-
-
Au Pair Kanada
bandytka > 04-06-2012, 17:31
Witam
Znalazłam rodzinę, która prowadzi Rancho z pokojami gościnnymi w Kanadzie. Wybrali akurat mnie na swoją au pair z ponad 50 osób. Jesteśmy w stałym kontakcie i problem pojawił się w momencie kiedy obie strony chciały załatwić sprawę legalnie. Im zależy na czasie ponieważ będą teraz mieli akurat otwarcie sezonu i jak mówili przeważnie mają 200 osób dziennie więc potrzebują pilnie kogoś do opieki nad roczną córeczką a jak wiadomo tak samo program Live-in Caregiver i Working Holidays zabierają sporo czasu bo około 8 tygodni zanim dostanie się decyzję. Dodatkowo na domiar złego muszę wyrobić nowy paszport biometryczny co daje kolejne 4 tygodnie czekania.
Czy to prawda, że wyjeżdżając jako turysta można już na miejscu starać się o wizę? Ponieważ oni zaproponowali mi coś takiego, ale ja specjalnie naciskałam na załatwienie tego w normalny sposób z kontraktem bo jednak to jest kawałek drogi do pokonania a ani ja tych ludzi nie znam tak naprawdę ani oni mnie. Jechać w ciemno to jest trochę ryzykowne, ale jeżeli nie będzie innego wyjścia to chyba się na to zdecyduję...
Już raz tak zrobiłam, wyjechałam do Anglii jako au pair bez żadnych papierów, ale z Anglii można wrócić w 3 godziny za 200 zł. A Kanada to wydatek rzędu 4 tys złotych za bilecik..
Ktoś wyjeżdżał do Kanady lub tam aktualnie jest i może mi coś doradzić? -
Re: Au Pair Kanada
Buuzia > 05-06-2012, 20:13
po pierwsze nie pojechałabym do rodziny, która chce już szybko bo ma strasznie dużo pracy. w takiej sytuacji Ty będziesz pracować prawie 24h na dobę. może się mylę, ale przed chwilą coś takiego mnie dotyczyło i uciekłam. dziś wróciłam do domu.
poza tym...do Kanady nie trzeba mieć wizy -
Re: Au Pair Kanada
bandytka > 10-06-2012, 1:03
Turystycznie nie potrzebujesz, ale jeżeli chcesz jechać z programu Working Holiday to musisz ją mieć, ale wtedy masz wszystko na "legalu".
Jednak ta rodzinka za dużo nakombinowała i obie strony zrezygnowały. Niech szukają innego łosia