• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Porozmawiajmy o pieniądzach.

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Porozmawiajmy o pieniądzach.

Paulka > 28-08-2012, 21:56

Witam serdecznie,

Przeszukałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Mam nadzieję, że będziecie mi mogły pomóc.

Jeśli wszystko się dobrze ułoży to pod koniec października wyjadę do USA, do polsko-amerykańskiej rodziny. Znaleźliśmy się na stronie greataupair.com, ale wyjazd jest organizowany przez agencję. Wszystko jest jakieś szalone, bo w niedzielę założyłam profil, w poniedziałek dostałam e-mail, a w sobotę pogadaliśmy sobie radośnie i podjęłam decyzję, że jadę. Rodzina wydaję się być bardzo w porządku, kiedy powiedziałam im, że najbardziej boję się rozłąki z rodziną to sami zaproponowali, żebym zaprosiła mamę z siostrą na wakacje i ogólnie mam wrażenie, że mnie rozumieją, a nawet wspierają. Będę ich czwartą Au Pair, żadna z dziewczyn nie uciekła z krzykiem, a jedna została na dwa lata. Także chyba mają wprawę i wiedzą co i jak

Ze mną jest nieco gorzej. Po pierwszym szale (?) radości (??) nastąpiło otrzęsienie. Do moich obowiązków należała będzie opieka nad dziećmi (4 i 6 lat), dodatkowo (z racji, że dzieci chodzą do przedszkola i szkoły) prace związane z porządkami w domu, ugotowaniem obiadu dla wszystkich itp... Dokładnej listy obowiązków jeszcze nie ustaliliśmy, bo stwierdziłam, że po co mam zawracać im głowę, skoro nie wiedziałam czy się zdecyduję. Ale jak się zdecydowałam, to trzeba będzie się za to zabrać

Ale do sedna: Dziewczyny, jak to jest z pieniędzmi. Czy to jest tak, że dostanę to 195 $ i już, czy jest to kwestia "negocjowalna"? Bo nie wiem, czy pytać moich przyszłych Hostów o kasę czy nie. A może to jest tak, że to oni powinni wyjść z jakąś inicjatywą? Matko, męczy mnie to strasznie, bo się oczywiście naczytałam, że w USA jest w złym guście rozmawiać o pieniądzach, zarobkach itd.

BTW. To forum to istna skarbnica wiedzy
  • Re: Porozmawiajmy o pieniądzach.

blonde > 28-08-2012, 23:24

To nie jest negocjowalne w żaden sposób. W USA wszystkie kwestie związane z programem Au Pair są regulowane przez amerykański rząd. Chyba, że się jedzie nie przez agencję, ale wtedy jest to nielegalne.

Tak więc jest z góry ustalone, że dostajesz 195,75$. Czasami (albo może i nawet często) rodziny zaokrąglają to do 200$. Jeśli chcą Ci dac więcej, to tak naprawdę ewentualnie w ramach prezentu czy coś.

Tu masz ciekawy link: http://aupairmom.com/au-pair-pocket-mon ... aharquail/ możesz poczytać jak się Host Rodzice o tym wypowiadają

Paulka > 28-08-2012, 23:38

Dziękuję bardzo za radę, czyli jest tak, jak myślałam.

Jejku, jejku ogólnie im więcej o tym myślę, to bardziej mnie to przeraża. Są takie rzeczy, nad którymi się nie zastanawiałam wcześniej, np. chciałabym porozmawiać z dziewczyną, która teraz jest u moich przyszłych Hostów i nie wiem, czy ich poinformować, że będę pytała, czy się ich zapytać czy mogę, czy pytać bez zbędnych wstępów. Co kraj to obyczaj, a ja nie chcę sytuacji, że robię coś za czyimiś plecami itd. Urwanie głowy.

blonde > 29-08-2012, 1:17

Powiedz im, że chciałabyś się skontaktować z ich obecną AP i czy nie mają nic przeciwko - ja tak zrobiłam i hostka mi nawet wysłała do niej maila i powiedziała, że to fajnie, że chcę z nią pogadać bo to znaczy że się interesuję ich rodziną i chcę się jak najwięcej dowiedzieć.

margerich > 31-08-2012, 22:27

A tak z innej beczki. Nie czulyście się głupio przyjmując pieniądze za pierwsze tydzień pracy, który zasadniczo opiera się na tym, ze niewiele wiemy, hości nam wiekszośc rzeczy pokazują etc i to są pieniądze właściwie za nic?

Saiisuke > 31-08-2012, 22:55

Swoje pierwsze tygodnie u host rodzin zawsze normalnie pracowałam, u hiszpańskiej rodziny to prosto z lotniska zapędzili mnie do karmienia dzieci i zmywania. Więc nigdy nie czułam wyrzutów sumienia biorąc kasę za pierwszy tydzień - należała się!

kasiulek91 > 31-08-2012, 23:54

Ja u pierwszej rodzinki pracowałam następnego dnia po przyjeździe (czwartek) i potem w piątek i dostałam kase odpowiednio za dwa dni (40e). U drugiej rodzinki przyjechałam w piątek więc w weekend się poznaliśmy i od poniedziałku normalnie pracowałam więc kasa się należała jakby nie było

LadyInRed > 01-09-2012, 17:30

A ja przyjechałam w piątek w nocy, cały weekend pracowałam, a potem cały tydzień też i kasę dostałam tylko za dni pracujące (pn-pt), w sensie - nie było bonusu za weekend, więc uważam, że się jak najbardziej należało.

Nitka > 03-09-2012, 1:02

Bez przesady, praca to praca, poznawanie rodziny i zakresu obowiązków to też już swego rodzaju praca, bo od czegoś zawsze się zaczyna. Nie można się czuć głupio, przyjmując za to pieniądze. Mimo wszystko, poświęca się na to wszystko już swój czas.

Paulka > 06-09-2012, 23:24

Chyba taka natura, że wstydzimy się brać, kiedy dają, a już rozmawiać o pieniądzach to już w ogóle Pamiętam swoją pierwszą rozmowę o podwyżkę w barze (kiedyś byłam barmanką) i to jak się rumieńcami oblewałam, kiedy mnie szefowa chwaliła. Jestem bardzo ciekawa, jak to u mnie będzie, bo ja jeśli chodzi o kasę to zawsze mam problem by brać kasę tak do ręki, bardziej odpowiadają mi przelewy

Ściskam!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna