-
-
Powód wyjazdu
troud > 03-01-2013, 22:59
Od kilku tygodni (czy nawet miesięcy, nie wiem) śledze to forum, co kilka dni czytam nowe posty, ale jestem dopiero w 1 liceum, więc do potencjalnego wyjazdu zostało mi trochę czasu. Co chwilę pojawiają się nowe wątpliwości i pytania.
Au pair to przede wszystkim opieka nad dziećmi, a nie zwiedzanie kraju, do jakiego się jedzie (w moim przypadku byłoby to usa), zdaję sobie z tego sprawę, jednak mimo to, nie ukrywam, że chce tam jechać, po to, żeby zobaczyć usa, dowiedzieć się jak sie tam żyje itp., a nie dlatego, ze kocham dzieci. Szczerze, to mało mam z nimi kontaktu (oczywiście to się zmieni, musze nabracędoświadczenia itp., zacznę chodzić regularnie do przedszkola czy coś) To nie tak, ze ich nie lubię, tylko po prostu mam tylko jedną młodsza kuzynkę, więc nie mam zbytnio okazji do przebywania z maluchami.
Po przeczytaniu wielu historii tutaj wiem, ze wyjazd to nie american dream, tylko cięzka praca, czasem niezgodności z hostami i tak dalej, jednak to mnie nie odstrasza. Chce zobaczyć Stany, a to jest chyba moja jedyna szansa
Co o tym myślicie? Mam na myśli roczny wyjazd, nie mając powołania do opieki nad dziećmi?
A Wy czemu jedziecie?
(Nie widziałam takiego wątku, może jestem ślepa, jeśli tak, to wybaczcie) -
Re: Powód wyjazdu
Anjaa > 03-01-2013, 23:16
W pewnym stopniu, jest to ucieczka, przed otaczającym nas światem, rzeczami tutaj... chęć spróbowania czegoś nowego. Dla niektórych dzieci, są "mniejszą" sprawą jeśli chodzi o USA, a istotną i dość odpowiedzialną
Ale jak to się mówi - raz kozie śmierć, także.. ja uważam, że warto jechać, co zaszkodzi -
Nimell > 04-01-2013, 0:28
Pewnie że warto jechać bo jakbyś nawet wróciła po miesiącu to nikt nie zabierze Ci doświadczeń i tego co zobaczyłaś! Ja się ciągle zastanawiam nad wcześniejszym powrotem ale mimo wszystko nie żałuję i gdybym mogła dokonać wyboru jeszcze raz to bym się zdecydowała też..z samej ciekawości. -
PolishGirl > 04-01-2013, 0:38
oj tam. ja też nie zajmowałam się dziećmi. a tu mam już dzieci odchowane i jak są w szkole to ja zwiedzam i spotykam się ze znajomymi-wiecej mam na to czasu niż w PL. ale nie ma się co oszukiwać jeśli ktos decyduje się na np 3 dzieci, które nie ida jeszcze choćby do przedszkola to wiadomo ze jest się uwiązanym w domu. -
troud > 04-01-2013, 1:22
[quote name="PolishGirl"]oj tam. ja też nie zajmowałam się dziećmi. a tu mam już dzieci odchowane i jak są w szkole to ja zwiedzam i spotykam się ze znajomymi-wiecej mam na to czasu niż w PL. ale nie ma się co oszukiwać jeśli ktos decyduje się na np 3 dzieci, które nie ida jeszcze choćby do przedszkola to wiadomo ze jest się uwiązanym w domu.[/quote]
Też bym chciała dzieci w wieku szkolny, pogadać z nimi można, w lekcjach pomóc, nie trzeba mieć ich na oku cały czas itp.
Jak poznałaś tam znajomych?
Właśnie, spotykacie się z innymi au pair czy normalnymi mieszkańcami? -
WhiteDove > 04-01-2013, 11:02
Ja tam też nie jechałam "z miłości do dzieci". Choć lubię z nimi przebywać, bawić się, zajmować itp. to umówmy się, że to tylko część obowiązków te mniej fajne to sprzątanie po nich, szykowanie do szkoly/przedszkola, gdy specjalnie nie mają ochoty iść, rozdzielanie w kłotni, lawirowanie między tym na co pozwalają rodzice a czego nie mogą ze mną... Ale mimo wszystko wartoPrzecież nie możemy zapomnień, że to są mali ludzie z którymi częśto można się zaprzyjaźnić i swietnie bawić. Ja tam bym chciala spędzić z moimi 'potworkami' znów jeden dzień No ale chyba każda z nas jedzie głównie by zobaczyć życie w kraju "od kuchni", pozwiedzac no i poznać język. -
californiadreaming > 05-01-2013, 9:54
Dlaczego właściwie wybieracie bycie au pair, a nie na przyklad Work & Travel? -
paulaw > 06-01-2013, 16:56
Bo W&T jest dla studentów, o ile się nie mylę, a tutaj nie wszyscy studiowali jeszcze -
Dars6277 > 06-01-2013, 18:15
Tez jestem w 1 klasie LO!! Bardzo mnie to cieszy, ze nie ttlko ja tu jestem z takim dlugim czasem oczekiwania :-P zycze powodzenia :-D -
Anjaa > 06-01-2013, 18:20
[quote name="Dars6277"]Tez jestem w 1 klasie LO!! Bardzo mnie to cieszy, ze nie ttlko ja tu jestem z takim dlugim czasem oczekiwania :-P zycze powodzenia :-D[/quote]
Hahah, ja wyjechałam przed II LO(teraz jestem II, za rok do USA)