-
-
Re: Summer au pair
sgalazka1985 > 16-02-2011, 16:41
ja jeszcze nie byłam au pair ale jeśli czujesz się niepewnie co do języka to może pierwszy raz spróbuj pojechać z biura. co do wyboru agencji to zdania są różne. najważniejsze, żeby rodzina się trafiła ok.
nic nie szkodzi jesli nie ma u Ciebie takiego czy innego biura w miescie. sprawy i tak załatwiane są telefonicznie i mailowo. (chyba, że nie wszędzie więc dziewczyny mogą mnie poprawić)
były chyba jakieś wątki nt biur. ile i za co biorą.
ja mam pytanie od siebie: jak to jest z biletami w "tamtą" stronę -głownie UK?czy zazwyczaj rodziny je opłacają operkom? czy różnie to z tym jest?czy wam opłacali i czy jak już opłacały to oni kupowali bilet lotniczy czy wy, a potem wam zwracali na miejscu? -
rosario > 16-02-2011, 18:12
[quote name="sgalazka1985"]ja jeszcze nie byłam au pair ale jeśli czujesz się niepewnie co do języka to może pierwszy raz spróbuj pojechać z biura. [/quote]
sorki, ale co ma jedno do drugiego?
chyba rodziny szukające au pair przez agencję nie mówią łatwiejszym językiem? więc o co chodzi? ;> -
Tatiana > 16-02-2011, 21:31
[quote name="sgalazka1985"]
ja mam pytanie od siebie: jak to jest z biletami w "tamtą" stronę -głownie UK?czy zazwyczaj rodziny je opłacają operkom? czy różnie to z tym jest?czy wam opłacali i czy jak już opłacały to oni kupowali bilet lotniczy czy wy, a potem wam zwracali na miejscu?[/quote]
Ja sama kupowałam i rodzina mi nie zwróciła kasy, ale też się nie umawialiśmy, że oni za płacą. Generalnie to rodziny z góry mówią czy pisza w ofercie czy zechcą zapłacić za bilet czy nie. Płacenie za bilet nie jest ich obowiązkiem i raczej rzadko się zdarza żeby rodzina zapłaciła. -
Yoanna > 17-02-2011, 0:22
dokladnie, ja tez sama zawsze placilam -
sgalazka1985 > 17-02-2011, 0:49
Yoanna i Tatiana dzięki. wlasnie o to mi chodziło.
a co do języka łatwiejszego czy trudniejszego to masz rację rosario. :oops:
tylko może jeśli dziewczyna czuje się niepewnie, a tym bardziej jedzie 1 raz jako operka to biuro zapewni jej jakąś "pewniejszą" rodzinę. Wy jako stare wyjadaczki umiecie wyczaić jeśli coś jest podejżane a początkująca operka może się nabrać na cudowną rodzinkę z neta, pojedzie i kto jej wtedy pomoże za granicą w razie gdyby było wszystko nie tak? do kogo złoży reklamację?
takie jest przynajmniej moje zdanie.
ale spoko! :wink: -
acha17 > 17-02-2011, 1:05
ja pojadę pierwszy raz i chyba na własną rękę bo 18 lat kończę dopiero w maju a to już krótki czas do wakacji -
Joana > 17-02-2011, 12:40
Wracajac do kosztu podroży, zawsze mozna zapytac rodzine czy je opolaci. Ja jechalam przez agencjie i zapytalam moja agentke czy by byla taka mozliwosc. Ona pogadala z agentka rodziny. I rodzinka mi zwrócila czesc pieniedzy za podroz co prawda mniejsza ale zawsze to cos -
Aisling > 17-02-2011, 19:27
Hej dziewczyny!
Ja również chciałabym (bardzo!) wybrać się w te wakacje do.. najlepiej Wielkiej Brytani. Poszukuję, poszukuję ale na chwilę obecną nie ma prawie żadnych ofert i to mnie lekko przeraża, bo chcieć wyjechać można, ale i rodzinę trzeba znaleźć najpierw.Slyszałam, że w Kwietniu jest wiecej ofert wiec bede odkładała inne plany i miała nadzieję, że uda mi się coś znaleźć. Chociaż myślę, że jakbym w jakimś innym również przyjaznym państwie Europy dostała ciekawą ofertę nie pogardziłabym. Ale martwię się, że nie uda mi się nic znaleźć, a dosyć mi zależy na tym. Macie ewentualnie jakieś rady, kroki, które muszę podjąć aby swoje poszukiwania uskutecznić? Jak wy znalazłyście swoje rodzinki (na te wakacje, jeśli już macie)?
Pozdrawiam! -
nameless > 20-02-2011, 23:14
Dzieki wielke za odpowiedz, mimo to coraz wiecej z was pisze ze lepiej na wlasna reke.. mam obawy , ale przerazaja mnie te wszystkie dokumenty..
bardzo mi zalezy na tym wyjezdzie , macie jakies stronki gdzie mozna znalezc rodzinke? a moze macie kogos kto poszukuje au pair? u kogo bylyscie .. pozdrawiam -
awmygod > 21-02-2011, 22:14
[quote name="nameless"]macie jakies stronki gdzie mozna znalezc rodzinke?[/quote]
hej, stronek jest pełno, ja najbardziej lubię:
easyaupair.com
aupair-world.net
eaupair.com
Findaupair.com
sunnyaupairs.com