• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Wybór Host Rodziny

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Wybór Host Rodziny

• Wybór Host Rodziny
  • Wybór Host Rodziny

blonde > 21-04-2012, 11:27

Skoro mamy nowy dział z pytaniami, to może skorzystam Stoję właśnie przed wyborem rodziny (jadę do USA), aktualnie z jedną mam kontakt - i jest to pierwsza, z którą rozmawiam. I jestem w tak zwanej kropce ^^ I mam kilka pytań, będę wdzięczna, jeśli Ci, którzy już wybrali się wypowiedzą.

1. Który Wasz match był tym idealnym?

2. Czym się kierowaliscie przy wyborze rodziny?

3. Co w razie wątpliwości (np. czy dzieci w tym wieku są dla mnie ok) - ryzykować, czy czekać dalej?

4. Czy to prawda, że przy idealnej dla nas rodzinie po prostu czuje się intuicyjnie, że to jest to?
  • Re: Wybór Host Rodziny

Cukrova > 21-04-2012, 12:47

[quote name="blonde"]Skoro mamy nowy dział z pytaniami, to może skorzystam Stoję właśnie przed wyborem rodziny (jadę do USA), aktualnie z jedną mam kontakt - i jest to pierwsza, z którą rozmawiam. I jestem w tak zwanej kropce ^^ I mam kilka pytań, będę wdzięczna, jeśli Ci, którzy już wybrali się wypowiedzą.

1. Który Wasz match był tym idealnym?

2. Czym się kierowaliscie przy wyborze rodziny?

3. Co w razie wątpliwości (np. czy dzieci w tym wieku są dla mnie ok) - ryzykować, czy czekać dalej?

4. Czy to prawda, że przy idealnej dla nas rodzinie po prostu czuje się intuicyjnie, że to jest to?[/quote]

Jak dla mnie idelany był trzeci, ale w moim roomie pojawił się jeszcze czwarty, z którego zrezygnowałam odrazu bo tata był Polakiem. (któraś z dzewczyn opisywała tę rodzinę na swoim blogu z tego co pamiętam). Czym sie kierowałam hmmm cieżko stwierdzić, mogę odrazu odpowiedzieć na pytanie 4, jak przeczytałam opis mojej rodzinki odrazu stwierdziłam, że to jest to. Rozmowa telefoniczna tylko mnie w tym utwierdziła Jak masz wątpliwości to wg mnie lepiej nie ryzykować, moj pierwsyz match to rodzina z Californi z 3 dzieci połtora roku, 3 i 5, co prawda rodzice wydawali sie fajni, rozmowa też przebiegła sympatycznie pomimo ogromnego stresu, ale miałam obawy czy dam sobie radę z taką gromadką Skończyło się na tym, że po dwoch tygodniach napisali do mnie w celu kolejnej rozmowy, no ale ja juz znalazłam rodzinkę. Więc grzecznie odpisałam, że przykro mi ale mam match

Także jak nie jesteś pewna, to sie nie pakuj w coś czego potem mozesz żałować

Powodzenia w poszukiwaniu

blonde > 21-04-2012, 12:56

Dzięki Cukrova bardzo za odpowiedź!

I nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie: jeśli odrzucałyście rodziny, np. po rozmowie, to dlaczego?

Cukrova > 21-04-2012, 13:14

[quote name="blonde"]Dzięki Cukrova bardzo za odpowiedź!

I nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie: jeśli odrzucałyście rodziny, np. po rozmowie, to dlaczego?[/quote]

Mi sie wydaje, ale tylko wydaje, że dużo osób odrzuca rodziny ze wzgledu na miejsce skąd są, marzą o NJ albo Cali i chca być najbliżej jak najbliżej tych miejsc. Ja tam nie nastawiałam się na konkretne miejsce, bylam otwarta na wszystkie rodziny, no może z wyjątkiem rodziców polaków. Szczerze powiedziawszy nawet z nimi nie rozmawiałam a jedynie napisałam maile, z moimi obawami, ale chęcią podjęcia konwersacji Co prawda do nie nie doszło ale nie chcialam żeby wyszło, że nie miła jestem

EwelinKa24 > 22-04-2012, 10:50

Ja odrzuciłam parę ofert po rozmowie na skype, dlatego, iż po prostu wyczułam podczas rozmowy, że coś było nie tak np. hostka mówiła tylko o obowiązkach a nie dodała nic od siebie ani nie zapytała o mnie i moje zainteresowania, albo na pierwszy rzut oka można było stwierdzić, że to damulka z wyższych sfer i szuka taniego rozwiązania, żeby tylko nie zajmować się własnymi dziećmi. Miałam prawdziwe szczęście, gdyż jestem w Irlandii i mam wspaniała rodzinę, która nie tylko interesuje się swoimi dziećmi, ale i mną. Uwielbiam spędzać z nimi czas i pomagać sama od siebie. Pamiętajcie dziewczyny, najważniejsza jest dobra komunikacja z hostami. Sporo dziewczyn na forum pisze, że preferują miasto, bo łatwiej się dostać do centrum i więcej opcji spędzania wolnego czasu. Ja jestem na wsi i nie żałuję. Do miasta mam 14 km rowerem w jedną stronę. Dojeżdżam co niedziela na basen i zakupy. Po drodze mijam piękne jeziora, wzgórza, a do tego jestem "in shape". Za nic w świecie nie zamieniłabym swojej wioski na centrum Londynu, który do niedawna był szczytem moich marzeń.

aaga > 05-05-2012, 20:03

Hej dziewczyny,

mam do Was prośbę o ocenę sytuacji. Na au pair world znalazłam rodzinkę - matka policjantka, jej chłopak farmer, ma 2 córki: 2 i 3 latka. Pisałyśmy chwilę na apw, ale potem przerzuciłyśmy się na emaile. No i tak: ona mieszka na wsi, żeby dojechać do Dublina, muszę dostać się do miasteczka obok (4 km, napisała, że może mnie podwozić samochodem - ja prawka nie mam), a z tego miasteczka 1h drogi autobusem! Ale to nie jest jakąś masakrą, bo w obowiązki ma wchodzić tylko opieka nad dziewczynkami, tzn. pracy w domu nie mam żadnej, tzn. oczywiście gotowanie, ale tylko dla dziewczynek, pranie i prasowanie ubranek dziewczynek. Wyłącznie to. Tygodniówka miałaby wynosić 100 euro, a okres czasu to 3-4 miesiące. I niby spoko, ale po 1. ona nie chce dać mi adresu e-mail do swojej poprzedniej au pair, która wyjechała od niej po 6tygodniach (podobno miała jakiś problem w rodzinie i szybko musiała zwiewać, a teraz się do niej nie odzywa, a ona bez jej zgody nie chce dać e-mail), po 2. nie ma dostępu do skype, bo: jest słaba z komputerami, a najlepsze, co umie robić, to mejlować i wysłać mi zdjęcia dziewczynek! Tak sama mi pisze!

Niby napisała, że jeśli moi rodzice chcą, ona może mi wysłać numery do pracy i jakieś informacje o sobie, żeby się nie martwili, ale w sumie ja się trochę tego boję. Co o tym myślicie? Właściwie nie wygląda to na oszustwo, nawet przeżyłabym brak info od au pair, ale brak skype? Może warto przez tel pogadać i dopiero się zastanowić, co o tym myślicie? No i jeszcze to, że ona szuka kogoś asap, bo mogłabym zacząć od 25-26 Maja! Znacie jakieś strony z forum amerykańskich au pair? Bo wpisując w google imię i nazwisko tej kobiety, nie wyskakuje nic, na tym forum też nie, więc nie wiem co robić. Będę wdzięczna za odpowiedź i sorry, że tak dużo!

Katasza > 05-05-2012, 23:18

A rozmowa telefoniczna ?

Dla mnie trochę dziwne,że nie chce dać adresu poprzedniej au pair.

owieczka dolly > 06-05-2012, 3:34

Dlaczego szukasz na amerykanskim forum au pair - jesli rodzina mieszka w Irlandii?

Mi sie osobiscie nie podoba to ze to jes na wsi - i do miasteczka masz 4 km - bedziesz sie prosic by cie podrzucala za kazym razem?? A jak jej nie bedzie pasowalo/bedzie miala inne plany/ bedzie krecic nosem? Bedziesz od jej niej bardzo zalezna. A jak gdzies pojada na weekend to kto cie tam zawiezie?

Juz to mi sie nie podoba - bo wszystko jest ladnie przed..a jak tam pojedziesz to co za taksowke robic moze nie bedzie chciala.

A co na wsi robic cale lato?

Do tego potem autobus - czyli kasa na bilety ci ubedzie z kieszonkowego.

Maila do ex- au pair raczej nie podaje ci bo nie oszukujmy sie ze wymowka o klopotach w rodzinie jest chyba jedna z czesciej stosowanych przez dziewczyny by zwiac I widocznie cso tam bylo na rzeczy skoro ona tego maila ci dac nie chce.

Ze skypa nie ma - wiesz - nie kazdy ma taka potrzebe - ja jestem uzalezniona od neta a skypa mam b. krotko.

I jak szukalam rodzinki to mi musili dzwownic na komorke :mrgreen:

do tego policjatka -czyli pewnie niregularny grafik;p

ja bym odrzucila.

aaga > 06-05-2012, 22:56

Dlatego, że jej poprzednia au pair była Amerykanką. Zresztą teraz to już nieważne, bo ten ktoś, poproszony o rozmowę telefoniczną i wysłanie zdjęć całej rodziny już się nie odzywa, także to był fake

Nesta > 07-05-2012, 17:10

Dostałam dziś odpowiedź od rodzinki i chce pogadać na skype.

To w porządku umówić się na jutro wieczór? Muszę przygotować pytania itd no i siebie psychicznie...

No i w ogóle to jest samotna matka. Pisze, że miała 3 aupairki, ale dzieciaki mają 7-8 lat, jeśli w ciągu tego okresu no to spoko, ale jak coś nie tak to nie dobrze. W ogóle wolałabym chwile pomemailowac, a nie od razu skype, ale trudno, spróbuję.;]
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna