oszczędności. Poza tym kultura azjatycka jest diametralnie różna od naszej, więc na linii aupair-rodzina może wystąpić o wiele więcej konfliktów.

3. Mój główny motyw to nauka języka. Za kilka miesięcy kończę studia (japonistyka) i uważam, że jeśli do znajomości angielskiego i japońskiego dorzucę jeszcze chiński to będę mieć duże szanse na fajną pracę gdzieś na świecie. Poza tym po pobycie ok.1-2 lata w ChRL może spróbuję dostać się na II stopień na sinologię...

4. System polityczny, różnice kulturalne, trudny język, poczucie wyobcowania (jedyna biała na ulicy itd), niskie zarobki, cenzura internetu itp.

A teraz pytanie ode mnie co to za praca badawcza?

Viya > 12-01-2013, 19:41

Saiisuke, widzę, że mamy podobne plany, ja też jadę w sierpniu/wrześniu do Chin a badanie jest mi potrzebne do pracy zaliczeniowej z metodologii, nic wielkiego

Saiisuke > 15-01-2013, 1:59

Masz już wybraną agencję? Jeśli nie mogę Ci spokojnie polecić tę, z której ja się wybieram ^^ odezwij się na pw tak w ogóle, chętnie o tych chińskich planach porozmawiam

cocu77 > 15-01-2013, 19:41

Moim zdaniem jest to dobry pomysł trzeba spróbować.

marlenao > 18-01-2013, 13:03

[quote name="Saiisuke"]Masz już wybraną agencję? Jeśli nie mogę Ci spokojnie polecić tę, z której ja się wybieram ^^ odezwij się na pw tak w ogóle, chętnie o tych chińskich planach porozmawiam [/quote]

czy jakieś inne agencje oprócz agencji Prowork mają w ofercie wyjazdy do Chin?

Ja uważam, że to jest rewelacyjny pomysł. Poznanie nowego kraju, nowej tradycji i ludzi. Takie rzeczy jakie są w Azji na co dzień możemy zobaczyć jedynie w telewizji. Osobiście jest bardzo trudno wyjechać i ponosić wszystkie związane z tym koszty. Natomiast taki wyjazd au pair to nie dość , że dobra zabawa, poznawanie świata i możliwość w codziennym uczestniczeniu życia przeciętnego obywatela Chin to jeszcze nauka języka, która jak wiadomo w dzisiejszych czasach jest bardzo dużą zaletą. Plusem ogromnym jest to , że wyjazdy mogą być również na 3 miesiące, więc jeżeli ktoś nie jest do końca zdecydowany- może na początek wyjechać na okres "próbny" na 3 miesiące. Czas szybko leci , a jak to mówią - co zobaczysz/zwiedzisz to Twoje

Saiisuke > 18-01-2013, 17:49

Tak i mają, moim zdaniem, znacznie korzystniejsze oferty od prowork.
  • Starszy wątek Nowszy wątek