• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Godziny pracy!!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Godziny pracy!!

• Godziny pracy!!
  • Godziny pracy!!

natnat > 18-07-2012, 12:50

Witam au pairki!

Znalazłam dla siebie rodzine w Hiszpanii na wakacje, z czwórką dzieci, które wydają się być urocze, choć fakt - cztery to nie mało. W każdym bądź razie, chciałam się Was doradzić bo wiem, że wiece bardzo dużo na ten temat a ja jestem zupełnie nowa w temacie (moje pierwsze au pair). Otrzymałam propozycję 70 Euro na tydzeń (przelot sama dopłacam), ale nie w tym rzecz. Rodzina ma housekeeper (od rana do poludnia-popoludnia), której miałabym pomagać w podstawowych rzeczach. I chciałabym się zapytać rodziny, il eczasu miałabym poświęcać dzieciakom. Rodzice pracuje od rana do popoludnia, weekendy byśmy spędzali całe na plaży, i co niektóre popołudnia (po ich pracy) również na plaży. Jak uważacie (bo ja już sie pogubiłam w tym wszytskim), czy zakładając dni w któem na plaże się nie jedzie, to mam obowiązek spędzać z dziećmi cały dzien (od rana do wieczora)? Wypada się spytac o to rodziców? Czy po ich powrocie dalej mam się z dziećmi bawić, opiekować, czy wtedy ta rola przypada rodzicom? Czy mam mieć popołudnia wolne? Pytałam ich o dzień wolny, to powiedzieli, że wieczó w tygodniu (minimum). Co o tym myślicie? Jak radzicie mi się ich o to zapytać? Rodzinka wydaje się sympatyczna, ale jak to jest, au pair ma spędzać cały dzień z dzieciakiami albo być w ich pobliżu? Bardzo proszę o pomoc!
  • Re: Godziny pracy!!

LadyInRed > 18-07-2012, 15:24

Nie wiem, ja bym oszalała z tymi dziećmi całe dnie i w weekendy. W weekend moja "praca" to to, że jak myję naczynia po sobie, to od razu umyję co w zlewie. Jak gdzieś jadą, to się cieszę, mam dom dla siebie, jem co chcę i o której chcę, nikt nade mną nie stoi, nie obserwuje, oglądam tv i "enjoy peace and quiet". Zwykle wieczory (tj. od 18) tez już mam dla siebie zupełnie. Babysitting raz/dwa na tydzień. Za to mam 80 funtów/tydz. Jak na mój gust 70euro za całe dnie z czwórką (!) dzieci, pomaganie w sprzątaniu i jeszcze znoszenie ich (obcej rodziny z czwórką dzieci, które krzyczą, płaczą i mają swoje fochy, co najmniej od czasu do czasu), to niewiele.

dosiunia > 18-07-2012, 16:11

to Hiszpania, dlatego tak malo. Ja mam czwórkę i mam 100e ale w Irl - polecam.

Powinnaś spytać ile godzin w tyg. cie obowiązuje i mniej więcej w jakich godzinach.

Ja mam powiedziane, że 7h dziennie = 35h/tyg i co ndz. dostaję rozpiskę w jakich godzinach pracuję codziennie.

Jak gdzieś jadą to ja z nimi nie muszę i robię, co chcę

ayaa > 19-07-2012, 0:38

Ja to się teraz wpakowałam. Mieszkam na wsi daleko od wszystkiego. Już ponad dwa tygodnie i dopiero teraz zaczynają coś z ubezpieczeniem na samochód żebym mogła prowadzić. Pracuje od 7:30 do 21 z małą przerwą, 1 dzień off, 75funtów/tydz. Jeszcze spoko by było gdyby rodzinka była spoko ale tak tu się źle czuje, nieswojo, niemile widziana szczególnie przez matkę, dzieciaki strasznie źle wychowane. Wiem, że powinnam uciekać ale ja mam pierdołowaty charakter, że nie powiem co mnie boli. Prędzej ucieknę pod osłoną nocy ;p Nie wiem jak mam rozegrać sprawę. Nie chcę tu być...

LadyInRed > 19-07-2012, 13:22

Jak długo zostajesz?

ayaa > 19-07-2012, 22:57

Niby na tylko trzy miesiace ale i tak to wieczność. Jedna dziewczyna jest taka bezczelna, że masakra...

rosario > 19-07-2012, 23:00

[quote name="ayaa"]Ja to się teraz wpakowałam. Mieszkam na wsi daleko od wszystkiego. Już ponad dwa tygodnie i dopiero teraz zaczynają coś z ubezpieczeniem na samochód żebym mogła prowadzić. Pracuje od 7:30 do 21 z małą przerwą, 1 dzień off, 75funtów/tydz. Jeszcze spoko by było gdyby rodzinka była spoko ale tak tu się źle czuje, nieswojo, niemile widziana szczególnie przez matkę, dzieciaki strasznie źle wychowane. Wiem, że powinnam uciekać ale ja mam pierdołowaty charakter, że nie powiem co mnie boli. Prędzej ucieknę pod osłoną nocy ;p Nie wiem jak mam rozegrać sprawę. Nie chcę tu być...[/quote]

i czemu sie zdecydowalas na taki grafik? oni powinni ci placic z 200F za tyle godzin!

ayaa > 19-07-2012, 23:10

Tylko ja się na nic nie decydowałam takiego. Miało być pomoc z rana żeby mogła ogarnąć farmę z posiłkami i przygotować do łóżek. Nie było nic o tym, że jestem tu uwięziona dopóki diabły nie zasną bo matki ciągle nie ma w domu a jak jest to tylko wchodzi w paradę. Teraz od jutra wakacje to dłużej można pospać ale za to cały dzień całą czwórkę. Miały być adorable a są mean. Myślę jak się stąd wyrwać. Z jednej strony nie chcę ich zostawiać na lodzie a z drugiej strony nie chcę sobie wyjazdu psuć...

LadyInRed > 20-07-2012, 1:39

Świetnie Cię rozumiem, ja też się nie umawiałam na to co robię, ale tak to już jest, przyjeżdżasz i w pewien sposób jesteś wpakowana w sytuację, jaką zastajesz, zwłaszcza, jeśli nie czujesz się na siłach (albo zwyczajnie Ci się nie chce) przechodzić kolejnych zmian, szukać rodzin i kombinować. Jestem tu już 6 tygodni i nauczyłam się jak to wszystko ogarniać, żeby się nie przepracować i nie oszaleć, chociaż na pewno mam mniej obowiązków. Może też najpierw postaraj się znaleźć złoty środek? Długo już jesteś u tej rodziny?

ayaa > 20-07-2012, 22:13

Trzy dłuuuugie tygodnie. Ja bym chętnie wszystko zmieniła i mam ochotę ale nie mam odwagi Ja nie mam zamiaru spędzać 12-13 godzin z dzieciakami nie na tym polega au pair. Tym bardziej, że dzieciaki mnie nie szanują. W sumie jak tu szanować kogoś kto się dał tak wplątać Nie wiem tylko jak się stąd wyplątać.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna