• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Wyjazd przed 18, warto?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Wyjazd przed 18, warto?

alciak > 26-05-2012, 11:36

16 lub 17-latka na summer au pair? co o tym myślicie? czy taka dziewczyna ma szanse w ogóle znaleźć rodzinę?
  • Re: Wyjazd przed 18, warto?

Anjaa > 26-05-2012, 11:57

Od 17 lat jest legalnie w niektórych państwach Ja miałam w tym roku lecieć jako Sammer Au Pair, ale gdy wszystko było gotowe i już prawie bilety były kupowane.. host okazał się niepoważny i zamilkł, a po 2 tygodniach napisał, że jednak będzie u nich Au Pair, która już była dwa razy, bo dzieciak się z nią żył..

angelaa > 26-05-2012, 18:26

[quote name="alciak"]16 lub 17-latka na summer au pair? co o tym myślicie? czy taka dziewczyna ma szanse w ogóle znaleźć rodzinę?[/quote]

Myślę, że szansa jest z tym, że rodzinka miałaby kolejne dziecko pod dachem. Prawda jest taka, że niepełnoletnia au pair nie może wziąć za siebie odpowiedzialności, a wiadomo, że dzieci to duża odpowiedzialność. Gdyby hostmum zostawała w domu, a au pair byłaby tylko do współpomocy, to ok, ale żeby sama miała zajmować się dziećmi, to już wątpię. Poza tym, co by było, gdyby taka au pair chciała wyjść na imprezę czy coś?

Chyba lepiej poczekać i mieć te 18

Sunniva > 07-06-2012, 16:30

Witajcie

Chciałabym zostać operką w Anglii lub Francji, jednak jest pewien problem. Aktualnie mam 16 lat, urodziny mam w listopadzie, chciałabym wyjechać za rok (czyli mając 17,5) na wakacje, czy to możliwe? Wiem, że agencje oferują wyjazdy dopiero od 18, ale niektóre rodziny w ogłoszeniach dają, że wiek od 16 lub 17.

Pewnie powiecie, że warto poczekać, jednak ja chciałabym pojechać za rok na wakacje i do tego jeszcze ewentualnie po maturze na 4 msc. Taki wyjazd za rok do Anglii znacznie by podszkolił mój angielski przed maturą. Tu też jest pewien problem, angielskiego ucze się od 10 lat, zarowno w szkole jak i na wielu kursach, ale nie jestem zbyt biegła w mówieniu, nie umiem także używać dobrze czasów, dlatego też chce wyjechać do Anglii, ale czy ktoś zechce taką au pairkę?

No i jest też strach, że moja host family nie byłaby testowana przez agencję i nie miałabym 100% czy jadę w dobre miejsce. Co do opieki nad dziećmi myślę, że nie byłoby zbyt wielu problemów bo jestem w olontariuszką w przedszkolu oraz często wyjeżdzałam do moich ciotek by opiekować się ich maluchami.

Co myślicie?

kapsi > 07-06-2012, 16:39

dużo dziewczyn wyjeżdża przed osiemnastym rokiem życia i dają radę. tak jak powiedziałaś - bez agencji, na własną rękę i istnieje pewnie ryzyko, że coś będzie nie tak, ale od tego są i google i to forum, żeby się poradzić. sama chciałam jechać w te wakacje (mam osiemnastkę za dwa miesiące), ale ostatecznie zrezygnowałam, po prostu czuję się za bardzo gówniarą i wolę posiedzieć tutaj w Polsce ostatnie wakacje na jakiś czas i za rok wyruszyć na 'drugi koniec świata'. decyzja należy do Ciebie, jeśli czujesz się na siłach i bardzo Ci zależy to śmiało! ale czy nie jest za późno na szukanie rodziny na te wakacje dopiero teraz?

rosario > 07-06-2012, 16:43

warto,warto

Sunniva > 07-06-2012, 18:09

Może się niejasno i zaplątanie wyraziłam. Chcę wyjechać dopiero za rok, w następne wakacje. Dzięki temu podszkoliłabym ang i za dwa lata pojechałabym do Francji. Może się uda, skoro uważacie, że warto.

No i co jest lepsze, ogromne miasto typu Londyn i podobne, średnie, małe czy wieś, ale za to z wieloma wygódami?

Wiem, mam czas, żeby sie szykować ale ja mam w zwyczaju szaleć z planami

Anjaa > 07-06-2012, 19:54

Ja jestem rocznik 95 I wylatuje jako SAP 22 czerwca do 27 sierpnia i oczywiście, że warto. Ja korzystam z każdej okazji, by polepszyć "naprawić" moj język.

alciak > 20-07-2012, 0:36

ja chce wyjechac za rok. ja jestem rocznik 96(czyli 16 lat -bez 2 miesiecy- aktualnie) za rok bede miala jeszcze nieskonczone 17( bo urodzinki mam od razu po samiutkich wkacjach - 1 wrzesnia), chce wyjechac zeby podszkolic angielski ale tez przelamac bariere jezykowa, pokzac mojej rodzince, ze poradzer sobie i nie potrzebuje nikogo do podcierania noska. chce złapać troche innego powietrza i poczuc, ze nikt nade mną nie stoi

aleksandra11 > 31-07-2012, 17:29

Ja wyjechałam jako summer au pair do Niemiec 5 miesięcy przed moimi osiemnastymi urodzinami i absolutnie tego nie żałowałam! Baaardzo poprawiłam swój niemiecki i zdałam maturę w tym roku na świetnym poziomie Jeśli wiesz, że dasz sobie radę z opieką nad dzieckiem to nawet się nie zastanawiaj.Wyjazd może okazać się niezapomnianym doświadczeniem Dodam jeszcze, że wyjeżdżałam poprzez biuro Koncepcja z Legnicy. Nie byłam z niego zadowolona, ale znaleźli mi świetną rodzinkę w momencie, kiedy myślałam już, że mój wyjazd nie dojdzie do skutku. Bardziej będziesz żałowała tego, że nie spróbowałaś, niż tego, że wyjazd okazał się klapą. Życzę w takim razie powodzenia!!!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna