• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

kursy/szkoły/college/ stypendium 500$

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• kursy/szkoły/college/ stypendium 500$

adziszkowa > 01-06-2012, 14:17

Witam, robiąc porządek na forum USA zauważyłam, że temat odbywanych kursów przeplata się w różnej formie i jest wiele oddzielnych wątków żyjących własnym życiem. Mam pomysł, aby wszystkie pytania dotyczące tego tematu znajdowały się tutaj. Mam również ogromną prośbę, żeby osoby, które odpowiadają (np. o swoim kursie) robiły to w następujący sposób:

1. Stan oraz miejscowość, gdzie uczęszczali na kurs

2. Cena kursu

3. Data rozpoczęcia i zakończenia (mogą być lata)

4. Nazwa kursu (mile widziana angielska i polska)

5. Strona www szkoły, gdzie odbywały się zajęcia

6. Ilość godzin i kredytów

7. Uwagi i komentarze dotyczące kursu

P.S podany schemat ma ułatwić nowym au pair znalezienie czegoś dla siebie, w wybranym stanie/mieście oraz oszacować mniej więcej koszt jaki będą musieli ponieść, jeżeli ktoś czuje, że pytania są zbyt szczegółowe lub osobiste nie musi na nie oczywiście odpowiadać.

P.S 2 Jeżeli chodzi o osoby szukające jakiegoś kursu prosiłabym, aby również zadawały pytanie uwzględniając stan oraz miejscowość ewentualnie przedział cenowy jaki są wstanie zapłacić za kurs.

Pozdrawiam
  • Re: kursy/szkoły/college/ stypendium 500$

Susu > 02-06-2012, 14:27

Witam serdecznie

Ja jestem w trakcie szukania rodziny ale już chciała bym się zapytać czy lepiej jest w trakcie tych kursów wyrobić sobie TOFEL czy lepiej jakiś kierunek wybrać fachowy?

co będzie korzystniejsze ? z góry dziękuję za odpowiedzi

kalciaa > 03-06-2012, 4:03

@susu

Jadąc tu miałam w planach kurs przygotowujący do zdania certyfikatu. Jestem na miejscu i chyba zmienię plan. Jeśli po 12 mies mój angielski nie będzie wystarczająco dobry, żeby zdać to dziadostwo i dostać się na studia w UK zawsze mogę pójść na kurs w trybie ekspresowym w PL, czy pod koniec pobytu coś jeszcze zrobić. A wydaje mi się, że jakiś ładnie brzmiący kurs stąd będzie dobrze wyglądał w moim CV

Susu > 04-06-2012, 11:07

Też właśnie tak pomyślałam

W sumie idąc na inny kierunek i tak cały czas masz kontakt z tym językiem

aivie > 05-06-2012, 19:05

1. Pittsburgh, PA

2. 610$ za 2 kursy.

3. grudzien 2010 - maj 2011 (1 semsetr)

4. Jezyk francuski dla poczatkujacych i Human resurces management

5. CCAC - community college of Allegheny County

6. w sumie 6 kredytow

7. Generalnie zrobilam te kursy tylko dlatego zeby miec mozliwosc przedluzenia programu. Kiedy przyjechalam rekrutacja byla juz dawno rozpoczeta i te kursy ktore mnie naprawde interesowaly byly juz pelne. I tak robilabym je tylko dla siebie bo biorac jedna/dwie klasy w community college nie dostaje sie zadnego papierka ze sie je ukonczylo (nie wiem jak w innych szkolach, tak bylo w mojej). Poza tym czego tak naprawde mozna sie nauczyc w jeden semestr? Moim zdaniem po powrocie do polski z punku widzenia cv/szukania pracy kursy te sa bezwartosciowe.

Zaluje ze nie moglam isc na kurs przygotowujacy do TOEFL, ktory w pittsburghu na uniwersytecie jest albo darmowy albo super tani (juz nie pamietam). niestety odbywal sie w godzinach w ktorych pracowalam

adziszkowa > 06-06-2012, 12:45

Aivie super za odpowiedź, na pewno się komuś przyda pozdrawiam

Sharon > 06-08-2012, 13:53

To ja w takim razie mam pytanie - rodzina przeznacza 500$ na nasz obowiązkowy kurs w college'u (USA), ale my i tak musimy coś dopłacić na starcie, tak? I załatwiamy to wszystko sami czy hości nam pomagaja? Przyznaję, że odrobinę przeraża mnie perspektywa błądzenia po zupełnie nieznanym miejscu i to w dodatku tak od razu w pierwszych dniach.

angelaa > 06-08-2012, 13:58

[quote name="Sharon"]To ja w takim razie mam pytanie - rodzina przeznacza 500$ na nasz obowiązkowy kurs w college'u (USA), ale my i tak musimy coś dopłacić na starcie, tak? I załatwiamy to wszystko sami czy hości nam pomagaja? Przyznaję, że odrobinę przeraża mnie perspektywa błądzenia po zupełnie nieznanym miejscu i to w dodatku tak od razu w pierwszych dniach.[/quote]

Jeśli znajdziesz kurs, który jest tańszy niż $500, to nie musisz nic dopłacać. Jeśli znajdziesz droższy to musisz z własnej kieszeni dac. Nie musisz kursu szukać od razu po przyjeździe.. wiele dziewczyn czeka nawet kilka miesięcy zanim zacznie kurs. Hości na pewno Ci pomogą, jeśli ich poprosisz o pomoc, ale przede wszystkim poszukaj innych au pair, które na pewno gdzieś blisko Ciebie będą i one będą mogły Ci doradzić i powiedzieć co i jak z kursami w Twoim mieście

Sharon > 06-08-2012, 16:13

[quote name="angelaa"]
    [quote name="Sharon"]To ja w takim razie mam pytanie - rodzina przeznacza 500$ na nasz obowiązkowy kurs w college'u (USA), ale my i tak musimy coś dopłacić na starcie, tak? I załatwiamy to wszystko sami czy hości nam pomagaja? Przyznaję, że odrobinę przeraża mnie perspektywa błądzenia po zupełnie nieznanym miejscu i to w dodatku tak od razu w pierwszych dniach.[/quote]

Jeśli znajdziesz kurs, który jest tańszy niż $500, to nie musisz nic dopłacać. Jeśli znajdziesz droższy to musisz z własnej kieszeni dac. Nie musisz kursu szukać od razu po przyjeździe.. wiele dziewczyn czeka nawet kilka miesięcy zanim zacznie kurs. Hości na pewno Ci pomogą, jeśli ich poprosisz o pomoc, ale przede wszystkim poszukaj innych au pair, które na pewno gdzieś blisko Ciebie będą i one będą mogły Ci doradzić i powiedzieć co i jak z kursami w Twoim mieście[/quote]

To właściwie ile trwa ten kurs? I są tam zajęcia w godzinach wieczornych?

angelaa > 06-08-2012, 16:26

[quote name="Sharon"]
    [quote name="angelaa"]

Jeśli znajdziesz kurs, który jest tańszy niż $500, to nie musisz nic dopłacać. Jeśli znajdziesz droższy to musisz z własnej kieszeni dac. Nie musisz kursu szukać od razu po przyjeździe.. wiele dziewczyn czeka nawet kilka miesięcy zanim zacznie kurs. Hości na pewno Ci pomogą, jeśli ich poprosisz o pomoc, ale przede wszystkim poszukaj innych au pair, które na pewno gdzieś blisko Ciebie będą i one będą mogły Ci doradzić i powiedzieć co i jak z kursami w Twoim mieście[/quote]

To właściwie ile trwa ten kurs? I są tam zajęcia w godzinach wieczornych?[/quote]

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam... chodzi Ci o szkolenie od razu po przylocie do USA? Czy o obowiązkowy kurs, w którym musisz zaliczyć kredyty żeby ukończyć program?

wydaje mi się że o to pierwsze, więc: rodzinka opłaca w 100% szkolenie au pair w NY (pierwsza pomoc, zwyczaje itd, itp). przeważnie jest tak, że na lotnisko jest podstawiony busik, którym dojedziesz do hotelu, gdzie razem z innymi au pair z Twojej agencji będziesz przez 4 dni, więc nie ma się o co martwić! szkolenie trwa 4 dni, od rana do wieczora z przerwami na posiłki. I jest też wycieczka do NYC, jeśli będziesz chciała jechać

Jeśli chodzi o te 500$, to żeby pozytywnie ukończyć program, musisz wyrobić 6 kredytów na kursie jakimś, możesz wybrać kurs angielskiego, hiszpańskiego czy jaki tylko Ci się spodoba.

To są dwie różne sprawy.

BTW, możesz pisać normalnie i nie używac kursywy?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia