-
-
Srodki transportu, bilety
Asia91 > 17-08-2012, 18:40
Hej
Mieszkam w 6 strefie Londynu i bardzo chcialabym zwiedzic centrum. niestety nie ogarniam komunikacji miejskiej :/
Na angielskich stronach za wiele nie rozumiem.
wiem ze mozna wykupic oyster card ale jak to dziala?
czy da sie wykupic jakis miesieczny bilet na wszystkie srodki transportu?
Prosze napiszcie wszystko co o tym wiecie -
Re: Srodki transportu, bilety
paulinaaa90 > 29-08-2012, 17:55
Cześć, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega oyster card? Nie jest mi ona potrzebna do codziennego użytku, jedynie na jakieś weekendowe wypady, czy w takim wypadku jest ona dla mnie opłacalna? -
kajtuś > 29-08-2012, 18:28
[quote name="paulinaaa90"]Cześć, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega oyster card? Nie jest mi ona potrzebna do codziennego użytku, jedynie na jakieś weekendowe wypady, czy w takim wypadku jest ona dla mnie opłacalna?[/quote]
Z tego co sie orientowalem, to jak wyrobisz Pay As You Go, to sie oplaca... Wpisz w necie oyster card, chociaz w wlasnego doswiadczenia wiem, ze lepiej wiedziec od kogos, kto zawsze wyjasni lepiej, w razie niezrozumienia...
Wiec sam bym chcial wiedziec cos na ten temat... Ale skoro nikt nic nie pisze, to mozesz zalozyc ten temat w dziale pytan au pair i na pewno ktos odpowie... Tu z tego co widze, to rzadko ktos sie wypowiada... -
clio > 29-08-2012, 22:19
Oyster card to karta na metro, autobusy, i tramwaje. Wpłacasz na nią kasę, po wejściu (i wyjsciu w przypadku metra) do danego środka transportu przykladasz do czytnika, po czym pobierana jest z Twojego konta kasa. W przypadku podrozy autobusem to 1,35$, na metro i tramwaj to już różnie. Maksymalnie przez cały dzien moze Ci zezrec ok 8 funtow. Tu jest ladnie podane ile placisz z oyster, ile bez. http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx -
margerich > 31-08-2012, 22:13
[quote name="paulinaaa90"]Cześć, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega oyster card? Nie jest mi ona potrzebna do codziennego użytku, jedynie na jakieś weekendowe wypady, czy w takim wypadku jest ona dla mnie opłacalna?[/quote]
Jest opłacalna, bo płacisz znacznie mniej niż normalnie. Kupujesz w jakimkolwiek sklepie po drodze, poproś żeby kasjer wbił Ci z 5 czy 10 funtów i tyle. Przykładasz do czytnika i gotowe. -
kajtuś > 31-08-2012, 22:16
[quote name="margerich"]
Jest opłacalna, bo płacisz znacznie mniej niż normalnie. Kupujesz w jakimkolwiek sklepie po drodze, poproś żeby kasjer wbił Ci z 5 czy 10 funtów i tyle. Przykładasz do czytnika i gotowe.[/quote]
A to jest karta na okaziciela czy sie ja rejestruje? : ) -
clio > 31-08-2012, 23:03
Kupić można na każdej stacji, kosztuje 5 funtow, ktore jest Ci zwracane, jesli karte oddasz. Nie sa imienne, ale mozesz ja uaktywnic online. Ja je namietnie gubie, ale zadnej nie rejstrowalam, nie wiem wiec czy sa z tego jakies profity.