-
-
kilka ważnych pytań przed podjęciem TEJ decyzji
Thandi25 > 17-07-2012, 11:51
Hej Drogie Au Pairki!
Caly czas zastanawiam się nad wyjazdem. Niedlugo powinnam wplacic pierwsza rate. No ale, nie wiem czemu, ale jakos wynajduje wiecej minusow niz plusow tego wyjazdu. Mam 25 lat. Skończylam magisterke z fil. ang. Hiszpańskiego ucze sie sama...takze wiecie jak to moze wygladac. Zastanawia mnie to czy nie lepiej wlasnie skupic sie juz na jakiejs konkretnej pracy i dac sobie spokoj z wyjazdem na 9 msc!!! wroce tu jak bede miala 26 lat, bez zadnego konretnego doswiadczenia, a raczej nie wiaze swojej przyszlosci z opieka nad dziecmi, no i ...bez pracypoza tym, jak czytalam na forum...nigdy niewiadomo na jaka trafisz rodzine, jakie bedziesz mial warunki, jedzenie, itd. dlatego tez mam do Was, tych które sa w Hiszpanii (w formularzu zaznaczylam, ze wybieram Hiszpanie badz UK) jak to wszystko wyglada...
* w jakim Wy jestecie wieku?
* jesli chodzi np. o kursy jezyka angielskiego- z tego, co jest napisane, au pair placi za to sam. Czy tygodniowe kieszonkowe wystracza, zeby go oplacic??? ile mniej wiecej on kosztuje? jak czesto chodzi sie na zajecia? pytam o to, poniewaz mama raczej nie bedzie mi nic sposorowac...sama bede musiala utrzymac sie z pieniedzy od hostow, dlatego podejrzewam, ze to nie bedzie tak kolorowo.
* czy jeslli jedziecie z dziecmi do miasta czy gdzies, to..placicie za bilet tez ze swoich kieszonkowych? czy rodzina Wam daje jakies drobne?
* czy kieszonkowe dawane sa co tydzien czy miesiac
* co na przyklad z karta do telefonu? rozumiem...ze tez z kieszonkowych..
* jak czesto i na jak dlugo mozna wrocic na kilka dni do Polski?
* czy ktoas z Was miala przypadek, ze nie moze korzystac z internetu?
* czy kazda z Was ma wlasny pokoj/toaleta? jakie warunki?
* co robicie z dziecmi? codziennie...czy hosci wyznaczaja mniej wiecej Wam, ze jutro robisz to i to, o tej godzinie i o tej? czy wszystko organizujecie same?
* czy po godzinach pracy mozecie wychodzic sobie do miasta lub gdziekolkwiek? o ktorej musicie wracac?
* czy jezdzicie gdzies z rodzina?
* czy pracujecie w soboty? w jakich godzinach?
* co z jedzeniem? wiem, ze zapewnia je rodzina, ale ktos napisal, ze hosci powiedzieli dziewczynie 'dwa jabka na tydzien wystarcza'
* czy macie sztywne godziny pracy?
BARDZO byłabym wdzieczna za Wasza odpowiedz! bardzo jest to dla mnie wazne, bo u mnie sie nie przelewa, kazdy grosz sie liczy...a boje sie, ze pojdzie na to kupa pieniedzy! sam bilet, kurs jezyka (jak podejrzewam), itd.
bede czekala na odzew
POZDRAWIAM -
Re: kilka ważnych pytań przed podjęciem TEJ decyzji
Ullalala > 17-07-2012, 18:16
Jestem tu tylko na wakacje, więc nie wiem, na ile Cię interesuje moja sytuacja. Myślę, że odpowiedź na większość pytań jest bardzo zależna od rodziny, na jaką trafisz, a ceny kursów od miejsca... z tym, że jak się zostaje na rok, to teoretycznie jest obowiązek chodzenia na kurs językowy, ale z tego co wiem, hiszpańskiego. -
Thandi25 > 17-07-2012, 20:49
hej! dziękuję za odpowiedź. Ja wyjechalabym na 6 do 9-ciu miesiecy, konkretnie jeszcze nie wiem, bo musze wplacic pierwsza rate...a potem bedzie dalej dzialala agencja. Wiec teraz nie wiem, co z tym kursema Ty umiesz hiszpański? Czy pojechalas tylko z angielskim?
i jeszcze chcialam sie spytac jaki mialas kontakt z rodzina? przez skype? dlugo trwala Wasza rozmowa? moglabys mi podpowiedziec jakie zadalas pytania? niby jakas liste pytan mam, przewaznie tych, co wspomnialam wczesniej...ale moze Ty zwrocilas uwage na cos, o czym ja zapomnialam. Powiedz mi jeszcze, prosze, jak jest z biletami lotniczymi? niby w umowie jest napisane, ze to na wlasny koszt (w przypadku Hiszpanii)moga byc jakies zmiany? i jak dlugo przed wyjazdem bukowalas bilet? na ostatnia chwile?? przez jaki okres mialas kontakt z rodzina przed wyjazdem?? i ile czasu czekalas na ostateczna decyzje??
dzieeeeekujeee za odpowiedz!!! -
Ullalala > 26-07-2012, 18:20
Napisałam na priv, dostałaś? -
alciak > 26-07-2012, 20:06
.