-
-
sieci komórkowe, ceny, abonament
angelaa > 26-04-2012, 22:59
Hej, za niedługo wyjeżdżam do do UK i zaczynam się zastanawiać nad wzięciem telefonu na abonament w sieci three, ze wzgledu na to, że mają 10000 razy lepsze warunki niż w PL (np. za iphonea 3gs, przy miesięcznym abonamencie 28 funtów (na 24 miesiące), nieograniczonym internecie, 300 minutach do wszystkich sieci itd). Czy któraś z was próbowała podpisać umowę na abonament? Orientowałam się trochę i trzeba mieć konto w banku, ale jak to wygląda w rzeczywistości? Czy hości pomagali wam wziąć telefon na abonament? która sieć wg Was ma najlepsze warunki (nie chodzi mi o rozmowy do PL, gdyż z rodziną bedę rozmawiać przez skype)
pozdrawiam i liczę że ktokolwiek cokolwiek nowego wniesie do tego tematu -
Re: sieci komórkowe, ceny, abonament
tosia_ > 27-04-2012, 15:18
Ja mam telefon w Orange pay as you go i w zyciu nie zamienilabym tego na abonament (chociaz pewnie i tak w koncu to zrobie :mrgreen: ). Co miesiac doladowuje konto za £10, mam 400 darmowych sms'ow do wszystkich sieci i £5 zostaje mi pobierane na BIS (usluga w telefonach Blackberry zeby miec internet wszedzie i zeby BBM i inne pierdy dzialaly). Nie pamietam zebym kiedykolwiek musiala doladowac dwa razy w miesiacu, wyrabiam sie z tym, co mam idealnie.
Uzyskanie telefonu na abonament nie jest w sumie takie proste, jak sie jest au-pair. Wymagane jest konto w banku i czesto okazanie wyplacalnosci (ze co miesiac/tydzien na Twoje konto wplywa okreslona ilosc pieniedzy, a wszystko po to, zeby miec pewnosc,
ze nie zrobisz operatora w bambuko i nagle przestaniesz placic). Czesto prosza tez o okazanie papierka, ktory poswiadczalby ile juz jestes w UK (tutaj zaswiadczenie od hostki powinno zalatwic sprawe, choc nie zawsze biora to pod uwage), wiem, ze jest teoretycznie jakis minimalny czas wymagany, ale to zawsze mozna sciemnic.
Moja kolezanka ma telefon na abonament w Orange (placi £25, w tym ma 100 darmowych minut do wszystkich sieci, nieograniczona ilosc sms'ow, tez do wszystkich sieci i nieograniczony internet) i miala problemy z uzyskaniem umowy, bo w kazdym salonie ciagle cos komus nieodpowiadalo, wiec duzo zalezy tez na kogo trafisz.
Pozatym, moim skromnym zdaniem, jesli nie jestes pewna, ze zostaniesz w UK na dluzszy okres czasu to branie telefonu na abonament jest dosc ryzykowne. Jezeli zalezy Ci na iPhonie (czy nawet kazdym innym telefonie) to spokojnie mozesz go sobie kupic po prostu oszczedzajac (uzywane iPhone'y 3Gs mozna kupic juz od £150; nowe w granicach £200-250) i nie przejmowac sie, ze nie daje Boze cos sie stanie, a ja nie bede w stanie zaplacic za abonament.
Aaaa no i jesli mam juz cos polecac to polecam... Orange! :mrgreen:
Maja duzo taryf w przystepnych cenach, wiec kazdy moze wybrac, cos co mu odpowiada (dzownienie, smsy, internet itp.). -
Yoanna > 27-04-2012, 22:54
zeby wziac tel na abonament to cie troche sprawdza a jak dopiero co bedziesz po przyjezdzie i jako au pairka to nikt ci raczej tego nie da.
ja mialam kiedys o2 na karte i bylam w miare zadowolona ale potem przeszlam na kontrakt bo bylo wiecej benefitow. i za 10f mam nieograniczone smsy, nieograniczone rozmowy do 02 i 300min do innych sieci. wiec niezle. szkoda tylko, ze w roamingu nic z tego nie ma bo teraz i tak mnie w uk nie ma no ale.. -
Buuzia > 28-04-2012, 1:10
jeśli komuś zależy na rozmowach międzynarodowych to Lebara jest w porządku -
Yoanna > 28-04-2012, 10:04
tez duzo dobrego slyszalam o lebarze. odradzalabym vectone - jakosc polaczen nedzna -
angelaa > 28-04-2012, 12:17
w sumie mogłabym poczekać i zarobić trochę na ten telefon, ale zanim zarobię, to muszę mieć jakiś kontakt w hostami, jutro zapytam jaką mają sieć i zobaczymy
w ogóle, mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest 'sieć komórkowa' po angielsku?może być 'mobile network'? -
tosia_ > 28-04-2012, 12:26
Dokladnie tak, jak napisalas - mobile network, choc zazwyczaj uzywa sie tylko network. -
fdotka > 29-04-2012, 18:37
Ja mam teraz o2 na top up, ładuję za 10 funtów i dzwonię do Polski za 1p/min na stacjonarne 4p/komórki. do o2 za free, do innych siedzi nie wiem dokładnie ile, ale drożej niż do PolskiNo i taniej jest zadzwonić niż smsować, bo sms chyba 9p kosztuje. W każdym razie jeśli komuś zależy na kontaktach z Polszą to o2 jest wporządku -
angelaa > 01-05-2012, 11:43
[quote name="fdotka"]Ja mam teraz o2 na top up, ładuję za 10 funtów i dzwonię do Polski za 1p/min na stacjonarne 4p/komórki. do o2 za free, do innych siedzi nie wiem dokładnie ile, ale drożej niż do PolskiNo i taniej jest zadzwonić niż smsować, bo sms chyba 9p kosztuje. W każdym razie jeśli komuś zależy na kontaktach z Polszą to o2 jest wporządku[/quote]
no właśnie mi nie chodzi o to, żeby mieć tanio do PL, ale dzięki za info -
fdotka > 04-05-2012, 20:44
Zdecydowana większość moich brytyjskich znajomych ma 3 (tak, 3 to nazwa sieci)