-
-
Zerwanie umowy.
Esther > 16-11-2012, 16:25
Witam, jestem tu nowa i mam pytanie. Od trzech miesięcy jestem au pair w Finlandii. Wyjechałam na własną rękę, bez agencji. Umowę mam podpisaną do końca marca. Jednak istnieje możliwość, żebym od stycznia uczyła w szkole państwowej w Polsce (taka okazja nie trafia się zbyt często, a jestem nauczycielką) i bardzo bym chciała podjąć się tej pracy. Mam pytanie, czy mogę zerwać wcześniej umowę jako au-pair? Jeżeli tak to czy muszę napisać rezygnację na piśmie? Bardzo proszę o odpowiedzi. -
Re: Zerwanie umowy.
Saiisuke > 16-11-2012, 16:42
Tę umowę podpisałaś tylko z hostami? Żadni prawnicy itp nie brali w tym udziału? Czy w umowie jest coś o wcześniejszym wyjeździe? Jeśli nie to uprzedź ich np. dwa tygodnie przed planowanym powrotem do PL, że chcesz wyjechać, ale przygotuj się, że mogą się wściec i wyrzucić Cię od razu. Jeśli coś masz w umowie o takim przypadku to postąp zgodnie z tym co zapisaliście w umowie. Jak będą chcieli to napisz rezygnację, ale nie wydaje mi się, żeby to było konieczne. -
Esther > 16-11-2012, 16:48
Tak, umowę podpisałam tylko z hostami. Są to bardzo fajni i spokojni ludzie dlatego do nich przyjechałam, ale nie wiedziałam wtedy, że trafi mi się taka okazja. W umowie jest tylko tak jak w Europejskim Porozumieniu o zatrudnianiu Au-Pair:
Cytat: Jeżeli umowa, o której mowa w artykule 6, została zawarta na czas nieokreślony, każda ze stron będzie uprawniona do rozwiązania jej z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia.
.
Bez względu na to, czy umowa została zawarta na czas określony lub nieokreślony, może ona być rozwiązana natychmiast przez każdą ze stron, w przypadku wysoce niewłaściwego zachowania się drugiej strony, lub jeżeli inne poważne okoliczności czynią takie natychmiastowe rozwiązanie koniecznym -
Saiisuke > 16-11-2012, 22:15
Czyli wszystko jasne - uprzedzasz ich na dwa tygodnie przed wyjazdem, na piśmie raczej nie musisz. -
Esther > 16-11-2012, 22:29
Tylko właśnie, ja mam umowę na czas określony. A tam jest napisane, że jeżeli ma się na czas nieokreślony to można chyba na dwa tygodnie przed dać wypowiedzenie. Ale spróbuję dać dwa tygodnie przed. Dzięki za odpowiedź! -
Piotrek1990 > 17-11-2012, 2:59
Skoro są fajni i spokojni to dlaczego nie dasz im nieco więcej czasu na znalezienie kogoś na twoje miejsce? Moim zdaniem dwa tygodnie dla pracujących ludzi to mało czasu by na spokojnie, rozsądnie wybrać kogoś odpowiedniego na twoje miejsce, ustalić szczegóły i omówić różne kwestie z potencjalną kandydatką. -
Saiisuke > 17-11-2012, 11:58
Ale nie wiadomo jak się zachowają gdy dowiedzą się, że ona chce odejść. Mogą z się z nich zrobić bardzo niefajni ludzie i zwyczajnie ją wyrzucić na ulicę. -
wszkrabywacz > 18-11-2012, 15:15
daj znać co postanowiłaś i jak zareagowali.. Powodzenia! -
Esther > 20-11-2012, 20:12
Ok dam znać