-
-
Re: Summer au pair
blackcar > 11-06-2012, 17:16
czasami przychodza spoznione wiadomosci, wiec byc moze sa one juz odczytane.
nikogo nie bedzie we wloszech w lugurii?????????? -
tangowa > 18-06-2012, 21:34
jestem załamana bo nie dostaję wiadomości od rodzin a na poczcie mailowej wciąż
You received new messages at Aupair World
napisałam do nich teraz i ciekawe czy mi odpisza -
ewela522 > 27-06-2012, 20:45
Ja jadę pierwszy raz na au pair summer, zreszta pierwszy raz nawet jako au pair do Francji (Normandia) za półtora tygodnia, będę mieć do opieki 3 dziewczynek ze zdjęć wyglądają słodko: 3, 6 i 7 lat. Niestety mieszkają na wsi, mama w domu ma też się opiekować razem ze mną, ogólnie strasznie dużo obowiązków, bo nawet nie mam dnia wolnego i mam w trakcie swoim 2 godzin wolnych nie wychodzić sama nigdzie..(to mnie martwi) od 8 pobudka, po sniadaniu mama bierze starsze na tenisa, a ja zostaje z mlodszą, potem wracają i idziemy na zakupy, nastepnie mam wolne od 14-16 a potem jakies zabawy z dziecmi, maja basen w domu, więc mam nadzieję, że będą często ze mną tam chodzić, czas szybciej mija, potem pomagam im wziąć prysznic i nakryć do stołu na obiad o 19.30. Po obiedzie muszę posprzątać ze stołu i ogarnąć kuchnie, a potem uśpić małe i do 21.30 mają spać. Ojciec pracuje i zjeżdza do domu tylko na weekendy, mają gospodynię, więc za dużo sprzątania i obowiązków domowych nie będę mieć, jedynie pościelić dzieciom łóżka, zadbać o porządek ubrań i zabawek a w niedziele pomóc host mamie w gotowaniu. Jedynie, co najgorsze to nie zwiedzę za dużo, powiedzieli, że zabiorą mnie do Cabourgu (kurort nadmorski) 15 km od ich wsi i cały dzień będę mogła sobie zwiedzać. Jednak będąc pierwszy raz we Francji wolałabym zwiedzić Paryż, no ale....Jedyna pocieszająca wizja 5 tygodni, oby przyjemnych pomimo nawału obowiązków to i jeszcze 200euro/tydzień, ale nic już o biletach nie mówiłam, skoro zaproponowali mi tyle pieniędzy, no i dodatkowo muszę z lotniska dojechać 80km do Paryża, bo tam nie odbiorą. Mam rodzinkę z agencji accueilserviceaupair, gdyż z nią współpracuje moja babeczka od francuskiego na studiach. Plus host mama mówi biegle po angielsku a dzieci wiekszość rozumieją po angielsku, ale mówią b.słabo. Co Wy o tym myslicie? -
Astrid > 27-06-2012, 21:38
Nie masz dnia wolnego? W ogole? Jezusmaria jak to? Czemu nie mozesz sama wychodic? I czemu. Zdecydowals sie na taka rodzine? -
ewela522 > 27-06-2012, 22:46
No właśnie host mama mi napisała, że będę mieć wolny ranek niedzielny i zawsze od 14-16, ale ogólnie cały czas na nogach....zgodziłam się, bo bardzo chciałam jechać na summer au pair a tłumów rodzin nie było...do tej pory moje inne koleżanki nie dostały rodziny i raczej się nie zapowiada, żeby jakąś dostały..niby babka z organizacji mi napisała, że to jest super rodzina i że ją poleca. Baby sitting też raczej jest rzadkością w tej rodzinie. W większości organizacji jest chyba tak, że rodziny i au pair bezpośrednio do siebie piszą, a tu napierw szefowa tej organizacji mi napisała, czy jestem daną rodzina zainteresowana i czy może wysłać im moje dokumenty. Moja babeczka od francuskiego cały czas też była w kontakcie z tą szefową i ona mi we wszystkim pomagała, ona też mnie namawiała do tego wyjazdu, chociaż na początku miałam wątpliwości co do czasu pracy, no i że sama nigdzie wyjść ani nic...Ale co prawda z pieniążkami tez się rzucili, oby było tak w rzeczywistości...Wylatuję za półtora tygodnia, ale coraz bardziej się obawiam...Gdyby to byłby wyjazd dłuższy na pewno bym się nie zgodziła, mam nadzieję, że przeżyję te 5 tygodni, chociaż zawsze chciałam jechac na min 2 miesiące. -
balbina > 28-06-2012, 1:18
ehh trochę mało tego wolnego ;/
Ja też szukam jakieś rodzinki od 24 godzin co prawda, ale słabo mi to idzie - nikt się nie interesuje ;/ -
ewela522 > 28-06-2012, 1:38
Wolę szukać przez agencje niż na własną rękęGdyby agencja była podejrzana, to raczej moja babka od francuskiego by jej nie polecała no i działa od ok.40 lat, nic zobaczę, obym nie żałowała, chyba już za późno.... warto poszukać w necie, bo często dziewczyny potrzebują zastępstwo na wakacje, albo rezygnują i chcą na swoje miejsce kogoś ok -
Magdaa. > 28-06-2012, 10:21
wczoraj doleciałam i zaczynam swoją przygodępóki co rodzina super ! dzieci bardzo miłe , pozytywnie nastawione do mnie ,, jakczegoś nie rozumiem po angielsku tłumaczą mi -
Aisling > 28-06-2012, 12:09
[quote name="ewela522"]Ja jadę pierwszy raz na au pair summer, zreszta pierwszy raz nawet jako au pair do Francji (Normandia) za półtora tygodnia, będę mieć do opieki 3 dziewczynek ze zdjęć wyglądają słodko: 3, 6 i 7 lat. Niestety mieszkają na wsi, mama w domu ma też się opiekować razem ze mną, ogólnie strasznie dużo obowiązków, bo nawet nie mam dnia wolnego i mam w trakcie swoim 2 godzin wolnych nie wychodzić sama nigdzie..(to mnie martwi) od 8 pobudka, po sniadaniu mama bierze starsze na tenisa, a ja zostaje z mlodszą, potem wracają i idziemy na zakupy, nastepnie mam wolne od 14-16 a potem jakies zabawy z dziecmi, maja basen w domu, więc mam nadzieję, że będą często ze mną tam chodzić, czas szybciej mija, potem pomagam im wziąć prysznic i nakryć do stołu na obiad o 19.30. Po obiedzie muszę posprzątać ze stołu i ogarnąć kuchnie, a potem uśpić małe i do 21.30 mają spać. Ojciec pracuje i zjeżdza do domu tylko na weekendy, mają gospodynię, więc za dużo sprzątania i obowiązków domowych nie będę mieć, jedynie pościelić dzieciom łóżka, zadbać o porządek ubrań i zabawek a w niedziele pomóc host mamie w gotowaniu. Jedynie, co najgorsze to nie zwiedzę za dużo, powiedzieli, że zabiorą mnie do Cabourgu (kurort nadmorski) 15 km od ich wsi i cały dzień będę mogła sobie zwiedzać. Jednak będąc pierwszy raz we Francji wolałabym zwiedzić Paryż, no ale....Jedyna pocieszająca wizja 5 tygodni, oby przyjemnych pomimo nawału obowiązków to i jeszcze 200euro/tydzień, ale nic już o biletach nie mówiłam, skoro zaproponowali mi tyle pieniędzy, no i dodatkowo muszę z lotniska dojechać 80km do Paryża, bo tam nie odbiorą. Mam rodzinkę z agencji accueilserviceaupair, gdyż z nią współpracuje moja babeczka od francuskiego na studiach. Plus host mama mówi biegle po angielsku a dzieci wiekszość rozumieją po angielsku, ale mówią b.słabo. Co Wy o tym myslicie?[/quote]
Mam nadzieje, ze rzeczywiscie wszystko okaze sie lepiej niz wyglada na tym co opisujesz.. ale powiem Ci, ze na pewno nie jestes w takim razie au pair. Bo au pair nie powinna pracowac CALEGO DNIA. A jakies 30-35 godzin tygodniowo (najwiecej!). Moim zdaniem to co opisujesz zupelnie mija sie z idea bycia au pair i niestety wyglada na to, ze niewiele bedziesz miala okazji aby poznac kraj, ludzi, zrelaksowac sie, cokolwiek.. Coz, dawaj znac jak to u Ciebie w praktyce wyglada. -
ewela522 > 28-06-2012, 12:33
właśnie wiem i teraz czasem żałuję, że zgodziłam się na to...ale myślę, że przez tą agencję, przez którą dostałam rodzinę, myślę, że ze znalezieniem kolejnej miałabym problem... będę informować co i jak
Magdaa gdzie Ty jesteś i jaką masz rodzinkę?