-
-
kieszonkowe W Szwajcarii
mili_mili > 08-10-2012, 12:35
hej dziewczyny, jestem nowa na forum...zastanawiam sie nad wyjazdem na Au Pair do Szwajcarii..znalazlam fajna rodzinke na Aupairworld...tylko zastanawiam sie jaie sa zwykle stawki jesli chodzi o kieszonkowe....bo oni mi zaofrowali 600 euro z czego powiedzieli, ze odciagna jakies 250 na insurance???czy tak to powinno wygladac, czy powinni dac kieszonkowe i oprocz tego zapewnic insurance.....i jeszcze mam pytanie odnosnie kursu jezykowego...sami za niego placicie???a jesli nie to ile godzin tygodniowo oferuje Wam rodzina???z gory dziekuje za odpowiedz -
Re: kieszonkowe W Szwajcarii
Nathalie > 18-10-2012, 11:34
Woho!! 600 CHf to jest MINIMUM!! Nie pozwól, by rodzinka ci odciągała więcej kasy, 600 franków to jest minimum za 25-30 h, nie powinnaś płacić ani grosza na ubezpieczenie i kurs. Oraz bilety. Jezeli rodzinka cos kręci: olej ich i znajdź nową! -
pannaadamska > 18-10-2012, 14:09
Moja koleżanka dostaje 890 Franków + opłacony kurs + bilet miesięczny -
prun > 05-11-2012, 17:44
btw, w różnych kantonach są różne prawa (w miastach i pod miastami podatki, a więc i wynagrodzenia też się różnią), u nas w Bazylei rodziny pokrywają tylko połowę kursu językowego (ceny kursów są baaardzo różnorodne), a ubezpieczenie to raczej sprawa indywidualna (ja płacę z rodzinką na pół, a większość funduje jakiś urząd socjalny), ale OLABOGA, nie 250euro!
na moich zasadach (tzn. połowa kursu, ubezpieczenia i transport) 600 EURO byłoby w porządku