• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

podroz poza usa w ost 2 miesiacach

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• podroz poza usa w ost 2 miesiacach

gadulec1234 > 21-11-2012, 4:39

hej! Mam pytanie czy ktos z was podrozowal poza USA w ostatnich 2 miesiacach? Moja agencja, CC mowi zenie powinno sie wyjezdzac w przeciagu 6-8 tyg gdyz mozemy zostac nie wpuszczeni do USA spowrotem. Ja wybieram sie do Kanady I bedzie to na jakies 7, 5 tyg przed skonczeniem 2 roku au pair au pair. Jak myslicie, bede miec problem? Czy ktos wyjechal poza USA I wrocil w tym "goracym okresie? .

dzieki z gory
  • Re: podroz poza usa w ost 2 miesiacach

efffce > 24-11-2012, 13:29

Hmm przed zakonczeniem 2 roku na tak dlugi czas? Po pierwszym roku nie mozesz opuscic USA na dluzej niz 30 dni nawet udajac sie do Kanady i to niewazne czy jest to 6-8 tygodni przed zakonczeniem programu czy dzien po uplywie pierwszego roku jako au pair. Podsylam linka po wiecej informacji!

http://www.columbia.edu/cu/isso/visa/J- ... ravel.html

If you are traveling only to Canada, Mexico or the Caribbean (except Cuba and Bermuda) for fewer than thirty days, you may return to the U.S. with an expired J-1 entry visa in your passport. To qualify for this privilege, you must:

Be in lawful J-1 status.

Have an unexpired I-94 card indicating your J-1 status in your passport when you enter the U.S. Do not surrender the I-94 card when you leave the U.S. If you do, you will not be eligible for visa revalidation.

Have a current, recertified DS-2019 in your possession.

Have a passport valid at least six months into the future on the day you return to the U.S.

Travel only to one of the destinations named above and for fewer than thirty days. For example, you cannot use automatic revalidation to enter Canada, depart to another country, return to Canada, and then return to the U.S. within 30 days.

Not apply for a U.S. visa while in Canada, Mexico, or the Caribbean. If you apply for a U.S. entry visa during your visit to one of these destinations, you must wait for it to be issued before you return. If your visa application is denied by the American consulate, you are not allowed to use automatic revalidation to return to the U.S. You will be required to travel to your country of citizenship to apply for a new visa.

Have a J-1 visa (expired or valid) in your passport or an approval notice for change of status to J-1 and the invalid visa of your previous non-immigrant status in your passport.

Be a citizen of a country other than Syria, Iran, Iraq, Sudan, North Korea, Cuba, or Libya. Nationals of these countries are not eligible for visa revalidation. If you are a national of one of the above countries, you must always have a valid visa in your passport to enter the United States.

LadyInRed > 24-11-2012, 22:50

Z tego co rozumiem to autorka ma na myśli, że wyjeżdża nie żeby zostać w Kanadzie 7,5 tyg, tylko 7,5 tyg przed zakończeniem programu chce pojechać zobaczyć Kanadę.

efffce > 25-11-2012, 1:47

Moj blad, czytanie ze zrozumieniem sie klania

W takim razie w 100% nie pomoge, ale uklady z Kanada sa lajtowe I z tego co pamietam, moja kolezanka wyjezdzala do Kanady na krotko przed zakonczeniem programu... tyle, ze ona byla kanadyjka, wiec mozliwe, ze inaczej ja traktowali, ale bez problemu wrocila do USA na tej samej J1.

gadulec1234 > 26-11-2012, 3:49

dzieki effce Tak ,zle zrozumialas, ja tam wyjezdzam tylko na 5 dni do chlopaka i z nim bede wracac wiec jak mnie zatrzymaja tyle dobrze ze bede z nim Kanadyjka moze tu wrocic kiedy chce bo oni tylko musza miec passport wazny wiec nic ta sytuacja nie uspokoja mnie Co bedzie to bedzie. Szkoda by bylo tylko tego darmowego biletu do Pl..
  • Starszy wątek Nowszy wątek