-
-
Re: PROWORK
USA DAGMARA > 30-07-2009, 17:32
temat zamkniety! -
nina15 > 30-07-2009, 18:10
happy aupair istnieje dopiero od marca. ja tez sprawdzalam i nie mieli wczesniej oferty do usa, wiec pewnie nie organizowali wyjazdow do usa tym bardziej ze na stronie chi nie ma ich jako partnera lokalnego. plusem jest to ze nie trzeba wczesniej placic za wyjazd. ale fakt aupair care jest chyba najbardziej popularne, tym bardziej ze maja au pair room, ktorego wiekszosc agencji nie ma, a to daje lepsze mozliwosc poszukiwania au pair dlatego nie dziwne ze rodzinki to ich wlasnie wybieraja. -
cailet > 30-07-2009, 19:06
USA DAGMARA, KACHA01 ----> ja nie wiem, jak długo istnienie ta agencja, nie mam ochoty tego sprawdzać, ale jeśli ich strona jest w budowie i nawet nie mają partnerów wpisanych, to znaczy, że nie jest to agencja z dużym doświadczeniem, więc zakładam, że informacja, iż agencja działa od marca jest prawdziwa. Stąd też chciałam zapytać, jak udało wam się z tą agencją już wyjechać, skoro tak bardzo ją polecacie?? Nie czarujmy się, formalności trochę jednak trwają.
A co do tego, to radziłabym podać argumenty na to "polecanie" konkretne, a nie powtarzanie "Polecam", bo mi osobiście robi się od tej słodyczy niedobrze. Co jest takiego fajnego w tej agencji? Jak załatwia problemy, które pojawiają się na miejscu? Jak jest z wymianą rodzinki? Jak przebiega proces doboru rodziny? Jak długo trwał w waszym przypadku? To są istotne informacje, a nie to, że "polecacie"
Aha, i może zrzędzę, ale wbijanie się chamsko z taką reklamą na wątek, który - jak chyba można domyślić się po temacie - dotyczy innej agencji jest poniżej pewnego poziomu. Po to został stworzony taki temat, żeby było na temat. Jak tak bardzo zależy, to trzeba założyć nowy temat i nie będzie problemów. Zresztą to samo dotyczy chyba wszystkich ostatnio odwiedzanych przeze mnie wątków.
To tyle. -
agulka > 30-07-2009, 19:36
najlepiej je zwyczajnie zignorowac. niech szukaja naiwnych klientow gdzie indziej -
dominikan@ > 31-07-2009, 1:49
Czesc wszystkim!!!
Wybaczcie ze nie odzywałam sie tak długo ale naprawde nie miałam jak. Kabel do kompa juz kupiłam (zapłaciłam za niego o zgrozo prawie 100USD). Teraz czekam na znajomego informatyka hostów ktory przyjdzie w sobote badz niedziele i usunie hasło z ich serwera bo inaczej nie moge korzystac z ich neta bo host zapomniał jakie jest hasło
No wiec wszystko od poczatku. Szkolenie było straszne!! co potwierdzic moze Marlenao. Nudy, Nudy i jeszcze raz Nudy. Strasznie meczące bo zaczynało się codziennie jakos o 8 rano a zeby sie wyrobic na ta 8 to musiałam wstawac pare minut po 6 bo lazienke dzieli sie z 2 innymi au pairkami.I trwało jakos 8 godzin dziennie. Au pairki umieszczane sa w pokojach wg stanow w ktorych beda operowac i tak zeby nie bylo 2 takich samych narodowosci w jednym pokoju. Hotel byl calkiem ok. Bardzo mi sie jednak nie podobalo to ze wszyscy bez przerwy wolaja napiwki!!! Jak wiecie za transport z lotniska do hotelu sie nie placi ale napiwek kierowcy trzeba dac, za dojazd do stacji kolejowej (jesli chcieli byscie w wolnym czasie zwiedzic NYC na wlasna reke) tez sie nie placi bo jest to autobus bezplatny ale napiwek trzeba dac, za wycieczke po NYC sie placi i napiwek trzeba dac i kierowcy i przewodnikowi!!! Ach ci amerykanie. Nawet boyowi hotelowemu trzeba dac napiwek zeby wlozyl bagaz do przechowalni za ktora tez sie placi . Rada dla tych ktorzy wybieraja sie do USA i beda lecieli z NJ do innego stanu samolotem. Ograniczcie bagaze do minimum. W USA za kazda sztuke bagazu sie placi. Nawet za pierwsza. Wyglada to mniej wiecej tak ze:
1. Za pierwsza sztuke bagazu ktory idzie do luku placi sie 15USA
2. Za druga 25USA + 1OO coś USD
3. Za trzecia chyba 35 + kolejne 100 coś dolców
Ja lecialam z dziewczyna ktora zaplacila by za bagaz prawie 300USA ale ze nasza kochana agencja sie pomylila i zarezerwowala nam bilety w 1 klasie to nie musialysmy nic placic za bagaze (a dziewczyna w nagrode ze jej sie upieklo i zaoszczedzila te 300USD na lotnisku kupila sobie nowy aparat fotograficzny
A teraz co u mnie
No wiec w Nowym Yorku totalnie się zakochałam.
Kalifornia a bynajmniej ta czescia w ktorej przebywam jestem strasznie rozczarowana. Noce i ranki sa tak zimne ze szok. Codziennie rano jak wstaje to jest mgla przez co ziemia wyglada tak jak by padal deszcz
Hości sie badzo staraja. Z tego co widze to totalnie nie wiedza na czym to wszystko polega (nigdy wczesniej nie mieli au pair) i kupuja mi rzeczy ktorych nie musza np: karty telefoniczne zebym dzwonila sobie do PL, telefon kom, jedzenie jakie sobie tylko zycze, itp. Wczoraj jezdzilam autem hostki i totalnie sie zakochalam w samochodach z automatyczna skrzynia biegow!!!! Rozbrajaja mnie troche ich przepisy drogowe a szczegolnie to ze na skrzyzowaniu bez znakow ten kto pojawi sie pierwszy ten pierwszy jedzie. W polsce taki przepis bylby nie do pomyslenia!!!. Jest wiele rzeczy ktore podobaja mi się strasznie w tej rodzinie ale sa tez takie ktore mi się nie podobaja. Poczatki zawsze sa trudne wiec zobaczymy jak będzie. Od przyszlego tygodnia planuja powrot na forum bo musze nadrobic zaleglosci wiec napisze wiecej. -
kamildzianka > 31-07-2009, 3:48
. -
agulka > 31-07-2009, 9:19
moi znajomi nie placili, lecieli w tym miesiacu. a pytalyscie na lotnisku, mowilyscie, ze dopiero co przylecialyscie z pl? w ogole co za nowy zwyczaj, ze trzeba placic za bagaz? jakimi liniami lotniczymi lecialas? moze to od linii zalezne?
anyway... napiwki to rzecz normalna wszedzie. moze w pl nadal taki zwyczaj panuje, ze nie...ale wszedzie, gdzie pojedziesz napiwki sa na porzadku dziennym. nie musisz dawac mega kokosow, 10-15% od rachunku w restauracji itd. ale zawse wypada dac. chyba, ze obsluga do dupy to mozna nie dac
a szkolenie..coz, mowilam, ze bedzie nudno... -
PawelAuPair > 31-07-2009, 11:49
Załamałaś mnie z tą Kalifornią!!! Sam się na nią upieram a tu taka chu*nia ;p
Najważniejsze, że wszystko u Ciebie w porządku i rozpoczęłaś rok w USA. -
kamysia > 31-07-2009, 13:04
. -
marlenao > 31-07-2009, 16:30
ja mam zwykla przejsciowke i mi wszystko dziala