• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

blonde > 21-07-2012, 23:23

Zależy z którą agencją, różnie się płaci. Ja z APiA za program + ubezpieczenie płacę jakieś 2,5-3 tys, w CC podobnie jest. Plus koszt wizy około 500zł (160$ i zależy jaki kurs jest). Do tego jeszcze jakieś duperele których się nie liczy w stylu walizka, nowe buty (tak dla przykładu), prezenty dla rodzinki, trochę kasy na start... No i trochę taki wyjazd kosztuje. Ale cóż, ja wychodze z założenia, że warto Poza tym przez rok studiów (szczególnie jak ktoś musiałby tak jak ja na takie studia wyjechać) trochę byście rodziców 'kosztowały', a tak to przez rok nie potrzebujecie od nich kasy.

Co do mówienia rodzicom - ja powiedziałam, że jadę, jakoś przy obiedzie między zupą a drugim Tak rzuciłam od niechcenia. Oczywiście reakcja była taka, że trochę mnie zbyli, a trochę powiedzieli nie, absolutnie. Więc nadrukowałam co tylko znalazłam o tym w necie I im zaniosłam. Nawet nie chcieli tego czytać, ale chyba przeczytali jak nie widziałam. Później był z miesiąc 'walki', ale ja byłam bardzo uparta. Powiedziałam im, że nie potrzebuję ich zgody, pieniądze mogę jakoś uzbierać (cóż, sprzedałabym wszystko co mam, włącznie z kompem i aparatem, a i tak bym pojechała) no i i tak pojadę, z ich błogosławieństwem czy nie, ale wolałabym żeby mnie wspierali. Ogólnie tata szybko się przekonał, mama przez jakiś czas nie chciała w ogóle ze mną rozmawiać... Ale to wszystko z czasem się zmieniło. Teraz mnie wspierają, ciesza się ze mną i są dumni, jaką to mają rozsądna córkę, która to skoro nie wie co studiować, to zamiast iść na jakąś ochronę środowiska, zarządzanie, marketing i rzucanie ryżem wybiera inną drogę na 'póki co' To przyjdzie jakoś. Ale mówię Wam, motyw z drukowaniem info jest dobry

Ale się rozgadałam, a weszłam tu w celu podzielenia się z Wami info - otóż, dogadałam się z rodzinką ze Stamford i lecę do nich!!! Jeszcze nie znam żadnych szczegółów, ale wiem, że lecę! Jestem taaaaka szczęśliwa! No i chciałam Wam powiedzieć, bo niektóre z Was mi kibicowały tutaj dosyć gorąco No i dzięki za wszystkie słowa wsparcia, kciukotrzymanie i takie tam

merti > 21-07-2012, 23:25

Ja to kasę będę zbierać na oplate dla biura (550) i wizę (też z 500). Resztę powoli się kupi np. walizkę i inne takie. No al $$ na wyjazd nie liczę

Eeej, badania lekarskie dla au-pair to te w tych wybranych gabinetach (drogo!!) czy zwykły rodzinny mi wypełni?

agatt > 21-07-2012, 23:28

no ja wlasnie chcialam jechac z gawo. ale o czym ja mowie, jak nawet nie wiem czy jade. w sumie dla moich rodzicow to sie bedzie liczyc glownie to, ile to wszystko kosztuje, dlatego tez sie tak pytam o to. no ale zobaczymy, musze czekac do powrotu mamy a potem bede myslec xD

merti a Ty z jakiego biura jedziesz?

agatt > 21-07-2012, 23:32

[quote name="blonde"]

Ale się rozgadałam, a weszłam tu w celu podzielenia się z Wami info - otóż, dogadałam się z rodzinką ze Stamford i lecę do nich!!! Jeszcze nie znam żadnych szczegółów, ale wiem, że lecę! Jestem taaaaka szczęśliwa! No i chciałam Wam powiedzieć, bo niektóre z Was mi kibicowały tutaj dosyć gorąco No i dzięki za wszystkie słowa wsparcia, kciukotrzymanie i takie tam [/quote]

blonde to supeeeeeeeeer!!! strasznie sie ciesze, razem z Toba Trzymaaam kciuki mocno

merti - niestety o badaniach mi malo wiadomo, takze nie pomoge ;x

mamecia > 21-07-2012, 23:40

[quote name="merti"]Ja to kasę będę zbierać na oplate dla biura (550) i wizę (też z 500). Resztę powoli się kupi np. walizkę i inne takie. No al $$ na wyjazd nie liczę

Eeej, badania lekarskie dla au-pair to te w tych wybranych gabinetach (drogo!!) czy zwykły rodzinny mi wypełni?[/quote]

Zwykły rodzinny jak najbardziej może Ci to wypełnić. Trzeba wypełnić dwa formularze po polsku i po angielsku. Jako, że mój lekarz angielskiego nie zna to musiałam siedzieć razem z nim i tłumaczyć na angielski bo in blanco nie chciał mi podpisać

paulaw > 21-07-2012, 23:45

Gratulacje Blonde! A nie mówiłam? Szczęśliwa trzynastka!

Ja walizki mam, kupiłam rok temu, każda w innym rozmiarze i kolorze, więc problemu już nie ma. Pieniądze będę miała, wszystko co mi pozostało to czekać do stycznia.

merti > 21-07-2012, 23:53

BLONDE!!!! nie zauważyłam tego wpisu! Ale się cieszę, że jedziesz I to jeszcze taka super lokalizacja Mam nadzieję, że za rok się spotkamy w Niu Jorku czy coś na kawce !!!

mamecia, dzięki

blonde > 21-07-2012, 23:59

Nooo, jeśli faktycznie uda Wam się wylądować w NYC, to na pewno wpadnę na wspólna kawkę na Manhattan Dzięki za wszystkie gratulacje Teraz zaczyna się przedwyjazdowa gorączka, chociaż to jeszcze ponad miesiąc, ale jest tyyyyle rzeczy do zrobienia/załatwienia/kupienia... Ale cóż, życie w biegu to jest to, co kocham

paulaw > 22-07-2012, 0:40

Takiej przedwyjazdowej gorączki to nic, tylko pozazdrościć w naszym przypadku

kapsi > 22-07-2012, 17:08

ooo blonde, ale super! szczęście tam!

zauważyłam, że tutaj ciągle pojawiają się te same tematy i zanim przeczytam odpowiedzi już wiem, co odpowiedzą stałe bywalczynie :mrgreen: wymyślmy coś nowego niż 'jak powiedzieliście to rodzicom? ile pieniędzy? skąd je macie? wymarzona lokalizacja?', bo wchodzę, mam nadzieję, że się rozpiszę, a tu cholera... wszystko to samo, haha! wybaczcie mi, ale od kilku dni niemal nie śpię (a tak btw. to nie jestem przy Was straszną alkoholiczką, więc nie poruszam tego tematu ), bo ciągłe wyjazdy, imprezy, a do tego to cholerne prawo jazdy i nie wymyślę nic kreatywnego :mrgreen:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia