-
-
NORWEGIA - 17 mai!
Olga Anna > 17-05-2005, 21:39
Dzisiaj 17 mai - dzien wyjatkowy dla wszystkich Norwegow - "urodziny Norwegi". Zaczelo sie od tego ze host rano wywiesil norweska flage. Potem wszyscy sie odstawili - wlacznie ze mna a jak.... tyle ze hostka i mala w "bunad" czyli stroj regionalny a host i chlopaki w garnitury. Teoretycznie obchody zaczynaja sie w kosciele ale moja rodzinka nie ma w zwyczaju jezdzic do kosciola a i mi sie nie chcialo zrywac z lozkapotem pojechalismy pod kosciol Tam wszyscy sie zbierali. Wszyscy ustawili sie w kolumne i ruszylismy z pochodem.
Najpierw szlo chyba 8 osob ktore trzymaly norweskie flagi, Za nimi jechal samochod z przyczepa a na przyczepie siedziala orkiestra. Potem szly dzieciaki z przedszkola za nimi dzieciaki ze szkoly a na koncu reszta doroslych.
Wszyscy z flagami, wszyscy odswiietnie ubrani.... Doszlismy do sali gimnastycznej gdzie bylo mnostow jedzenia, stoliki, na kazdym stoliku oczywiscie norweska flagabylo przemowienie, wsytepy.... grala orkiestra i tak zlecialo pol dnia
Potem cala rodzinka hosta zwalila sie do nas - tradycja jest taka ze dzisiaj rodzinki udaja sie do resteuracji na obiad ale moja rodzinka zamiast tego robi grillai tak bylo - niestety pogoda nie dopisala zimno wial wiatr a na koncu zaczelo padac.... wie miesko sie grilowalo na zewnatzr a my siedzielismy w domu, zjedlismy obiadek, potem ciasto kawka i ... koniec swietowania -
Re: NORWEGIA - 17 mai!
ewelinka > 17-05-2005, 21:44
hehe no to fajnietakie swieto ciekawe co w stanach oprucz dnia niepodlglosci maja :? -
poison_ivy > 17-05-2005, 22:07
buhahahaah, a na majorce, to pewnie w spodnicach z trawy lataja i swietuja przy muzyce chopina...i opowiadaja sobie sprosnosci o nim i George Sand :lol: :lol: :lol: -
Olga Anna > 17-05-2005, 22:23
Jak dla mnie Norwegowie to maja bzika na punkcie okazywania swojej przynaleznosci narodowej... no ale gdybym zyla w kraju w ktorym mieszka 4 mln ludzi z czego pewnie ok 75% to "prawidziw Norwegowie" to moze tez bym tak miala....
flagi norweskie sa wszedzie... na urodzinowym ciescie dzieciakow (nawet na moim byla flaga norweska i polska bo okazalo sie ze szwagier hosta ma tego samego dnia urodzinyna wszystkim i wszedzie.... -
martamaua > 17-05-2005, 22:28
Tak jak w Danii.Flagi kazdego rozmiaru i wszedzie.Kolo domu sobie postawia a co tam.Na autobusach i to nie od swieta.Dzieciaki tez malutkie maja.W ogole w rankingu narodowosci,ktore uwielbiaja swoj kraj Dunczycy figuruja na jednym z pierwszych miejsc. -
Olga Anna > 17-05-2005, 22:34
to sie zaloze ze Norwegia jest zaraz za Dania alboi nawet przed Dania w tym rankingu
oj zebysmy my tak okazywali milosc do kraju....
a ja nawet zaluje ze zadnej polskiej flagi nie mam ze soba :? -
agulka > 17-05-2005, 22:43
Ewwlinka, o usa sie nie martw..tam ponoc tyle swiat, ze sie nie polapiesz :lol: :lol: bedziemy non stop swietowac :wink: -
poison_ivy > 17-05-2005, 23:05
w Norwegii, tam gdzie bylam, w Stavanger, tez - mieszkalam na takim "osiedlu willi"..czy jakos takos..i normalnie co dom, to maszt a na nim flaga...i jakas tradycja, ze jak masz urodziny, to mozesz wywiesic flagi przed dom..ale przed nastepnym switem musisz je zdjac bo sasiedzi moga nawet na policje zadzwonic jak tego nie zrobisz...a na maszcie wolno..tylko nie taka zwykla prostokatna, tylko trojkacik..hmm..aaaa..i jak jest rodzina mieszana, tak jak moja byla (norwezka+holender), to dwie flagi obok siebie nie mogly wisiec... :roll: -
Olga Anna > 17-05-2005, 23:22
no u mnie na urodziny flagi nie wieszali ale widze po innych domach ze czasami wisza flagi... jak jest pogrzeb to tez moze wisiec flaga....
a mam sasiadow Niemcow i tez dzisiaj walneli flage norweska na maszt - chyba najwieksza w okolicy :lol: -
MONIKA > 17-05-2005, 23:31
Fajno, ze inni tez swoje kraje "uwielbiaja".
O USA nie trzeba pisac, ze sie nad flagami rozplywaja. Na samochodach magnesy "God bless America", "Proud American" i takie gowna, na domach obowiazkowo flagi, czasem na autach tez. Hymn non toper i w szkole na poczatku dnia i na wszelkich sportowych arenach.
Mnie sie podobalo, ze jak w pL bylam to flagi (niestety) po papiezu powywieszane byly, wiec swoj domek popstrykalam i inne miejsca z flagami. Mogloby tez tak byc w PL!