-
-
usa czy europa?
misia26 > 22-06-2012, 3:29
Czesc,
Jestem w USA au pair juz 2 lata ufff jak ten czas szybko lecijestem w trakcie zminy statusu z J1 na F1 studencki i... wlasnie zastanawiam sie czy dobrze robie Mam juz wszystko wyslane do immigration tylko czekam na odpowiedz Prawda jest taka czy nie wiem czy ja dobrze robie czy nie lepiej wrocic do Europy? Studiowalam w Polsce 2 lata potem przyjechalam tutaj jestem tu 2 lata, boje sie ze cos strace ze zycie mi przeleci i ja dalej bede w pustym punkcie:/ Tutaj jest fajnie ale boje sie :/ chcialabym jechac do uk albo do Irlandi (niewiem czemu) ale gdy o tym mowie ludzie sie na mnie dziwnie patrza bo przeciez jestem w usa... i co ja bede robila w tym uk czy IR? Ja mysle ze mam wiecej mozliwosci tam przede wszystkim legalna praca, uniwersytety tansze, blizej do Polski i w ogole A wy jak myslicie? pytam szczerze co byscie zrobily na moim miejscu? wiem ze ja podejme decyzje ale chociaz bede wiedziala jak jest w europie o ile mi pomozecie i opowiecie jak tam jest
dziekuje
pozdrawiam -
Re: usa czy europa?
Saiisuke > 22-06-2012, 12:58
Jak masz szansę na wizę studencką to lepiej studiuj w USA.
W Irlandii i w UK Polaków jest już zbyt dużo i nie jesteśmy tam zbyt mile widziani. W USA też możesz sobie ułożyć życie i to lepsze niż aupairkowe.
Chyba, że masz już pomysł na coś konkretnego w UK albo Irlandii? Jak nie, to lepiej nie ryzykuj, nie warto. -
kasiulek91 > 23-06-2012, 18:36
Czy ja wiem... W Irlandii wciąż Polacy są mile widziani jak dla mnie. Część Polaków wyjeżdża wracając do domu, a ni ich miejsce przyjeżdżają nowi
Szczerze mówiąc ja Irlandię uwielbiam i jeśli na dłuższą metę chciałabym mieszkać gdzieś poza Polską to wybrałabym właśnie Irlandię (do USA chcę tylko jako au pair na rok jechać), bo USA jest za daleko i pewnie bym za bardzo tęskniła
Ale myślę, że to jest tylko Twoja decyzja i musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy nie będziesz tęsknić mieszkając w USA na dłuższy okres. Wiadomo, że będac w UK czy IRL mogłabyś odwiedzać Polskę częściej -
Koralina > 23-06-2012, 22:18
[quote name="Saiisuke"]W Irlandii i w UK Polakow jest już zbyt dużo i nie jesteśmy tam zbyt mile widziani. .[/quote]
Ne za bardzo moge sie zgodzic... w UK za kazdym razem, gdy ktos sie dowiaduje, z jestem z Polski, to probuje mowic po polsku lub wypytuje o nasz kraj. strasznie kochani sa Brytyjczycy. jedyne osoby, ktore narzekaja na Polakow w UK, to... Polacy.
Wiec masz duzo do rozwazenia, ale ja bym na te kwestie absolutnie nie zwracala uwagi -
blackcar > 23-06-2012, 22:39
Na mnie też reaguja, jako Polkę, bardzo pozytywnie ludzie w UK. Tylko (oni czasem tacuy nie kumaci, nawet z wyzszym wyksztalceniem) jak im powiedzialam jakie my mamy "wages" i ceny to powiedzieli ze sie nie dziwia, ze polacy tak masowo przyjezdzaja!
A co do Usa czy Europa, to moim zdaniem zależy też czy wyobrazasz sobie widziec rodzine raz na x czas. Z uk czy w irlandii to wielkiego problemu nie ma. Z tym, że to jest całe zycie ,a nie rok czy dwa -
misia26 > 23-06-2012, 23:49
Ciezka decyzja po prostuja wiem ze wolalabym byc blizej tu jest fajnie ale dla mnie za daleko i wydaje mi sie ze ja sie do tego usa nie nadaje moze studia sa ok ale zyc tu? dorosli nie maja za grosz wyobrazni nie mowiac juz o dzieciach inteligencja = 0 i to u ludzi z wyksztalceniem. niewiem cokolwiek bym nie zrobil bedzie zle ale dziekuje wam