• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Opłata wizowa

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Wizy

• Opłata wizowa

• Opłata wizowa
  • Opłata wizowa

kalciaa > 20-04-2012, 10:40

Witam,

Mam pytanie dot. opłaty wizowej. Na stronie ambasady amerykańskiej znalazłam informacje, że można wnosić ją w dolarach i w kasie ambasady. Czy rzeczywiście tak to wygląda, czy muszę jednak płacić w złotówkach i tylko na poczcie?

Dorzucam jeszcze cytat ze strony ambasady

Cytat:Wszystkie opłaty, z wyjątkiem opłaty za rozpatrzenie wniosku o wizę nieimigracyjną, należy wnosić wyłącznie w Sekcji Konsularnej. Wszystkie opłaty należy uiszczać w dolarach lub złotych w przeliczeniu po kursie dnia Ambasady. W kasie przyjmowane są wpłaty gotówkowe lub karty kredytowe (Visa, MasterCard, American Express, Novus/Discover, Diners). Nie przyjmujemy czeków. Opłaty nie podlegają zwrotowi. Uwaga: Obywatele krajów nie należących do Unii Europejskiej mogą wnosić opłaty wyłącznie gotówką.
  • Re: Opłata wizowa

MaDziulka > 20-04-2012, 18:38

wydaje mi się, że nie. musisz miec pieczątke potwierdzającą z poczty lub banku. ze strony mozesz sciagnac blankiet na którym siee wpłaca. a to co piszesz to chyba nie jest o wizach nieemigracyjnych- ja jak byłam to kasy tam nie widziałam-i kazali pokazach potwierdzenie na początku-ale może się myle.

a z tego co wiem to ambasada ma swój kurs dolara- np kosztuje teraz chyba 3,20 a w kantorze dzis byłam i były po 3,09

Natalkooo89 > 30-12-2012, 15:20

hej

bylam w piatek wplacic oplate wizowa w banku pocztowym (krakow-królewska) no i jest problem !

wczoraj chcialam sie umowic na spotkanie ale nr ktory chlopek z banku pocztowego mi zapisal jest nieprawidlowy!

niestety jest weekend wiec moge wyjasnic to dopiero w poniedzialek (oszaleje !!)

obawiam sie ze Pan z banku byl tak jakby niekompetentny(zeby go nie obrazac) i cos pochrzanil... :/

i niby co teraz?

mam placic znnowu za wize, czy jakims cudem cos z tym zrobia? :/ masakra, bo chcialam sie juz umowic i miec to z glowy

madz > 30-12-2012, 15:28

Niestety musisz udać się do tego oddziału i wyjaśnić sytuację. Nie wiem jak dokładnie wygląda procedura płacenia za wizę, ale jeśli to bank wpisuje numer konta to oni muszą sami to odkręcić, a jeśli to Ty wpisywałaś dane sama to przypuszczam, że zajmie to więcej czasu. Ale tak czy siak musisz udać się do oddziału. Raczej nie będziesz musiała płacić jeszcze raz, da się wszystko odkręcić, ale może to trochę czasu zająć.

sylvia > 31-12-2012, 16:27

Z tego co wiem przy wpłacie w banku pocztowy trzeba utworzyć ten 12 cyfrowy numer.

Info ze strony ambasady:

W celu utworzenia 12 cyfrowego numeru UID należy połączyć 7 cyfr z pola ID operacji ZOK: pole ( na środku potwierdzenia) i 5 cyfr RMMDD z pola Data operacji: pole ( z lewej strony potwierdzenia)

Przykład:

ID operacji ZOK:1234567

Data operacji: 2012.08.29

Stąd Numer dowodu opłaty = 123456720829

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv...ntinfo.asp

Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni!

Natalkooo89 > 02-01-2013, 11:58

dzieki, dzieki

bylam, wszystko sie wyjasnilo..rozmowe mam w piatek -trzymajcie kciuki

bama > 11-01-2013, 22:02

Wysłałam opłate wizową przez internet tzn. tą stronke, ktora jest podana, niestety nie zdążylam wydrukować potwierdzenia z tej stroniki, na ktorej robilam przelew. Popatrzalam później na swoje konto bankowe i tam w historii przelewów znalazlam ten na wize, w tytule ten specjalny numerek. Teraz moje pytanie: czy wystarczy jesli wydrukuje potwierdzenie przelewu z mojego konta i zabiore je ze sobą na spotkanie w ambasadzie?

sylvia > 12-01-2013, 0:36

[quote name="bama"]Wysłałam opłate wizową przez internet tzn. tą stronke, ktora jest podana, niestety nie zdążylam wydrukować potwierdzenia z tej stroniki, na ktorej robilam przelew. Popatrzalam później na swoje konto bankowe i tam w historii przelewów znalazlam ten na wize, w tytule ten specjalny numerek. Teraz moje pytanie: czy wystarczy jesli wydrukuje potwierdzenie przelewu z mojego konta i zabiore je ze sobą na spotkanie w ambasadzie?[/quote]

Tak jak najbardziej, ja właśnie miałam wydrukowane potwierdzenie przelewu wzięte z historii mojego konta i było ok

bama > 12-01-2013, 2:58

[quote name="sylvia"]
    [quote name="bama"]Wysłałam opłate wizową przez internet tzn. tą stronke, ktora jest podana, niestety nie zdążylam wydrukować potwierdzenia z tej stroniki, na ktorej robilam przelew. Popatrzalam później na swoje konto bankowe i tam w historii przelewów znalazlam ten na wize, w tytule ten specjalny numerek. Teraz moje pytanie: czy wystarczy jesli wydrukuje potwierdzenie przelewu z mojego konta i zabiore je ze sobą na spotkanie w ambasadzie?[/quote]

Tak jak najbardziej, ja właśnie miałam wydrukowane potwierdzenie przelewu wzięte z historii mojego konta i było ok [/quote]

Dziekuje bardzo, martwiłam sie tym i złosciłam okropnie na ten caly system

mimoza > 21-01-2013, 22:49

miałam podobne zmartwienie co bama odnośnie potwierdzenia opłaty, fajnie, że jest już tu odpowiedź

jutro rozmowa w ambasadzie
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna