• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Introduce yourself czyli kilka slow o nas : )

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Introduce yourself czyli kilka slow o nas : )

• Introduce yourself czyli kilka slow o nas : )
  • Re: Introduce yourself czyli kilka slow o nas : )

Insula > 07-05-2011, 14:14

wyjazd do rodziny polskiego pochodzenia nie jest najlepszym pomysłem jeśli chcesz się nauczyć dobrze angielskiego lepiej zostać wrzuconym na głęboką wodę chyba, że masz naprawdę bardzo słaby angielski chociaż są wyjątki od reguły jedna AP (Maja o ile pamiętam) trafiła do polskiej rodziny i nie narzeka z tego co mi wiadomo

Jeśli chodzi o stronę skupioną na polskich rodzinach za granicą to nie słyszałam nic na ten temat.

z_t > 07-05-2011, 14:24

Dzięki za odpowiedź. Nie mój angielski nie jest tragiczny, dużo rozumiem, ale nie wiem czy jestem w stanie wyjechać i dogadywać sie bez problemu Powiem tak rozumiem jak jest coś napisane itp, może nie na bardzo zaawanoswanych poziomie, ale nie jest on też podstawowy. Moim problelem jest raczej to, że mam problem z mówieniem

najbardziej pasowałaby mi mieszana rodzina no poszukam może się uda, albo przekonam rodziców zeby porozmawiali z moją siostrą cioteczną i zeby ona mi coś załatwiła nie musi to byc au pair ale to najbardziej by mnie interesowało

sylwiaQ > 07-05-2011, 17:32

Ja właśnie też rozumiem tak jak jest napisane coś, to jeszcze jakoś sobie to przetłumaczę, ale żeby powiedzieć to już mam problem albo jak ktoś mówi typowo tak po angielsku takim slangiem, którego w PL się nie uczy...

Ja też chciałabym znaleźć rodzinę mieszaną, ale ciężko mi to idzie, znacie jakieś strony gdzie można szukać??

jak macie jakieś to poproszę na PW.

undomiel > 07-05-2011, 23:35

Witam wszystkich.

Napiszę tutaj, bo zależy mi na jakichkolwiek odpowiedziach...

Sprawa ma się tak: jestem tegoroczną maturzystką, zaraz po maturze wylatuje do Szkocji do pracy do września (będę się starać poprawić mój angielski).

Wymyśliłam sobie, że zrobię sobie roczną przerwę, nie pójdę od razu na studia, tylko wyjadę do Hiszpanii jako AP jakoś na rok, potem wrócę, poprawię maturkę i na studia bogatsza o doświadczenia.

Niestety, moje pomysły, nie podobają się mojej rodzince, która, delikatnie mówiąc 'zniechęca mnie' dokumentnie. 'No bo jak to, na studia nie pójdziesz?' 'Jak tam pojedziesz to licz się z tym, ze w PL studiów możesz nie ukończyć' 'A nie lepiej tak od razu, wszystko ciągnąć? Bo takie przerwy to nie są dobre' 'Tak, pojedziesz, trafisz na jakichś, będą Cię wykorzystywać, nie wiadomo co jeszcze' 'Nie bądź taka odważna' ... mogę wyliczać dłużej.

I się podłamuję, bo już sama nie wiem, czy to ma rzeczywiście sens?

Wypowiadziałałaby się któraś z Was co sądzi, na temat mojego 'planu'?

Martiszka1 > 08-05-2011, 0:20

Hej!

Undomiel, jestem w podobnej sytuacji- zaraz po maturze mam zamiar zrobić sobie roczną przerwę i wyjechać jako au pair do Anglii. Marzę o takim wyjeździe od ponad roku, jestem na niego zdecydowana i mam już zebraną połowę wymaganych dokumentów, tylko... mojemu tacie ten pomysł się kompletnie nie podoba. Ma argumenty podobne do Twojej rodziny. I jeszcze argument przewodni- ' Po takim czasie nie będzie chciało ci się iść na studia, wypadniesz z rytmu nauki'.

Skończyłyśmy szkołę i studia nam nie uciekną! Chciałabym nauczyć się biegle mówić po angielsku, poznać nowy kraj, jego życie codzienne, zmienić na trochę środowisko, namyślić się na jakie studia pójść, bo wciąż nie mam wybranego kierunku..

A teraz też już nie wiem- nie chcę się z tatą kłócić, a bardzo, bardzo, bardzo chciałabym pojechać. Jak go przekonać?

rosario > 08-05-2011, 0:55

macie tutaj temat o reakcjach bliskich na plany wyjazdu - moze jakies rady znajdziecie

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=5314">viewtopic.php?f=3&t=5314</a><!-- l -->

z_t > 08-05-2011, 14:07

Moim zdaniem powinnaś robic tak jak podpowiada ci sumienie Jeżeli chcesz wyjechac to jedź to jest twoje życie!! wiadomo, że każdy ma swoje opinie, ale jak już zaczniesz studia to będzie ci potem szkoda przerwac tzn wziąsc urlop dziekański i tak będziesz ciągneła tzn taka jest moja opinia sama wiem po sobie jak cieżko jest przerwac studia, a jak wrocisz możesz zaczac wszystko od nowa, może wpadnie ci do głowy jakiś inny pomysł na życie, zdecydujesz się na kierunek o któreym nie myślałaś

Powodzenia

Saiisuke > 08-05-2011, 15:39

Cześć

Jestem Sonia, mam dwadzieścia lat i studiuję japonistykę.

Te wakacje to będzie mój pierwszy raz jako aupair, podpisałam umowę z prowork na summer aupair.

Miło poznać inne aupairki

Nathalie > 08-05-2011, 15:53

Japonistykę? Wooow Nauka japońskiego to jedno z moich marzeń

Powodzenia w byciu au pair i witamy w operkowym gronie

anetaar > 08-05-2011, 17:54

Dopowiem troche z "wlasnego" doswiadczenia. Moja siostra kilka lat temu pojechala jako au pair do Irlandii, miala wrocic po roku i isc na studia. Nie wrocila, zostala tam, ale w tym roku konczy studia w Irlandii,o ktorych zawsze marzyla i w PL nie mialaby szans,zeby cos takiego skonczyc. Tak, wiec dla chcacego nic trudnego. Czy studia w PL czy zagranica, jezeli ktos naprawde ma zawziecie,zeby studiowac, to czy pojdzie na nie od razu po liceum czy poczeka rok czy dwa, to i tak je skonczy.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia