• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Uczenie dzieci angielskiego

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Uczenie dzieci angielskiego

Ann_a > 06-05-2012, 14:34

Hej !

Zabijcie mnie jeśli taki temat już był, ale szukałam a nie znalazłam

Otóż wiadomo, że większość hostów chce żeby mówić do dzieci po angielsku. Moi też chcą, żebym uczyła ich córki angielskiego. Dziewczynki mają 4 i 7 lat.

I tutaj ma pytanie, macie jakieś fajne sposoby na "naukę" dzieci w takim wieku angielskiego? Chodzi mi o jakieś gry czy zabawy, a może jakieś inne pomysły jak sobie z tym radzicie ?

Z góry dzięki za odp ;*
  • Re: Uczenie dzieci angielskiego

angelaa > 06-05-2012, 14:53

ja co prawda nie uczyłam jeszcze dzieci angielskiego ale wpadł mi do glowy pomysł - zrobić memory. 20 karteczek, bierzemy dwie, rysujemy tam np. psa i na jednej piszemy po angielsku dog a na drugiej np po hiszpańsku perro i tak z kolejnymi 9 zestawami. później gra czyli odkrywanie i znajdowanie drugiej pary

eve.marie > 06-05-2012, 15:12

Ja co prawda jeszcze nie jestem au pair, ale daję korepetycje z angielskiego 10-latkowi. Przede wszystkim powtarzam z nim rzeczy ze szkoły i odrabiam lekcje, przez co nie mam za bardzo jak wprowadzić kreatywnych pomysłów, jednak podeślę Ci parę stronek z których możesz skorzystać

www.anglomaniacy.pl - często wykorzystuję plansze do drukowania

warto również zajrzeć na chomikuj.pl i poszukać różnych książek dla dzieci. Po prostu wpisz w wyszukiwarce jakąś frazę, typu angielski dla dzieci. Sama posiadam dosyć sporą kolekcję różnych materiałów, więc jeśli Cię to interesuję mogę Ci jakoś na maila przesłać, napisz tylko prywatną wiadomość do mnie.

Jeżeli dzieci lubią śpiewać warto nauczyć ich paru piosenek po angielsku. Ja sama pamiętam piosenki które śpiewałam jeszcze w podstawówce.

Albo z tego co pamiętam miałam jeszcze książeczki, które były pisane bardzo łatwym językiem po angielsku, a część słów była przedstawiona obrazkowo, też ciekawy sposób

magda-lenka > 06-05-2012, 15:29

jest sporo materiałów na stronkach typu abcteach

to co mi przychodzi do głowy tak na szybko to:

-piosenki, wierszyki, rymowanki (mogą być z książeczek do ang dla przedszkolaków, a także z podręczników dla klas 1-3 i oczywiście z internetu)

-dyktanda kolorystyczne (np. po wprowadzeniu kolorow dajesz dziecku obrazek i mowisz po ang: 'pomaluj domek na czerwono)

-poszukiwanie przedmiotow rozrzuconych po pokoju

-szukanie na kartce przedmiotow, ktore wymawiasz po ang

-inne gry (ponizej)

jednak na wstepie:

przygotuj sobie (mozna wydrukowac z internetu/ kupic/ zrobic samodzielnie) flashcards & objects (adekwatnie do tematu, ktorego akurat uczysz)

np. uczysz dzieciaki przyborow szkolnych:

-pokazujesz im ekierke, linijke itd. (albo obrazek ekierki, linijki itd.) -wyraznie wymawiasz ich nazwy, a one powtarzaja

-potem utrwalasz, np. za pomoca takich gier jak:

*yes or no: pokazujesz przedmiot, dajmy na to ekierke, pytasz sie (moze byc smiesznie, np. czy to samolot) -dzieci mowia, ze nie i Cie poprawiaja

*fruit salad: kazdy dostaje przedmiot (im wiecej osob bawi sie, tym lepiej) do reki, wymawia sie nazwy 2 przedmiotow i osoby, ktore je trzymaja musza zamienic sie miejscami, jak padnie haslo ;fruit salad' -wszyscy sie przesiadaja

*losowanie przedmiotu z zamknietymi oczami z worka/ kartonu i zgadywanie po dotyku

*rozkladasz przedmioty na podlodze/ stole, dzieci zamykaja oczy a Ty chowasz jeden z nich, zgaduja czego brakuje

*juz wspomniane memory

i wiele innych

polecam ksiazki dla nauczycieli, tam jest mnosto podobnych zabaw

rosario > 06-05-2012, 17:38

pewnie nie wszyscy rodzice popierają taki sposób nauki, jednak jest on bardzo skuteczny moim zdaniem: po prostu oglądanie bajek z dziećmi po angielsku. oglądają i słuchają, więc na pewno chłoną nowe zwroty i słówka. a poza tym jest to dla nich atrakcyjna forma nauki, które dziecko nie lubi kreskówek? no i w bajkach język jest nieskomplikowany co dodatkowo ułatwia dzieciom przyswajanie go

Ann_a > 07-05-2012, 13:12

Super ! Wielkie dzięki

jak sama na coś wpadnę to też dam znać I oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to piszcie pewnie nie jednej au pair to pomoże !

MaDziulka > 07-05-2012, 16:08

dziewczynki a moze któraś z was będzie się opiekowała maluszkami?? wiek 0-2 a moze 0-4?? mam fajna książkę -angielski dla opiekunek- mogę udostępnić. Jeżeli jest ktoś zainteresowany pisac

MaDziulka > 07-05-2012, 19:14

dajcie znac czy dostałyście

rosario > 07-05-2012, 19:29

[quote name="MaDziulka"]dziewczynki a moze któraś z was będzie się opiekowała maluszkami?? wiek 0-2 a moze 0-4?? mam fajna książkę -angielski dla opiekunek- mogę udostępnić. Jeżeli jest ktoś zainteresowany pisac[/quote]

masz ją w formie elektronicznej? jak tak, to ja poproszę

agi1992 > 07-05-2012, 20:09

Ja bym też poprosiła w wersji elektronicznej
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna