-
-
rematch -wazne pytanie.
lukasz.jr > 11-09-2012, 5:37
Hej,
Mam do was pytanie odnosnie rematchu. Sytuacja wyglada tak, ze tydzien temu zostalem zwolniony z obowiazkow au-pair pod zarzutem palenia. Jak wygladaja waszym zdaniem szanse na znalezienie dla mnie kolejnej rodziny biorac pod uwage fakt ze jestem facetem a za pasem juz Wrzesien?
Moze macie pomysl jak zostac legalnie w Stanach jakby agencja nie dala rady znalezc innej rodziny goszczacej?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Lukasz. -
Re: rematch -wazne pytanie.
kajtuś > 11-09-2012, 8:22
A to nie masz 21 lat czy zaznaczyles, ze nie palisz, a okazalo sie, ze jednak? -
angelaa > 11-09-2012, 11:07
w umowie chyba jest ze nie wolno pic/palic. w jakiej agencji jestes? to rodzinka chciala rematchu?
"Dodzeiwczyn ktore sa na rematch albo mysla o zmianie rodziny a niekoniecznie chca zostac w programie. Sama niedawno szukalam info na ten temat. Z j1 mozecie zmienic na b2 (turystyczna). Musicie wypelnic wniosek oczywiscie przed tym jak agencja odwola wam wiza (z jakis tydzien wystarczy). Od tego czasy jestescie legalnie w stanach. Prawnicy kasuje za to z jakies $700 - $10000 ale spokojnie mozecie to zrobic same. Tutaj przesylam link: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/ ... f3d6a1RCRD. Koszt to $290.
Po tym jak wyslecie aplikacje onlinie wystarczy wyslac normalna poczta dokumenty wspierajace, tzn list, ze chcecie podrozowac i dlaczego oraz jakies wyciagi z konta ze stac was na to (ja wyslalam od moich rodzicow). Do tego jeszcze wyslalam list z uczelni ze wzielam dziekanke i musze wracac za kilka miesiecy. A no i oczywiscie ksero paszportu i wizy. Mi po kilku dniach przyszlo listowne potwierdzenie ze jestem na procesie o nowa wize. Powiedzieli ze moze to potrwac z jakies 4, 5 mies ale slyszalam nawet o 9. Szanse dostania wizy turystycznej sa duze. Ja planuje zostac tylko kilka mies i wracam do Polski, ale jezeli chcecie zostac dluzej to mozecie jeszcze raz starac sie o turystyczna co daje wam dodatkowe 6 mies. Pytania na priv.
Pozdrawiam z goracego Miami ;-)"
tutaj link do watku: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=4&t=6301&p=120512&hilit=turystyczna#p120512">viewtopic.php?f=4&t=6301&p=120512&hilit=turystyczna#p120512</a><!-- l --> -
kajtuś > 11-09-2012, 11:57
Skoro tak jest w umowie, to po kiego grzyba ktos sie zachowuje nieodpowiedzialnie i ryzykuje, a pozniej narzeka, ze ktos z niego zrezygnowal... Szczerze, bo ja tego nie pojmuje... No masz babo placek... -
lukasz.jr > 11-09-2012, 21:35
Kajtuś przeczytaj jeszcze raz to co napisalem i zastanow sie czy ktos na cos tutaj narzeka. Nie wszystko musisz pojmowac tak samo jak nie musisz pisac glupich odpowiedzi -
kajtuś > 11-09-2012, 23:30
Co prawda nie wyrazilem sie zbyt trafnie... Nie zmienia to jednak faktu, ze to zachowanie bylo nieodpowiedzialne... I jedyne, co bylo glupie, to to zachowanie... Jak ktos chce byc au pair, to niech nie mysli, ze bedzie taki cwany i wezmie to na powaznie ; )
A o pojmowaniu co to ma? Jezeli rzeczywiscie byl zakaz, to zabronione i tyle... Wybacz, ale widac Ty nie pojales... Wiec to chyba Tobie powinno sie zwrocic na to uwage. ; ) A ja mowie, co mysle i uwazam, ze to jest normalne... Gdybys to TY zachowal sie w porzadku, dalej bys siedzial... Ale nie o tym tutaj mowa, wiec nie bede sie wiecej udzielal...
Moze chociaz Twoje zachowanie przestrzeze innych przed tego typu wyczynieniami i oni nie beda musieli kiedys pluc sobie w brode. ; ) Pozdrawiam ; ) -
Saiisuke > 11-09-2012, 23:37
A mnie ciekawi: paliłeś czy nie? Bo piszesz, że pod zarzutem Cię zwolnili, tzn. złapali Cię z fajką? -
angelaa > 11-09-2012, 23:43
[quote name="kajtuś"]Co prawda nie wyrazilem sie zbyt trafnie... Nie zmienia to jednak faktu, ze to zachowanie bylo nieodpowiedzialne... I jedyne, co bylo glupie, to to zachowanie... Jak ktos chce byc au pair, to niech nie mysli, ze bedzie taki cwany i wezmie to na powaznie ; )
A o pojmowaniu co to ma? Jezeli rzeczywiscie byl zakaz, to zabronione i tyle... Widac nie ja nie pojalem, a Ty... Wybacz... Wiec to chyba Tobie powinno sie zwrocic na to uwage.A ja mowie, co mysle i uwazam, ze to jest normalne... Gdybys to TY zachowal sie w porzadku, dalej bys siedzial... Ale nie o tym tutaj mowa, wiec nie bede sie wiecej udzielal...
Moze chociaz Twoje zachowanie przestrzeze innych przed tego typu wyczynieniami i oni nie beda musieli kiedys pluc sobie w brode. ; ) Pozdrawiam ; )[/quote]
OMG!!! Nie znasz całej sytuacji, a oceniasz, jakby ktoś popełnił zbrodnię!! Nie masz pojęcia jak to wyglądało i dlaczego Łukasz ma teraz rematch... Bożeeee, ogarnij się, proszę Cię!
powracając do tematu, autor pytał o inne możliwości zostania w USA legalnie, a nie o wydawanie osądów! -
pannaadamska > 11-09-2012, 23:51
[quote name="kajtuś"]Co prawda nie wyrazilem sie zbyt trafnie... Nie zmienia to jednak faktu, ze to zachowanie bylo nieodpowiedzialne... I jedyne, co bylo glupie, to to zachowanie... Jak ktos chce byc au pair, to niech nie mysli, ze bedzie taki cwany i wezmie to na powaznie ; )
A o pojmowaniu co to ma? Jezeli rzeczywiscie byl zakaz, to zabronione i tyle... Wybacz, ale widac Ty nie pojales... Wiec to chyba Tobie powinno sie zwrocic na to uwage. ; ) A ja mowie, co mysle i uwazam, ze to jest normalne... Gdybys to TY zachowal sie w porzadku, dalej bys siedzial... Ale nie o tym tutaj mowa, wiec nie bede sie wiecej udzielal...
Moze chociaz Twoje zachowanie przestrzeze innych przed tego typu wyczynieniami i oni nie beda musieli kiedys pluc sobie w brode. ; ) Pozdrawiam ; )[/quote]
Kajtuś Ty na prawdę ostatnia przesadzasz. Pamiętaj, że wymądrzanie się to nie to samo co cenna rada. -
kajtuś > 12-09-2012, 3:04
Alez ja wiem, ze nie znam sytuacji... Chodzi mi o to, ze jezeli rzeczywiscie palil, to niedobrze sie stalo...
Po prostu powinnismy przestrzegac umowy... Nie obrazam nikogo...