• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Yoanna - dogonić marzenia...

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Historie życiowe

• Yoanna - dogonić marzenia...

• Yoanna - dogonić marzenia...
  • Re: Yoanna - dogonić marzenia...

Vorissa > 17-03-2008, 22:27

ah :- ) ok

Gość > 18-03-2008, 0:33

A ja nie wiem, czy wspominalam, ale tutaj istnieje mozliwosc (normalnie zbawienie dla wszystkich, zwlaszcza dla tych, co troszke mniej kasy maja) robienia studiow po semestrze - robimy semestr, zdajemy wszystkie kursy, zaliczamy, dostajemy dyplom ze tyle i tyle punktow zdobylismy i skladamy na nastepny semestr (albo nie, wszystko zalezy od indywidualnych predyspozycji). Jak nam sie znudzi na jednym kierunku, to bierzemy drugi.

1 semestr to 30pkt (ECTS zreszta tez). Zeby napisac prace licencjacka, trzeba miec 180pkt (czyli 3 lata, jak normalnie), ale tylko 90pkt z tego kierunku, na ktorym sie pisze!!! Reszta mozna sobie dowolnie dobrac Kocham to normalnie tu. Tak wiec kobiety, spokojnie mozna sobie postudiowac i poprzeprowadzac sie i po swiecie pojezdzic jeszcze. Zwlaszcza, ze te punkty mozna jeszcze sobie dowolnie w Europie pozniej przeniesc 8)

A jesli chodzi o te godziny na uczelni i prace - w moim przypadku i Yoanny nie chodzi o studia zaoczne i prace, ale o studia dzienne. Jesli wiec zalozmy taki student tutaj dzienny chce sobie dorobic, idzie do pracy, to nie ma tak, ze ma co 2 tygodnie moze jakies wolne (bo tak to wyglada w przypadku wiekszosci studentow zaocznych w PL), ale wolny ma mniej wiecej 1 dzien w tygodniu - w zaleznosci od tego, jak juz mowilam, jak sam sobie rozplanuje.

No i mozliwosci dofinansowania do zycia studenckiego w postaci zasilku studenckiego.... Oczywiscie mnie niestety jeszcze to nie obejmuje, bo za malo tu podczas moich 2 lat pracowalam i musze poczekac, az bedzie 2 lata mieszkania razem z moim chlopem, ale w ogole sama mysl ze za to ze sie studiuje mozna dostac 250€sek miesiecznie tak po prostu i nie musiec tego splacac i ze to obejmuje wszystkich... Geba mi sie usmiecha.

Oplacalo sie walczyc o przetrwanie jako au pair w tym kraju i sie jezyka uczyc, dziewczyny, oplacalo!

Jeszcze tu jakis jeden watek sie przewinal... Aha, kredyty studenckie w PL. Ja dostalam. PKO BP, nie bylo zyranta 2tys na czysto, ale 2 zyrantow po tys (rodzice). I jedyne, co trzeba bylo spelnic, to to, zeby dochod na osobe w rodzinie nie przekraczal 1600zl - hehe, u nas bylo normalnie 400... Wiec dostalam. Tylko ze... jak kiedys w chwili depresji chcialam ponownie do PL na studia i sie dowiadywalam co i jak, to mi powiedzieli, ze niestety, drugi raz w zyciu mi kredyt nie przyszluguje. Swinie.

W Szwecji kredyt mozna wziac ile sie razy chce, tylko zeby nie przekroczyc bodajze 6 semestrow... Spokojnie mozna zrobic!

Zlozylam juz papiery na nastepny semestr na rozne takie... Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Najgorsze w tym wszystkim, ze te studia jakie sobie znalazlam, co juz tu u Yoanny wspominalam, maja ponad 10 osob na miejsce (tutaj bardzo niespotykane), wiec... pewnie sie nie uda. Ale to wtedy podejde do specjalnego egzaminu na jesieni, ladnie sie naucze, zdam i sie dostane Nie ma mocnych, jest Emi!

Tak oto watek Yoanny zamienil sie w dyskurs o studiach. Jakby tak jakis admin sie pojawil przypadkiem, to moze by to pozbieral ladnie w jeden wielki watek o studiach?

Milego pobytu w PL, Yo!

Vorissa > 18-03-2008, 10:46

Emi,

ja wiem że kiedy? z tymi pożyczkami studencikmi było łatwiej w pl - bo wiele dzieci znajomych mojej brało te pożyczki i dlatego mama zasugerowała to siostrze - jak poskładały te papiery co i jak, to się okazało że nie przysługuje jej kredyt, bo żyranta na to nie stać 8O

ja sobie znowu wymy?liałam jakie? studia, przyjdę ze szkoły to poszukam co? o tym :lol: :lol: :lol:

a w PL swieci słońce 8)

Vorissa > 18-03-2008, 10:46

Emi,

ja wiem że kiedy? z tymi pożyczkami studencikmi było łatwiej w pl - bo wiele dzieci znajomych mojej brało te pożyczki i dlatego mama zasugerowała to siostrze - jak poskładały te papiery co i jak, to się okazało że nie przysługuje jej kredyt, bo żyranta na to nie stać 8O

ja sobie znowu wymy?liałam jakie? studia, przyjdę ze szkoły to poszukam co? o tym :lol: :lol: :lol:

a w PL swieci słońce 8)

Gość > 18-03-2008, 14:38

A sprawdzilyscie Vorissa w innych bankach czy tylko w jednym? Bo czasami tak jest, ze jeden bank mowi co innego, a drugi co innego.

Moje kiedys to wcale nie tak dawno bylo, bo 3.5 roku temu. Az tyle by sie zmienilo pod tym wzgledem?

Jesli tak to ja juz zupelnie nie widze jakiegokolwiek sensu w studiach w Polsce dla nikogo... Po co na sile szukac miejsca w kraju (nawet i swoim), ktory ewidentnie cie nie chce... Ja widze np u siebie wieksze szanse na pomoc od panstwa, w ktorym sie osiedlilam z wyboru niz z tego, w ktorym sie urodzilam, a przeciez to najwiekszy chyba paradoks.

Gość > 18-03-2008, 14:38

A sprawdzilyscie Vorissa w innych bankach czy tylko w jednym? Bo czasami tak jest, ze jeden bank mowi co innego, a drugi co innego.

Moje kiedys to wcale nie tak dawno bylo, bo 3.5 roku temu. Az tyle by sie zmienilo pod tym wzgledem?

Jesli tak to ja juz zupelnie nie widze jakiegokolwiek sensu w studiach w Polsce dla nikogo... Po co na sile szukac miejsca w kraju (nawet i swoim), ktory ewidentnie cie nie chce... Ja widze np u siebie wieksze szanse na pomoc od panstwa, w ktorym sie osiedlilam z wyboru niz z tego, w ktorym sie urodzilam, a przeciez to najwiekszy chyba paradoks.

idril > 18-03-2008, 22:11

coraz bardziej podoba mi sie mysl zeby bedac w Uk uczyc sie szwedzkiego gdzies i w ktoryms momencie wyjechac do Szwecji.

zobaczymy.

na razie Emi kusi strasznie

idril > 18-03-2008, 22:11

coraz bardziej podoba mi sie mysl zeby bedac w Uk uczyc sie szwedzkiego gdzies i w ktoryms momencie wyjechac do Szwecji.

zobaczymy.

na razie Emi kusi strasznie

Vorissa > 18-03-2008, 22:24

Emi, wła?nie w różnych bankach, 3 czy 4, chyba że w innych s?, ale to w?tpliwe. na stroanch szukałam, też potrzeba żyranta, no więc... ?rednia opcja... tyle tylko, że poszła na staż, to sobie te zaoczne studia opłaci, więc nie jest tak tragicznie...

zreszt? ja się zacznę tym itneresować bardziej jak ja zacznę studiować 8)

jednak czytaj?c na różnych stronkach ( no i wasze wypowiedzi z pierwszej ręki) to widzę żę bardziej się opłaca za granic? studiować.

Vorissa > 18-03-2008, 22:24

Emi, wła?nie w różnych bankach, 3 czy 4, chyba że w innych s?, ale to w?tpliwe. na stroanch szukałam, też potrzeba żyranta, no więc... ?rednia opcja... tyle tylko, że poszła na staż, to sobie te zaoczne studia opłaci, więc nie jest tak tragicznie...

zreszt? ja się zacznę tym itneresować bardziej jak ja zacznę studiować 8)

jednak czytaj?c na różnych stronkach ( no i wasze wypowiedzi z pierwszej ręki) to widzę żę bardziej się opłaca za granic? studiować.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia