-
-
DS- 160 w formie online - co dalej ?
emili > 04-01-2013, 21:57
Dziś dostałam dokumenty z wawy - do zaczęcia procesu wizowego itd...
Ponieważ nie dzwonimy w sprawie rozmowy z konsulem (tracac przy tym kupe kasy) do ambasady a dokument ds-160 uzupełniamy online. Z czym sobie poradziłam za sprawą podpowiedzi w w.w. dok. od mojej agencji.
Pojawia się pewien problem. Mój podejrzewam, bo sądząc po braku takiego tematu, wszyscy radza sobie z tym bez problemu.
Wypełniłam ds-160. Dokument ds-2019 (cokolwiek on oznacza) dostaje od agencji i w tym prawdopodobnie dokonaną już wpłatę (35 usd) za J-1.
Pyt.
1: czy ja muszę teraz dokonać jeszcze jakiejś opłaty za wizę? a może wogóle muszę wpłacić te 35 dolcow?
2. Czy ambasada odzywa się sama, czy dostanę jakąkolwiek informację kiedy mam do nich przyjechać na rozmowę. Bo na str ambasady nie mogę znaleźć zadnych informacji co dalej/jakie kroki podjąć.
Z góry kłonie się przed ... za wyjaśnienie mi mankamentu którego rozszyfrować nie potrafię.
E. -
Re: DS- 160 w formie online - co dalej ?
sylvia > 04-01-2013, 23:31
Oj wzniosek wizowy ciężka sprawa, ale postaram się pomóc
Mi pomogła jedna osoba więc teraz moja kolej.
W odpowiedzi na pytania:
1) Dokonujesz tylko opłatę za wize czyli 160USD, to 35 chyba agencja wpłaca i jeden z dokumentów które masz to potwierdza, chyba to jest Sevis System (trzeba to ze sobą mieć na rozmowie, sprawdzali)
2) Trzeba samemu się umówić na rozmowę, ponoć można to zrobić poprzez internet- tam gdzie zakładałaś konto (trzeba je założyć) jest taka opcja, ale mi się nie udało, nie mogłam się zalogować więc dzwoniłam i bez problemu ustaliłam termin rozmowy.
Najlepsze jest to, że rozmawiałam z 10minut (trzeba podawać numer wpłaty, numer programu, numer dokumentu DS-160 i DS-2019 i inne) i za rozmowę zapłaciłam jedyne 3 zł! :O
Ja tez miałam z tym nie lada problemy, ale nie pytałam tutaj tylko skontaktowałam się z inną au pairką, która kilka dni wcześniej przechodziła przez ten wniosek i mi bardzo pomogła.
W razie kolejnych pytań pisz a postaram się pomóc
P.S.
Tutaj się zakłada to konto, tam ponoć można ustalić termin..
https://cgifederal.secure.force.com/Unau...rce.com%2F
Instrukcje odnośnie opłaty za wizę:
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv...eeinfo.asp
Opłatę można dokonac ze swojego konta online- nie trzeba biegać do banku Pocztowego, tylko dokładnie spisz numer transakcji
POWODZENIA! -
emili > 05-01-2013, 15:47
sylvia -> Dzieki za wyczerpującą odpowiedź. Ratujesz!!!
Działam po weekendzie.
E. -
emili > 08-01-2013, 18:25
Wpłata dokonana, mozolnym tempem. Ponieważ: druku dla opłaty wizowej ze strony pobrać nie mogłam! Nie mogła też grupa moich przyjaciół i informatyk ( co uświadomiło mi tylko, że nie jestem aż takim anty talentem komputerowym) , prawdopodobnie błąd strony. Więc wybrałam 2 i ostatnią opcję wpłaty tym siermięgom na konto czyli przelewem internetowym.
Tu podaję linka jak płacić : http://www.ustraveldocs.com/pl/pl-niv-paymentinfo.asp
Kolejny etap to wypełnić informację na stronie https://cgifederal.secure.force.com/?la ... try=Poland
czyli logujemy się, płacimy, wypełniamy i na końcu piękna niespodzianka czyli sami dobieramy termin spotkania, pojawia się okno z kalendarzem i możliwością wybrania tych iście pięknych porannych godzin. W związku że dojazd zajmuje mi 4-5 h do wawy ucieszyłam się i wybrałam Najpozniejszą godzinę = 10.00
Taraz 3mać kciuki bo w czwartek Emilia jedzie po wizę.
W razię pytań osób przed tym mozolnym aplikowaniem się do ubiegania itd... Służę pomocą!
E. -
sylvia > 12-01-2013, 0:37
emili Nie ma za co
A jak po rozmowie?? -
emili > 13-01-2013, 16:12
Wizę dostałam.
Czułam się raczej,że to oni starają się o to bym ją dostała a nie na odwrót.
Szczerze bardzo pozytywnie zaskoczona! - ludzie mili, pomocni, uprzejmi i chętni do udzielenia wszelkich wskazówek.
Nie denerwowałam się ( za pewne dzieki The Secret)
Rozmowa w j. angielskim.
Opiszę całość po rozmowie -nie długo mają dzwonić hości