• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

kontakt z rodziną przed przyjazdem

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• kontakt z rodziną przed przyjazdem

rockowawaga > 12-09-2012, 16:57

Jak to u Was jest i było, jak często przed przyjazdem, rodzina kontaktowała się z Wami, pisała maile, dzwoniła? Czy Wy pierwsze inicjowałyście kontakt czy odpowiadałyście na sygnał?

Jadę pierwszy raz. Rodzina wybrała mnie, ja ich zaakceptowałam, a miałam kilka rodzin oferujących się. Pierwszy telefon, ciepły głos, powolna i wyraźna mowa Hosta. Następnie rozmowa przez Skype, host i dzieciaczki było wesoło. Na razie nie miałam okazji poznać mamy. A wiem, że istnieje, ponieważ maile są kierowane też z i pod jej adres i agencja podała mi ich dane. Z drugiej strony pisaliśmy już kilka maili. Tyle że od strony ojca to niedługie, konkretne wiadomości, ale z ważnymi informacjami (bilety, daty przylotu, formalności związane z legalnym pobytem) i kilka zdjęć dzieci. Wiem, to ludzie z innego kraju, Norwedzy...sympatyczni, ale niedostępni. Tak sobie to tłumaczę. Potrzebują czasu, by zaufać i się otworzyć. Ja jestem żywa, spontaniczna, otwarta. Dlatego proszę o kilka słów doświadczeń od innych osób. Może niepotrzebnie się martwię ich brakiem otwartości i wylewności.
  • Re: kontakt z rodziną przed przyjazdem

margerich > 12-09-2012, 17:56

To zależy od rodziny. Ja miałam np. super rodzinę z Irlandii do wyboru, bardzo mnie chcieli i ciągle do mnie pisali maili, sami wychodzili z inicjatywą, pytali co u mnie, jak mi minął tydzień, jak podzły egzaminy, także byli to bardzo ciepli ludzie. Nawet dzwonili do mnie kilka razy.

Rodzina u której teraz jestem była trochę bardziej zdystansowana, ale też całkiem sporo maili napisaliśmy, gadaliśmy na skajpie, także to zależy od charakteru. Częstotliwość pisania maili jednak o niczym nie świadczy. Wszystko wychodzi w praniu

marika1 > 12-09-2012, 18:10

raz gadałam z rodzinką na skype i poza tym mejle, pytali mnie o matury, ja ich, co dziewczynki robią itd itp... dzień przed moim wyjazdem hostka wysłała mi smsa ze ma nadzieje ze przygotowania ok i ze milej podrozy i potem w podrozy smsowala ze mna.

natalla85 > 12-09-2012, 18:45

Ja z moją rodzinką wymieniłam kilka maili, następnie było pisanie na skypie, potem 3 rozmowy na skypie i w między czasie pisanie. W sumie to nie było zbyt dużo tego kontaktu, ale to bardziej chyba z powodu braku wolnego czasu mojej rodzinki niż ich nie otwartości

allie > 13-09-2012, 14:30

Jedna rozmowa telefoniczna i pare maili w ciagu dwoch miesiecy, glownie z konkretnymi wiadomosciami A teraz jestem juz tu 2 miesiace i mam z ta rodzina super kontakt, wiec sie nie martw.

kinjeloo > 13-09-2012, 15:01

Ja najpierw rozmawiałam raz z hostem przez telefon, żeby się umówić na skype. Potem miałam rozmowę na skype tylko z nim, prawdziwy job interview 8O z mnóstwem pytań, a host notujący moje odpowiedzi - bezcenne :lol: (business manager)

Potem rozmowa już bardzo na luzie z hostką i chłopcem - przesympatycznie, ale nie za długo i raczej konkretnie.

W międzyczasie czatowałam z hostem, ale z nim kontakt jest bardzo profesjonalny i rzeczowy..

Potem była jeszcze jedna rozmowa z hostką na skype w czasie której poinformowała mnie, że mogę kupować bilet

od tamtej pory sporadycznie wymieniamy maile jak coś nam się przypomni..

margerich > 13-09-2012, 21:17

haha, ja z tą rodziną u której jestem też miałam porządną rozmowę na skajpie. Setki pytań, raz ona, raz on. Byli mega przygotowani, ledwo nadążałam z myśleniem po angielsku

PolishGirl > 14-09-2012, 16:44

[quote name="allie"]Jedna rozmowa telefoniczna i pare maili w ciagu dwoch miesiecy, glownie z konkretnymi wiadomosciami A teraz jestem juz tu 2 miesiace i mam z ta rodzina super kontakt, wiec sie nie martw.[/quote]

ja mialam podobnie. tylko 1 rozmowa tel. a tak same maile i tez jestem zadowolona. ale wiadomo, im wiecej kontaktow tym lepiej dla nas.

panama > 17-09-2012, 17:45

1 telefon od hosta, 1 od hostki, kilka maili takich ogólnych - ale szału nie ma. Czasami piszę co u nich słychać itp itd to odpisują mi tylko na najważniejsze pytania. Ostatnio napisałam maila i pytałam "co u nich słychać? jak dzieci? piszę bo mam świetne wieści - dostałam wizę " - to odpowiedź była "great news" i tyle. Na początku było fajnie, ale boje się, że będą mnie traktować: jest bo jest :/

margerich > 17-09-2012, 21:44

w sumie nie jest ważne ile maili czy rozmów było, ważne żebyście wszystko dograli/ dograły, dowiedzialy się jak najwięcej, bo często macha się na to ręką, a później w niektórych przypadkach wychodzi szydło z worka
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna