-
-
Pieniądze na start
mamecia > 21-06-2012, 20:58
Hej
Moi rodzice na wyjazd chcą mi dać trochę więcej pieniędzy, tak na czarną godzinę. I zastanawiam się czy części nie wrzucić na jakieś konto dla bezpieczeństwa bo nie chciałabym paradować po lotniskach z większą ilością pieniędzy. Na forum szukałam, ale głównie doczytałam o kontach bankowych już tam na miejscu w US. Niestety nie udało mi się znaleźć informacji o kontach, które można otworzyć tu w Polsce i które byłyby akceptowane również w Stanach. Wiem o kontach walutowych itd ale czy ktoś z was ma jakieś pojęcie, który bank najlepiej wybrać ?? Tak, żebym na początku mogła również korzystać z jego usług w Stanach, do czasu gdy nie otworzę sobie konta w jakimś banku już tam na miejscu.
Pozdrawiam! -
Re: Pieniądze na start
Piotr > 21-06-2012, 21:21
Ja tez zamierzam zabrac wieksza sume pieniedzy,ale nie zastanawialem sie nad tym.Raczej przy sobie w walizce podrecznej,po kieszeniach.Ewentualnie western union pieniadze masz tego samego dnia w kieszeni w walucie danego kraju w ktorym odbierasz pieniadze.
Za przelew placi sie jakas kwote,ale no bedzie bezpiecznie.
Moze jest jakies walutowe konto w banku ,ale czy do jednorazowego przekazu pieniedzy nie lepiej np. western union ?
Ja osobiscie ci polecam western union,moze nie tego oczekujesz,ale pieniadze sa bezpieczne i szybko u odbiorcy.
Jezeli chcesz miec gotowke to dobre zozwiazanie,jesli chcesz karte i konto w banku to moze moneybookers.Pieniadze online,ale mozna miec karte i z pewnoscia w $ rowniez.Poczytaj o tym.Dodam ze ja zadowolony jestem z moneybookers,ale robie tylko przelewy online, raczej karte mozna miec. -
Yoanna > 21-06-2012, 21:24
albo po prostu wziac ze soba karte i wybrac pieniadze z bankomatu. tak najprosciej -
izzieem > 21-06-2012, 21:55
ja akurat od 3 lat mam konto w aliorze i byłam w banku pytać się o konto walutowe, powiedzieli mi, że nie ma sensu, tym bardziej, że teraz wydają nowe karty mastercard (w przeciwieństwie do maestro) które normalnie działają na całym świecie, w dodatku bankomaty za darmo, zostawiam więc złotówki na koncie a tam sobie zapłacę kartą najwyżej, biorę tylko z $50 do portfela. -
mamecia > 21-06-2012, 22:13
Dzięki za odpowiedzi, chyba będę musiała sobie zrobić rundke po bankach żeby wybrać ten z najlepszą ofertąChodziło mi właśnie o to żeby się nie narażać na jakieś dodatkowe koszty właśnie m,in opłaty za korzystanie z bankomatów itd;P bo to się mija z celem -
Cukrova > 21-06-2012, 23:35
Ja również zastanawiałam sie nad tym ja zabrac ze sobą większą kwote pieniędzy. I jeszcze nie wymyślilam jak to zrobie. Aczkolwiek wiem, że westerunion nie będzie przeze mnie w ogole brany pod uwagę.
BTW. Piotr gratulacje z okazji znalezenia rodziny -
agnieszka89 > 22-06-2012, 1:07
Ja aktualnie mam konto w mbanku. I faktycznie tutaj też mogę niby za darmo wypłacać ze wszystkich bankomatów za granicą ale trzeba też zapłacić prowizję dla banku za przewalutowanie. A według jakiego kursu w ogóle bank nam przelicza pieniądze? Dodatkowo jeśli ja zabrałabym ze sobą kartę do polskiego konta co miesiąc musiałabym za nią płacić 2 zł, bo u mnie karta karta jest darmowa jeśli dokonuje się miesięcznie transakcji na minimum 100 zł.
A co do konta walutowego to w mbanku jest ono od razu chyba oszczędnościowym i jest oprocentowane. I nie wiem jak jest wtedy z karta do tego konta. Ja na szczęście mam jeszcze duzo czasu do wyjazdu to chętnie poczytam jak wy rozwiązaliście ten problemMoże znajdzie się jakiś przyjazny dla nas bank. -
aivie > 22-06-2012, 6:08
Ja mam bezplatne konto <30 w bzwbk. Za wybranie z bankomatu pobieraja prowizje 5 zl za przewalutowanie. jesli place karta w sklepie, nie place prowizji. -
Nati_waw89 > 22-06-2012, 12:38
Najlepiej zabrac karte kredytows.Bez niej w Stanach ani rusz ( nie zarezerwujesz biletow , nie wypozyczysz auta a w tym roku wielokrotnie spotkalam sie z tym , ze w sklepach tzw debetowka nie byla honorowana ).Mozna tez poprosic rodzicow aby nam dorobili karte do swojej i wcale nie musi miec duzego limitu np.1000 zl. Zawsze ma sie jakies zabezpieczenie i tfu tfu w podbramkowych sytuacjach mamy czym placic za bilety czy noclegi . -
mamecia > 22-06-2012, 16:01
[quote name="Nati_waw89"]Najlepiej zabrac karte kredytows.Bez niej w Stanach ani rusz ( nie zarezerwujesz biletow , nie wypozyczysz auta a w tym roku wielokrotnie spotkalam sie z tym , ze w sklepach tzw debetowka nie byla honorowana ).Mozna tez poprosic rodzicow aby nam dorobili karte do swojej i wcale nie musi miec duzego limitu np.1000 zl. Zawsze ma sie jakies zabezpieczenie i tfu tfu w podbramkowych sytuacjach mamy czym placic za bilety czy noclegi .[/quote]
No też słyszałam że debetowe nie wszędzie są akceptowane w stanach, dlatego założyłam ten temat, bo inaczej nie byłoby problemu, przelałabym sobie pieniądze na swoje własne konto, tylko tu znowuu pojawia się problem z prowizją za przewalutowanie za wypłaty w bankomacie. Ooohh nie mam pojęcia co robić, skontaktuję się z biurem może oni coś doradzą jeszcze