• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

PROWORK

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Agencje Au Pair

• PROWORK

• PROWORK
  • Re: PROWORK

PawelAuPair > 31-07-2009, 16:41

Wystarczy zwykła przejściówka do kontaktu. A ja mam taką fajną uniwersalną ;p Działa w UK, USA, Kanadzie, Japonii... 8)

kamysia > 31-07-2009, 19:14

.

cailet > 31-07-2009, 19:25

Kamysia ---> taka przełączka jest na allegro nawet za 15 złotych chyba.

kamildzianka > 31-07-2009, 22:40

Ja posiedzialam i przemyslalam sobie te napiwki.

Pamietam, jak po szkoleniu w 2004 babka powiedziala, ze autobus nas zawiezie do Newark, ale trzeba dac napiwek. No to my wystraszone siedzimy i myslimy: Ile dac? Ile sie zazwyczaj daje, zeby nie dac za duzo, ani za malo?

Nie pamietam, po ile sie w koncu zlozylysmy.

A teraz mysle, ze ten napiwek jest zupelnie zbyteczny! To jest autokar albo:

- hotelowy, czyli shuttle bus - to ich praca, ze przywoza i zawoza klientow hotelu, albo autokar

- biura, a tu tym bardziej nie powinno sie placic, bo z jakiej racji? Jestesmy klientami biura, ktore juz oplacilysmy.

Robi sie z operek idiotki, nie wspominajac o tej karcie telefonicznej, o ktorej ja juz slyszalam w 2004, zeby tylko nie kupowac, bo chca obedrzec z dziewczyn pieniadze.

Wtedy to byl pierwszy i ostatni raz, kiedy zaplacilam napiwek komus, komu sie nie nalezalo. Place tylko kelnerom oraz fryzjerom - nikomu wiecej.

Wlasnie ja mysle odwrotnie - w Polsce kaza sobie placic za wszystko: a tu sasiad pomoze wniesc meble do pokoju, to piataka trzeba dac, a tu sprzedawca nam zapakuje ziemniaki do samochodu, to piataka trzeba dac, a tu listonosz przyniosl NALEZNA NAM rente, to piataka trzeba dac.... A chuja! To jest sasiedzka przysluga, a listonosza praca! Polacy sie nauczyli, ze niczego nie zrobia za darmo, z dobrego serca, tylko im placic, placic, placic!

W Stanach nikt nie wymaga i nigdzie nie spotkalam z tym, zeby komus dawac za przysluge dolara. Moze ja sie obracam w jakims oszczednym towarzystwie, czy ja po prostu nie mam manier?

PawelAuPair > 31-07-2009, 23:37

!!!!!! P O P I E R A M !!!!!!

A przejściówka kupiona w osiedlowym sklepie elektrycznym. Dałem 20 zł w zeszłym roku. Na allegro też są.

cailet > 01-08-2009, 0:01

Też tak myślę. Kelnerom daję zawsze i barmanom ---> no chyba że naprawdę są chamscy, albo partaczą swoją robotę. Ale z własnego doświadczenia wiem, że oni po prostu mają obliczaną pensję tak, że bierze się pod uwagę, iż dostaną napiwek. Więc daję. I tu macie rację, że w PL nie ma takiej kultury, a być powinna.

Ale poza tym? Aż dziwnie by mi było dawać napiwek kierowcy w autokarze. I co, on to kasuje jak opłatę za bilet, czy jak? I podatek odprowadza?

No nie wiem. Się zobaczy, jak to będzie.

kamildzianka > 01-08-2009, 0:14

Kevin mi mowil, ze kelnerom faktycznie trzeba dac, bo im sie daje np. 4$/h (gdy najnizsza stawka godzinowa to 7$). Kelner ma tak dobrze pracowac, aby dorobic sobie w napiwkach. Ale podobno barman dostaje stala pensje - jest po szkole barmanskiej, bo takie sa i dzieki napiwkom za kazdego drinka po sobocie nalicza sobie z 500$. Za jeden wieczor! No az przykro!

Przypomnial mi sie moj sasiad-pijak, ktory potrafil skosil trawe przed kamienica, a potem chodzil po sasiadach i kazal sobie placic za przysluge. Ludzie go wysmiali i powiedzieli, ze przeciez go nie prosili o koszenie. Gdyby najpierw przyszedl i sie umowil z mieszkancami, ze on skosi, ale trzeba mu na benzyne do kosiarki dac, to wtedy to wyglada inaczej. Ale najpierw sie wepchnac z czyms, a potem wyciagac reke?

On tak robi co roku.

To jak ci, co na skrzyzowaniach umyja szybe w samochodzie, a potem wyciagaja reke. Prosil ich ktos o umycie? Polak niczego nie zrobi za darmo. Gdzie sie podziala ta "niewidzialna reka"?

cailet > 01-08-2009, 0:19

kamildzianka -----> co do barmanów, to w tych lepszych miejscach tak, ale ja wiem na tyle dobrze, że bardzo często za barem stają też osoby, którym daleko do szkoły barmańskiej, a więc i pensja już nie taka. To jest różnie, ale ja wolę dać napiwek, bo wiem, jak to jest. A mi od tych groszy nie ubędzie, bo nie imprezuję za często.

dominikan@ > 03-08-2009, 7:22

Ja leciałam Continental Airlines. Aga co do tych linii to mimo iż nie przepadam za moja agencja to oni nas uprzedzali przed wyjazdem (bynajmniej mnie) o tym ze od niedawna wprowadzono taki przepis ze płaci się za każdą walizkę.

Kamysia co to przełącznika to sama się bałam eksperymentować z przejściówką i moim laptopem ale inne au pairki które poznałam tak zrobiły i rzeczywiście nic im się z kompem nie stało wiec nie masz się co obawiać. Ja i tak musiałam kupić nowy kabel bo tuz przed wyjazdem mój zaczął szwankować bo cos się w nim nie stykało. Ale po powrocie do polski stale będę mogła go używać. Kupiłam też przejściówkę za która zapłaciłam 10USD i mogę ja używać praktycznie na całym świecie ( w Ameryce północnej i południowej, Japonii, Nowej Zelandii, Chinach, Australii. Europie, Afryce, Azji, Uk, Hiszpanii i Hong Kongu

Kamildzianka a nam po szkoleniu babka powiedziała ze „dziękuje ze doceniliście przewodnika i kierowcę i daliście im napiwki ale nie musieliście tego robić bo agencja au pair care płaci im za to i wliczone sa w ta wypłatę również ich napiwki!!!” A na kartce która dostałam od au pair care było wyraźnie napisane żeby dawać napiwki he he. Jak już daliśmy to nam powiedzieli ze nie musielismy

Co do tej karty tel to ja tez jej nie kupiłam. Hosci kupili mi podoba za jedyna 10USD. A Au pair care bierze za nia 20 USD. Oni strasznie namawiają żeby ja kupić i natychmiast zadzwonić do host rodziny i poinformować ich ze jest się na szkoleniu itd. i żeby potem zadzwonić do własnej rodziny. Ja nie kupiłam tej karty i za każdym razem jak się pytali kto jeszcze nie skontaktował się ze swoja host rodzina to chowałam się za krzesło

Paweł co do pogody w Kaliforni to oczywiście taka pogoda jest tylko w północnej części Kaliforni na południu w okolicach LA jest gorąco cały rok praktycznie.

kamysia > 03-08-2009, 12:56

.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia