• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

DaisyyUSA > 11-01-2012, 23:53

Łoooo, dawno tu nie wpadałam, dużo nas się tu zrobiło

Wiec nadal marze o NY haha ;D

Na prawko ide już w lipcu tego roku.

No a papiery to jakos styczen 2013 )

marysia > 15-01-2012, 1:40

A ja jestem rocznik 92 i trafiłam na ogłoszenie CCAP w internecie jak byłam w gimnazjum, i już wtedy się uparłam na "operstwo", więc półtora roku to wcale nie jest tak wcześnie

Tata jakoś nigdy się nie sprzeciwiał temu co robiłam, jeśli tylko było to przyzwoite więc, jego poprostu poinformowałam. A z mamą to było tak. Jak zobaczyłam tą stronkę CCAP, zaraz się udałam do mamy i powiedziałam: już wymyśliłam co zrobię po maturze.

No ciekawe , co takiego- usłyszałam.

Opowiedziałam wszystko ze szczegółami, przedstawiłam plusy opóźnienia studiów, i w zasadzie na zgodę nie czekałam "bo i tak i tak po maturze będę dorosła". Hah. A mama po tym całym moim przemówieniu powiedziała: "I mnie tu zostawisz?Nie będziesz się bała?" A jak oczywiście zapewniłam, że będę ale dam sobie radę, stwierdziła "No dobra dobra, jeszcze w liceum nie jesteś więc zobaczymy czy ci się to nie odmieni jeszcze z pięc razy"

I tak uparcie stałam przy swoim, nawet chłopak mnie nie powstrzymał przed wyjazdem. W zeszłym roku zdałam maturę i choć zdaje się już w kwietniu złożyłam aplikację do biura, to przez pół roku nie udało mi się wyjechać. To była udręka. Wszyscy sobie ze mnie żartowali w rodzinie: "a ty amerykanka co, jeszcze w polsce siedzisz?" no a mama oczywiście się denerwowała że ani na studia nie poszłam ani nic. I wtedy to był dla niej dramat Z tego co wiem z rozmów z innymi au pairkami, one też były zapewniany że w trzy miesiące się uda znaleźć rodzinę a najczęściej to trwa tak od 4-6 miesięcy. Choć napewno są i takie dziewczęta które znalazły rodzinę już po miesiącu.

Ale teraz byłabym mądrzejsza i złożyłabym aplikację pewnie koło stycznia, przed maturą, wtedy najprawdopodobniej uda się wyjechać jakoś zaraz po maturze. Albo chociaż w okolicach lipca/sierpnia. Wtedy też najwięcej dziewcząt tu przyjeżdża, dla przykładu zazwyczaj w Au Pair Training School w wakacje bywa 250 dziewcząt/chłopaków z całego świata. Co poniedziałek.

Nasza grupa grudniowa była najmniejszą dotychczasową grupą i z tego względu stwierdzili że najmilszą, bo najbardziej się wszyscy zżyli. Było nas 48. Tylko 2 dziewczyny z Polski. Ja i Agata która obecnie jest w Utah. (Pozdrawiam cię jakbyś czasem tu trafiła!!)

Skoro więc jest tyle chętnych do wyjazdu w okresie wakacyjnym, rejestrujcie się w agencjach jak najwcześniej. Nie patrzcie na to co oni mówią (trzy miesiące blablabla). Taka moja rada Bo byłabym mądrzejsza drugi raz.

Accch, jak chcecie sobie poczytać o tych moich perypetiach i innych wskazówkach, zapraszam:

www.mariaaupair.blogspot.com

agnieszka89 > 16-01-2012, 12:11

Hej

Ja też planuje wyjazd jako au pair w 2013 roku, ale nie jak większość z was po maturze, ale po inżynierze. Niestety moje studia trwają 3,5 roku więc jeśli by się udało to wyjechałabym na początku, koło lutego. Na szczęście ja prawo jazdy mam dawno za sobą. Co prawda nie było łatwo zdać ale się udało, a teraz bardzo lubię jeździć samochodem. Także życzę wam powodzenia w kursach i egzaminach.

DaisyyUSA > 16-01-2012, 23:46

Grupa rośnie ;d.

Ajj dziewczyny, jak ten czas mija. Jak "przyszłam" na to forum to w moim podpisie było 19 miesięcy. A teraz już tylko 16 . DO WYJAZDU. ( Planuje wyjechac jakoś na początku czerwca o ile znajdę my dream host family ! ;D )

mooi > 18-01-2012, 12:57

hej, pozwolicie, że dołączę, mimo że maturę zdałam już jakiś czas temu :oops: miałam wyjechać w zeszłe wakacje po licencjacie, ale prawko zawaliłam oczywiście, zaczęłam magistra i myślałam że mi chęć wyjazdu przejdzie... po pół roku stwierdzam, że to tak łatwo nie przechodzi, wykupuję nowe jazdy i odliczam dni do lipca/sierpnia 2013 (o ile końca świata wcześniej nie będzie) także fajnie Was poznać

merti > 20-01-2012, 13:05

Hej dziewczyny Mnie tu długo nie było-ochłonęłam trochę z tą myślą wyjechania do US (z powodu takiego, że bym tam nie mogła zostać). Wpadłam na pomysł wyjazdu do Kanady. Dla mnie najlepszym programem byłby live-in caregiver, ale oni potrzebują conajmniej rocznego doświadczenia lub szkoły DZIENNEJ przez pół roku na kierunku opiekunka. No to heloooł ? Po maturze do szkoły? Nie dla mnie Więc pomysł wyjazdu do USA wrócił.

U mnie z angielskim nie ma najmniejszego problemu - jak się wkręcę mogę mówić jak maszynka - ostatnio nawet mam sny po angielsku Naprawdę staram się myśleć w tym języku, czytam książki, oglądam masę amerykańskich seriali i filmów. Od września zapisuję się na kurs przygotowujący do FCE (głównie dlatego, że chcę rozszerzoną maturę zdawać, a te kursy to ten sam poziom, ale skupiasz się na języku a nie testach).

Na prawko będę mogła zapisać się dopiero pod koniec lipca/w sierpniu, bo urodziny końcówka października niestety. A potem to już z górki - święta, studniówka, kucie do egzaminów, matury, FCE, zdjęcie aparatu na zęby i do USA <3

A co do miejsca wyjazdu, to troszkę mi się zmieniło. Tzn dalej chciałabym do LA, SanDiego albo SanFrancisko, ale teraz największym marzeniem jest Phoenix w Arizonie <3. Obejrzyjcie serial The Lying game, to też się zakochacie <3

Pozdrawiam

marysia > 30-01-2012, 5:27

Niestety z tego co wiem, to przynajmniej w CCAP nie można wybrać rodziny na podstawie miejsca zamieszkania. Może ci wszystko inne nie pasować, ale nie to. Zawsze jednak można resztę miejsc sobie zwiedzić w trakcie tego roku Ja już mam za sobą NYC, Amish County i Waszyngton, a jestem dopiero od grudnia. Teraz planuję Miami Tylko boli niestety odkładanie pieniążków Kiedy wchodzisz do sklepu i widzisz wszystkie te znane marki...o X tańsze niż w Polsce i myślisz sobie:Oj, dziś sobie pozwolę. I tak co tydzień

margo > 15-02-2012, 14:37

Hej ! Aż się zdziwiłam że jest tyle dziewczyn w moim wieku które również myślą o wyjeździe do USA jestem z 94 , i chciałabym bardzo wyjechać po maturze w 2013 roku . Na prawo jazdy pewnie zapisze się jakoś pod koniec czerwca , bo urodziny mam 3 wrześni obym zdała je jak najszybciej A ogólnie pomysł o Au pair narodził się jakoś pół roku temu kiedy to koleżanka przeczytała o tym w necie ;p i bardzo się cieszę , że mi o tym powiedziała hehehe

Mam takie pytanie do was co z tym doświadczeniem z dziećmi ? Opiekuje się synkiem mojej cioci i myślałam o jakim wolontariacie w te wakacje . Jak myślicie to wystarczy ?

balbina > 15-02-2012, 17:32

Ogólnie to w referancjach nie możesz mieć swojej najbliższej rodziny, wydaje mi się że cioci synek to nie jest taka bliska rodzina, ale już będziesz musiała się zapytać agencji

Wolontariat - jak najbardziej. Po prostu musisz mieć MINIMUM 200h wypracowanej opieki nad dziećmi, w tym minimum dwie referencji od dwóch różnych osób

balbina > 15-02-2012, 17:32

/
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia